szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az állítólagos rágalmak cáfolására külön weboldalt hozott létre Barack Obama, az amerikai Demokrata Párt valószínű elnökjelöltje kampánystábja Obama felesége, Michelle védelmében.

Republikánus honlapokon hetek óta terjedt a hír, hogy az afro-amerikai szenátor felesége egy ízben megvető hangon beszélt a fehérekről chicagói egyházközösségében. Rush Limbaugh befolyásos jobboldali újságíró rádióműsorában az is elhangzott, hogy létezik egy videofelvétel is a beszédről, amelynek nyilvánosságra hozatala meg fogja torpedózni Obama őszi kampányát.

Nincs ilyen felvétel, Michelle Obama nem mondott ilyen beszédet - olvasható az újonnan létrehozott weboldalon. Az interneten terjesztett pletyka szerint Michelle Obama egyszer a fehérekre nézve becsmérlő "whitey" kifejezést használta.

Michelle Obamát - aki férje elnökké választása esetén az első fekete bőrű amerikai first lady lenne - nem csak az interneten támadják. A Fox News konzervatív hírtelevízió legutóbb például azt állította, hogy "terrorista ökölcsapást" mért férjére, amikor az elnökjelöltség megszerzésének estjén egy kampánygyűlésen a győzelem jelzésére mosolyogva összeütötte az öklét férjéével.

Mint a jobboldali The Washington Times megjegyzi, a weboldal az Obama-stáb válasza egy olyan világban, ahol a választók mind nagyobb hányada interneten szerez értesüléseket. Obama viszonylag új arc a nagypolitikában, sokak számára ismeretlen, és az utóbbi hónapokban egy sor megtévesztő információ látott róla napvilágot. Egyebek között olyan hamis vádakkal támadták, hogy muszlim vallású, egy radikális iszlám általános iskolába járt Indonéziában, és a Biblia helyett a Koránra esküdött fel a szenátusban.

Más elemzők arra mutatnak rá: a rágalomcáfoló weboldal létesítése szokatlan, hiszen az elnökválasztási hadjáratokban a jelöltek többnyire válasz nélkül hagyják a rosszindulatú pletykákat, nem magyarázkodnak vagy cáfolnak, hogy a rágalmak ne kapjanak túl nagy sajtónyilvánosságot.

"Bármikor kapnak is szárnyra efféle hazugságok, agresszív módon visszavágunk az igazsággal" - szögezte le Tommy Vietor, Obama kampányszóvivője.

A közelmúltban Barack Obama és felesége szakított egykori egyházközösségével, a chicagói baptista Szentháromság Krisztus Egyesült Egyházával. Utóbbi azért vált kellemetlenné az Obama-kampány számára, mert Jeremiah Wright atya, Obama egykori lelkipásztora régebben fajgyűlölő prédikációkat tartott.

MTI Világ

Hillary Clinton Obama halálára készül?

Újabb bocsánatkérésre kényszerült az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Hillary Clinton szenátor, mert Robert Kennedy meggyilkolásával magyarázta, hogy romló esélyei dacára sem szállt ki az előválasztási kampányból.

Vélemény

Mihez kezdhet Obama Irakkal?

„Ugyanakkora körültekintéssel kell távoznunk Irakból, mint amekkora gondatlansággal bevonultunk oda, de a kivonulást meg kell kezdenünk. Itt az ideje, hogy az irakiak felelősséget vállaljanak jövőjükért” – ezek voltak Barack Obama elnökjelölti győzelmét beharangozó szónoklatának háborúra vonatkozó kulcsszavai. Ez választási szlogennek elmegy, de mint katonapolitikai doktrína, finoman szólva, megkérdőjelezhető.

MTI Világ

"Elég világos, hogy Obama szenátor lesz a jelölt"

Hillary Clinton szenátor az utolsó demokrata előválasztási forduló napján, kedd este beszédet tart New Yorkban legjelentősebb adományozói és támogatói előtt. Elemzők szerint bejelenti, hogy visszalép a demokrata elnökjelöltségért folyó küzdelemből és riválisát, Barack Obamát támogatja.

Több budapesti és vidéki iskolában törölték a felvételi vizsgákat a járványhelyzet miatt

Több budapesti és vidéki iskolában törölték a felvételi vizsgákat a járványhelyzet miatt

Lovat kellett kimenteni a tatai Öreg-tó iszapjából

Lovat kellett kimenteni a tatai Öreg-tó iszapjából

Ha Roosevelt el nem törli a hagyományt, ma iktatnák be Joe Bident

Ha Roosevelt el nem törli a hagyományt, ma iktatnák be Joe Bident