HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Előfordul, hogy éppen az ünnepkört kifejező szimbólumokkal találkozunk.

Beni leizzadva ébredt az éjszaka közepén. Egy sólyommal álmodott, amely eltakarta a napot a hatalmas szárnyaival. Félelmetes és sötét volt ez a kép, ezért az ötéves kisfiú reszketve botorkált át az alvó édesanyja mellé. Az anya megfordult, és megadóan magához ölelte kisfiát. Már alig fértek el az ágyon, mert addigra Amina, Beni kishúga is átszivárgott a nagyszobába.

Az álom folytatódott. A kerecsensólyom felrepült, és egyre világosabbá vált az égbolt. Beköszöntött a téli napforduló, s ekkor eljött a karácsony. A fiút elkápráztatta az ünnep fénye, s úgy érezte, hogy láthatatlan karok emelik magasba.

Brrr! Az óracsörgés szakította ki őket az álomból. Anya kialvatlan fejjel kapkodta össze a csiripelő csemetéket az induláshoz: „Sietni kell, gyerünk már! Ne ábrándozz, vegyed már a csizmádat, elkések a munkából!” A két testvér mindhiába igyekezett azon, hogy megnevettessék, anya csak egyre ingerültebb lett. Túl sok a teher, a munka, a kötelező dolgok, mindeközben elvész a családi meghittség a mindennapokból.

Válasszon előfizetést!

Még aznap helyre kellett hozni a dolgot. A kis család este a kandalló köré gyűlt, hogy megbeszéljék Beni álmát. Ez nem egy egyszerű rémálom volt, ami az anyai öleléstől megszelídült. Anya komolyan vette az álomfejtést, mert addig kutatott a laptopján, még rá nem talált a régi magyar Regősök Napot üdvözlő, kerecsent reptető szerencse- és bőséghozó szertartására.

A karácsony szó hasonlósága nem véletlen, ez maga a fény születésének ősi ünnepe. Úgy tűnt, hogy a kisfiú álma a kollektív tudattalan legmélyéről jövő jelkép volt. Együtt énekelték a tűz mellett: “Haj, Regő rejtem, Regő, Regő, rejtem!”

A szimbólum mindig túlmutat az egyénen. A kulturális szimbólum nem más, mint szokásrendszer, és csoportnormák alapján létrejövő jelkép, ami az egységhez való tartozást teszi átélhetővé számunkra. Az ünnepek olyan szimbolikus cselekvéssorok, amelyek erősíti az összetartozást, és emlékeztetnek a gyökereinkre.

Néhány tipp a téli hangulat javítására, az ünnep fokozására:


Nógrádi Csilla pszichológus

Most megjelent, Álomnapló című könyvéről itt talál infókat.

Nézze meg karácsonyi előfizetési ajánlatainkat, amelyekben HVG Könyvet kap a HVG Extra Pszichológia magazin mellé. 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alig használt Ferrari Enzo várja új gazdáját

Alig használt Ferrari Enzo várja új gazdáját

Az oroszoknak nem tetszik, ahogy a nyugat beszél a vakcinákról

Az oroszoknak nem tetszik, ahogy a nyugat beszél a vakcinákról

L. Simon László múzeumi miniszteri biztos lesz

L. Simon László múzeumi miniszteri biztos lesz