HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Mindenki fejében kirajzolódik a kép arról, milyen szülővé szeretne válni. A kisbaba megszületése után előfordulhat azonban, hogy nehéz elérni a kiegyensúlyozott kapcsolódást a babához. Mitől függ, és hogyan formálódhat a szülői oldala ennek a különleges viszonynak, amely megalapozza a létezésünket a világban?

A gyermekkori kötődési mintázatok és annak a felnőttkori kapcsolatokban megjelenő jellegzetességei sokakat érdeklő, divatos téma. A kötődési típusok kialakulására ható tényezők közül elsősorban az anya – és méltatlanul ritkábban az apa – szenzitivitásának (azon képességének, amelynek segítségével helyesen észleli és értelmezi a gyermek jelzéseit) mértéke és az ebből fakadó viselkedésbeli reakciók állnak a reflektorfényben.

Aki érdeklődik a téma iránt, bizonyára hallott már például a bizonytalan kötődés létrejöttében szerepet játszó, érzelmileg nehezen elérhető vagy kiszámíthatatlan anyai attitűdről, vagy a gyermeke jelzéseit félreértelmező gondozóról. Talán önmagát is besorolta már valamelyik kötődési típusba, vagy ráismert szülei tipikus vonásaira, szülőként pedig felfedezni vélte a „hibáit”, és azokat elkerülve szeretett volna „újrakezdeni”.

Jóval kevesebb szó esik azonban arról, mennyi minden befolyásolhatja, segítheti vagy hozhat elakadásokat abban, hogy az anya kapcsolatba tudjon kerülni és benne is maradni a babájával, mindkettőjük számára megnyugvást, örömöt, biztonságot jelentő módon. Illetve, hogy meg tudja valósítani a biztonságos kötődés egyik alappillérének tekintett, kiszámíthatóan jelen lévő anyai szenzitivitást és érzelmi elérhetőséget.

Az anyai szeretet félreértése

Ráadásul gyakran összemossák az anyai szeretetet ezekkel a képességekkel, azt feltételezve, hogy aki mindezeket nem vagy csak nehezen tudja nyújtani, az talán nem is szereti eléggé a gyermekét. A valóságban azonban a szeretet mértéke nem írható le egyik említett jellemzővel sem, és legkevésbé sem azzal, hogy milyen kötődési típusba sorolható a szemünk kicsi fénye.

Éppúgy szerethető a biztonságos és a bizonytalan kötődésű gyermek, a különbség nem ebben áll. Azok a bizonyos szülőknél felfedezett „hibák” valójában csöppet sem valamiféle nevelési ügyetlenségről, elégtelenségről, alkalmatlanságról árulkodnak. És természetesen nem is hibák – sokkal inkább a korai kapcsolati élmények lenyomatai. Nehéz ugyan, de felismerve őket, sok önismereti munka árán bizonyos mértékig formálhatók.

Szülőként kihívásokkal teli, nehéz út pontosan és helyesen észlelni és értelmezi a kisbaba állapotait, támogatva őt a harmonikus testi-érzelmi fejlődésben. Az ehhez szükséges készségek nem abban a pillanatban fejlődnek ki, amikor világra jön az újszülött. Alakítják ezeket a szülők korai, saját szüleikkel, gondozóikkal megélt tapasztalatai, és az ezek mentén önmagukról, másokról és a világról kialakult, jellegzetes mintázatokat mutató gondolataik, érzéseik, emlékeik (röviden: a belső munkamodelljeik).

Mindemellett a gondolkodásuk a saját múltjukról és a szüleikről éppúgy formálják őket, mint amennyire fontos az aktuális érzelmi állapotuk, az élethelyzetük, a párkapcsolati státusuk. A kisbaba temperamentuma is befolyásolja őket, hiszen a nyugodt, könnyen kezelhető baba jelzéseit egyszerűbb pontosan értelmezni, mint a temperamentumos, sokat síró, nehezen megnyugtatható gyermekét, akinél sokszor komoly fejtörést okoz kitalálni, mire is lehet szüksége.

Olvassa tovább Gregó Enikő pszichológus cikkét a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, melynek témája az anyánkhoz való viszonyunk és az anyaság. Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

 


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Semmelweis Egyetem megmutatta egy 30-as beteg CT-felvételeit, aki két hétig volt lélegeztetőgépen

A Semmelweis Egyetem megmutatta egy 30-as beteg CT-felvételeit, aki két hétig volt lélegeztetőgépen

Több mint 1200 ember halhatott meg a kaliforniai erdőtüzek füstje miatt

Több mint 1200 ember halhatott meg a kaliforniai erdőtüzek füstje miatt

Már nem az Alibaba-alapító Jack Ma a leggazdagabb kínai

Már nem az Alibaba-alapító Jack Ma a leggazdagabb kínai