szerző:
hvg.hu

Tavaly decemberben látta meg a napvilágot a berlini állatkertben, s máris óriási hírnévre tett szert Knut, a jegesmedve kölyök, akit anyja eltaszított magától. A kis bocs március 23-án jelent meg a nagyközönség előtt, azóta soha nem látott bevételt hoz a berlini állatkertnek. Megjelentek az élelmes vállalkozók is, akik saját maguk is hasznot szeretnének húzni a kis állatból.

Knut mindenhol ott van
A német Sat1 csatorna Akte 07 című műsorában utánajártak a jelenségnek, s pszichológusok által elvégzett tesztek alapján arra jutottak, hogy az állat pofája, tekintete, illetve a gyermeki ártatlanságot idéző arckifejezése nagyban befolyásolja az emberekből kiváltott reakciókat.

A Knut-jelenség azonban nem csak az emberi szívekre volt nagy hatással, hanem olyan emberek fantáziáját is megmozgatta, akik elsősorban anyagi hasznot reméltek a jegesmedve-kölyöktől. A világszerte elismert, luxusminőségű plüssállatokat gyártó cég, a német Margarete Steiff GmbH megvásárolta a berlini állatkerttől a Knut név licencét, s ma heti 1200-1500 Knut plüssjegesmedve kerül a piacra, darabonként 30 eurós áron.

Frank Zander német zenészt is megihlette a „védtelen” kisállat, elővette hát egy régi nótáját, kicsit átírta és máris megszületett a „jegesmedve himnusz”, mellyel még a nyáron 210 000 eurós bevételre, illetve legalább néhány hétig a német slágerlista első helyére számítanak – hangzott el az Akte 07-ben.

A jegesmedvebocs mindennapi fogyasztási termékeken is feltűnt: ma már számtalan édességet, a kis állat fotójával ellátott bankkártyát, sőt akár a Knutról készült számítógépes játékot is beszerezhetik a német rajongók.

A Sat1 magazinjának munkatársai kimentek Berlin utcáira és maguk is értékesítésbe fogtak, ezzel tesztelvén, mennyit hajlandók áldozni az emberek Knutért. Különböző reklámtermékeket találtak ki, mint például Knut-kitűzőt, Knut-kekszet, s mindössze két óra leforgása alatt, mindenféle értékesítési engedély nélkül 40 eurós bevételre tettek szert. Ez még német viszonylatban is jó fizetésnek számít.

Egy német családanya még ennél is könnyebben keresett pénzt a fanatikusokon: egy szekrényben lapuló, alig használt jegesmedvés ágyneműhuzatot cserélt pénzre az eBay aukciós szájton. Miután Knut nevével fémjelezve kiáltotta ki az ágyneműhuzatot, néhány nap leforgása alatt közel 38 eurót, az eredeti ár többszörösét kapta egy fanatikustól. A legviccesebb mégis az volt, amikor ugyancsak eme aukciós szájt egy tapasztalt felhasználója Knut nevű cimborája leheletét zárta palackba, majd felcímkézte és kalapács alá tette. Majdnem 9 eurót sikerült keresnie a semmivel.

Kunert Orsolya

MTI Világ

A jegesmedvék élettere rendkívül gyorsan szűkül

A hőmérséklet emelkedése miatt a nyári időszakban olvad a jég az Északi-sarkon és ez veszélyezteti a jegesmedvék és az ott élő állatok életét. 1978 óta 35 százalékkal kisebb területet fed nyáron a jégtakaró, a jég vastagsága pedig 40 év alatt 40 százalékkal lett vékonyabb.

MTI Világ

Turistacsalogató jegesmedve-szafari Grönlandon

Vadászati kvótákat vezetnének be Grönlandon a globális felmelegedéstől veszélyeztetett jegesmedvékre, ugyanakkor jegesmedve-szafarikat szerveznének a turistáknak a jövő évtől.