HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Miért olyan nehéz beszélni az anyai dolgokról? Mi dolguk a férfiaknak a szülőszobán? Van-e a gondoskodásnak neme? Feldmár András és Büky Dorottya tévelygőknek írott párbeszédéből szerkesztettünk egy rövid részletet.

F. A.: Van egy alapvető aszimmetria a férfiak és nők között. A férfiak is és a nők is nőből születnek. Freud szerint a nőkben irigység van, szerintem meg inkább a méhirigység létezik. A férfiak irigyek a nők méhére. Ezért akarják kisajátítani.

B. D.: Gondolod, hogy emiatt vannak gondok?

F. A.: Ezt gondolja Michel Odent, és ezt gondolom én is, sokakkal együtt. Szerinte gátmetszésre például egyáltalán nincs szükség. A bábák tudják, hogy jobban és könnyebben gyógyul, ha véletlenül szakad el, mint ha elvágják. Mégis szinte mindig vágnak. Mi ez, ha nem irigység és rosszindulat? Odent kórházában fogót sem használtak, vágni sem vágtak, és császármetszésre is csak ritkán volt szükség.

B. D.: Nagy kérdés az, miért engedik meg a nők, hogy így bánjanak velük. Nem akarok persze úgy tenni, mintha nem tudnám, nem ismerném azt a félelemmel vegyes tiszteletet, amivel szót fogad az ember a tudósnak, a professzornak, a szülésznek. Ám erre az engedelmességre gyakran nem az apák, hanem az anyák tanítják meg a lányaikat.

Hosszú történet, hogyan jutottunk idáig. Hányan szenvednek attól, hogy az anyjuk azt tanította, csak húzd meg magad, fogadd el, amit az élet ad, biztos, ami biztos, ne lázadozz, és így tovább. Klasszikus anyai intelem, hogy ha jó, tartós házasságot akarsz, mindig feküdj le a férjeddel, amikor azt akarja. Ebből a generációkon átható tanításból nem könnyű kijönni. Alkalmazkodás, túlélés a kizsákmányolás idején.

Tulajdonképpen tehát ezek jó anyai tanácsok. Szerintem ezért engednek meg a nők annyi mindent akkor is, amikor már szó sincsen kizsákmányolásról. Valahogy először ezt kéne tudatosítani, aztán jöhetne a ráébredés az emberi méltóságra.

F. A.: Odent nagyon alázatosan azt értette meg, hogy mindent, amit tud, a bábáktól tanulta. Minden, ami a szülés körül történik, az a nők dolga. A tisztelet, ami a szülő nőnek jár, nagyon fontos. Gyerek nélkül nincs anya, és anya nélkül nincs gyerek. Tulajdonképpen anyagyerek van, így egybeírva, egy élőlényként, főleg a szüléstől számított mínusz és plusz kilenc hónapban.

Donald Winnicott volt az első és egyetlen pszichoanalitikus, aki anyagyerekekkel dolgozott, és nem álmokból, meg a páciensek vallomásaiból szűrte le, amit tudott, hanem mint gyermekorvos sok időt töltött együtt csecsemőkkel és az anyjukkal. A fogamzástól az első életév végéig minden gyereknek az anya az isten, a világ, a mindenség, a tükör. Ha belenézek az anyám arcába, onnan tudom, hogy én ki vagyok. Ez elég egy rémálomhoz, és elég egy varázslatosan szép álomhoz is.

Olvassa el a teljes beszélgetést a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, melynek témája az anyánkhoz való viszonyunk és az anyaság.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Varga Mihály megerősítette, nem indul egyéniben a 2022-es választáson

Varga Mihály megerősítette, nem indul egyéniben a 2022-es választáson

Nem Michelisz volt a legjobb magyar a Hungaroringen

Nem Michelisz volt a legjobb magyar a Hungaroringen

Magyar siker: Kiss Norbert nyerte a kamionosok harmadik futamát a Hungaroringen

Magyar siker: Kiss Norbert nyerte a kamionosok harmadik futamát a Hungaroringen