szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Akár John McCain, a republikánus, akár Barack Obama, a demokrata jelölt győz, balkezes lesz az Egyesült Államok jövendő elnöke – mint elődeik közül többen is. Ez a statisztikai érdekesség élénk figyelmet keltett az amerikai médiában.

1974 óta a Fehér Háznak négy lakója is „balos” volt: Gerald Ford, Ronald Reagan, az idősebb George Bush – a jelenlegi elnök apja – és Bill Clinton, mutatott rá nemrég a New York Sun című lap. Az alelnökök és a meg nem választott jelöltek között is átlagon felüli a balkezesek aránya, közéjük tartozott például Al Gore, Robert Dole, John Edwards és Ross Perrott.

Átlagosan az amerikaiak 10–12 százaléka balkezes, ez még rejtélyesebbé teszi, hogy miért jóval magasabb az arányuk az elmúlt évtizedek vezető amerikai politikusai között. A The Washington Post még azt is kimutatta, hogy az elmúlt 34 évből 22-ben „a balkezesek kezében volt az elnökség”.

Egyes magyarázatok szerint a balkezesek, akik agyuk jobb féltekéjét nagyobb mértékben használják, alkalmasabbak arra, hogy egy problémát „egészében szemléljenek”, egy időben több témával foglalkozzanak, továbbá kreatívabbak jobbkezes társaiknál – írta a New York Daily News.

A lapok számos példát hoznak fel erre, matematikusok, művészek, építészek nevét említik Michelangelótól és Leonardo da Vincitől Albert Einsteinig és Marilyn Monroe-ig.

Van olyan magyarázat, hogy balkezesként a társadalom komoly nyomásával kellett dacolniuk, hogy azok is maradhassanak, ez tette őket kitartóbbá. 1900-ban az amerikaiaknak még csak alig 3 százaléka merte magát balkezesnek vallani, és még ma sincs igazán jó sajtójuk, a balkezességet sokan ügyetlenségnek tekintik.

1988-ban az idősebb George Bush elnökjelöltségét a The Washington Post véleményrovatában valaki ezzel a címmel vitatta: Akarunk-e egy balkezes elnököt? Később, amikor az elnököt pajzsmirigyzavarral kezelték, egyes orvos szakértők arról cikkeztek, hogy a balkezesek hajlamosabbak ilyen jellegű betegségre.

Miután idén két balkezes közül kell választaniuk az amerikaiaknak, a New York Daily News szerint elkerülhetetlen lesz, hogy a Fehér Házban kicseréljék az ollókat és a konzervnyitókat. A The Washington Post inkább politikai csattanóra futtatja ki a témát: szerinte az országnak „igazából egy kétkezes elnökre lenne szüksége”.

MTI Világ

Obama és Clinton együtt kampányol

Az amerikai demokrata párti elnökjelöltségért néhány hete még ádáz harcot vívó Barack Obama és Hillary Clinton szenátor már együtt fog kampányolni a jövő héten.

MTI Világ

Obama: bin Ladent élve, nem halva

A demokrata párt elnökjelöltségére pályázó Barack Obama szerint az Egyesült Államoknak bíróság elé kell állítania Oszama bin Landent, ha élve fogják el, nehogy mártírt csináljanak belőle.

MTI Világ

Obama nem kér szövetségi kampánytámogatást

Barack Obama, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségének várományosa csütörtökön közölte, hogy nem kér szövetségi támogatást elnökválasztási kampányának finanszírozásához.

Hét nap

Obama kampánypénze

Nem kér pénzt az amerikai szövetségi költségvetésből a kampányára, mert az hátrányba hozná republikánus ellenfelével...

MTI Shake

Weboldal indult Obama nejének védelmében

Az állítólagos rágalmak cáfolására külön weboldalt hozott létre Barack Obama, az amerikai Demokrata Párt valószínű elnökjelöltje kampánystábja Obama felesége, Michelle védelmében.

MTI Világ

Mitt Romney lehet John McCain alelnökjelöltje

Mitt Romney egykori massachusettsi kormányzó a legesélyesebb arra, hogy a republikánus John McCain alelnökjelöltje legyen a novemberi amerikai elnökválasztáson - értesült a leendő elnökjelölthöz közeli forrásokból a Politico című újság hétfőn.

hvg.hu Shake

Obama lánya cikinek érzi az apját

Legyen egy apa akármilyen híres és hatalmas, attól még zavarba hozhatja a lányát viselkedésével, ahogy ez a demokrata elnökjelölttel is történt. A lány most valamit visszaadott.

MTI Világ

Hollywood Obama mögé állt

A hollywoodi filmipar hírességei felsorakozni látszanak Barack Obama mögött. Kedden Los Angelesben óriási adománygyűjtő partit rendeztek a várható demokrata párti elnökjelölt javára.

MTI Világ

Clintonnéból takarítónő lett

Miután Hillary Clinton feladta elnökjelölti kampányát, most elérkezett a takarítás ideje. Blogjából módszeresen kitöröltette azokat a bejegyzéseket, hirdetéseket, amelyekben vetélytársát, Barack Obamát bírálta. Volt belőlük bőven.

Biden megkapta az elnöki Twitter-fiókot, de Trumppal ellentétben ő "nulláról" kezd

Biden megkapta az elnöki Twitter-fiókot, de Trumppal ellentétben ő "nulláról" kezd

Az nem egészen úgy van: magyarázkodik a WhatsApp

Az nem egészen úgy van: magyarázkodik a WhatsApp

800-1000 éves érméket találtak Kínában, tízezernél is többet

800-1000 éves érméket találtak Kínában, tízezernél is többet