HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Más függőségét viszonylag könnyen észrevesszük, de vajon meglátjuk-e az önmagunkét? Égetően fontos lenne, hiszen ez a szabadsághoz vezető út első lépése.

A függőség felismerésében segíthet, ha ismerjük azokat a klinikai súlyosságú tüneteket, amelyek lehetővé teszik a probléma súlyosságának becslését. (Szerhasználat lehet például alkohol- vagy drogfüggés, míg az addiktív viselkedés kötődhet szerencsejátékhoz, video- vagy számítógépes játékhoz, vásárláshoz vagy munkához. A falásroham vagy a túlevés hivatalosan nem tartozik ugyan az addikciók közé, de ugyanúgy ismétlődhet és kontrollvesztéssel járhat.)

Ezek az alábbiak:

1. A szándékoltnál nagyobb mennyiségű vagy hosszabb ideig tartó szerhasználat/addiktív viselkedés (kontrollvesztés)

2. A szerhasználat/addiktív viselkedés csökkentésére tett eredménytelen kísérletek (a probléma egyéni kezelésének kudarca)

3. Az adott viselkedésre fordított jelentős mennyiségű idő (a probléma egyre inkább uralja az egyén időtöltését)

4. Erőteljes sóvárgás a szerhasználat/addiktív viselkedés folytatására

5. A mindennapokban vállalt szerepekhez kötődő kötelezettségek elhagyása (az egyén képtelen eleget tenni a vállalásainak)

6. A szerhasználat/viselkedés annak ellenére folytatódik, hogy komoly interperszonális (pl. kapcsolatokban megmutatkozó konfliktusok), testi és lelki problémák lépnek fel következményként

7. Korábbi tevékenységek feladása (érdeklődés beszűkülése)

8. Szerhasználat/addiktív viselkedés kockázatos helyzetekben is (pl. ittas állapotban autóvezetés)

9. Tolerancia, vagyis a hozzászokás kialakulása (a kívánt hatás eléréséhez növelni kell a dózist/gyakoriságot)

10. Szer-, viselkedésspecifikus megvonási tünetek lépnek fel (pl. kézremegés, verejtékezés, székrekedés, hőhullámok, alvási problémák, ingerlékenység, szorongás stb.)

A tünetek száma alapján tudunk a súlyosságra következtetni. Két-három tünet esetén enyhe mértékű, négy-öt tünet esetén közepes súlyosságú, hatnál több tünet meglétekor pedig súlyos addikcióról beszélhetünk.

Kapitány-Fövény Máté pszichológus

©
Jöjjön el a következő HVG Extra Pszichológia Szalonba Veszprémbe, ahol Lukács Liza és Kapitány-Fövény Máté szakpszichológusokkal beszélgetünk az ital- és ételfüggőségről. Jegyek és infó itt.

Ha most fizet elő a HVG Extra Pszichológia magazinra, 20 % kedvezményt kap vagy ajándékba kaphat kétféle könyvet: a Most élj! címűt vagy a Mit tenne Freud?-ot.

 


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
77 éve eltűnt, 1499 tonnás tengeralattjáró roncsaira bukkantak – videó

77 éve eltűnt, 1499 tonnás tengeralattjáró roncsaira bukkantak – videó

Jude Law hatodszor is apa lett

Jude Law hatodszor is apa lett

Tíz politikai ügy, amelyekben egyszer csak megszólalt az ÁSZ

Tíz politikai ügy, amelyekben egyszer csak megszólalt az ÁSZ