HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Évszázadok, sőt évezredek óta keresünk útmutatást, hogy hogyan éljük az életünket. A filozófia és a vallás mellett a XX. századtól már a pszichológia tudománya is válaszokat ad a kérdéseinkre. De vajon tényleg meg tudjuk oldani a problémáinkat egy szöveg segítségével?

Az önsegítés nem új keletű igény, és bár némelyek szerint a Biblia volt a műfaj első és legjelentősebb könyve, általánosan elismerten az első kötet Self-Help címmel 1859-ben jelent meg a skót Samuel Smiles tollából – innen az elnevezés.

Az 1970-es években virágzó „csináld magad” mozgalom az önfejlesztő, önismereti, motivációs könyveknek is új lendületet adott, az utóbbi évtizedekben pedig Magyarországon is egyre növekszik a kereslet az iránymutatást adó írások iránt.

A segítségükkel kifejezetten sokan próbálják újult erővel megvalósítani a fogadalmaikat januárban, illetve vélhetően olyan embert próbáló időkben is többen fordulnak a segítő irodalomhoz, mint például a koronavírus okozta helyzet.

A jobb döntéshozataltól a „haláltakarításig”

A self-help könyveknek többféle definíciójuk létezik. A szűkebb értelmezés szerint ebbe a műfajba tartoznak a „tippek, trükkök”, vagy a „Mosolyogj és boldog leszel!” típusú, a pozitív pszichológia félreértelmezésén alapuló kötetek, míg mások szerint a tudományosan megalapozott pszichológiai munkák is.

A problémák széles spektrumára kínálnak megoldást ezek a könyvek: a párkapcsolat, a gyereknevelés kihívásaira, a „Ki vagyok én?” örök kérdésére.

A segítségükkel megküzdhetünk a stresszel, a depresszióval, fejleszthetjük a kommunikációnkat, az érzelmi intelligenciánkat, a személyiségünket, megtanulhatunk jó döntéseket hozni, de még ahhoz is kaphatunk tanácsot, miként lomtalanítsunk a halálunk előtt, illetve hogyan gondoljuk át racionálisan, jó ötlet-e megölni magunkat.

A self-help könyvek sikere Steven Starker amerikai médiaszociológus szerint olyan könnyen belátható okokkal magyarázható, mint hogy jóval olcsóbbak, mint szakemberrel konzultálni; könnyen beszerezhetők, és egy álmatlan éjszakán akár ki is tudjuk őket olvasni; anélkül kaphatunk válaszokat a kérdéseinkre, hogy bárki előtt fel kellene tárnunk a problémáinkat; valamint sok önsegítő könyv bestseller lesz, így a többi olvasóval együtt egy közösség tagjává, trendi áramlat részesévé is válunk.

Olvassa tovább Tanács Eszter írását a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, melynek témája: újrakezdés a bizonytalanság korában.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

 

 VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Saját streaming szolgáltatást indít a TV2

Saját streaming szolgáltatást indít a TV2

Révész Sándor: Mit kezdjünk azzal, hogy Bogdán László a cigányokat is bírálta?

Révész Sándor: Mit kezdjünk azzal, hogy Bogdán László a cigányokat is bírálta?

Oroszország még az EU-szankciókat is a maga javára fordította

Oroszország még az EU-szankciókat is a maga javára fordította