szerző:
life-style.hu

Elkülönülés, jámborság, aszketizmus, tisztaság - ezeket követelik meg...

Elkülönülés, jámborság, aszketizmus, tisztaság - ezeket követelik meg maguktól a vallási vezetők, és ugyanezt a követelményt állítják a számukra épülő szent helyekkel szemben. Ezek az elképesztő alkotások a legelhivatottabb lelkeknek adnak otthont, akik nem ismernek akadályt: megmászhatatlannak tűnő sziklákon, hegyormokon emelték fel őket azért, hogy századokon át szolgálják a vallást, a hívőket és az istent.

A Meteorák 

Meteorák
©


A Meteora szó görögül azt jelenti: "levegőben épült". A képek alapján érthető az elnevezés, hiszen a Pindosz hegységben tűhegyes, alig megközelíthető, közel 300 méter magas sziklák tetején található az a huszonnégy bizánci kolostor, amik 600 évnél is idősebbek, és Szent Athenaiosz barát nevéhez fűződnek.
A sziklákra eredetileg létrákon lehetett felmászni, mára viszont kőbe vájt lépcsősorokon és lengő hidakon bárki megközelítheti az épületeket.
A kolosotorok anyaga kő, fa és cserép. Néhányuk a mai napig lakott: szerzeteseknek és apácáknak adnak otthont.

Taktsang - Bhután, a tigris odúja

Taktsang
©


A Taktsang név magyarul a "Tigris búvóhelyét" jelenti. A buddhizmus egyik legszentebb helye Bhutánban található. A legendák szerint a nyolcadik században kezdték el építeni. A Taktsangban élő szerzetesek hite szerint az alapítót egy lángoló tigirs repítette a sziklaszirtre, amely 2000 méterre magasodik a Paro folyó völgye fölé. A kolostort folyamatosan bővítik, még a huszadik század végén is épült hozzá új rész. További képek itt találhatók.

A Pecserszka Lavra barlangkolostor

Pecserszka Lavra
©


Kijevben, a Dnyeper folyóra néz a keleti ortodox egyház egyik legérdekesebb kolostora, amit 1051-ben alapított két szerzetes. A név szó szerint barlangkolostort jelent. A Szent Szófia székesegyházból, több templomból és egy harangtoronyból álló épületegyüttes alatti barlangrendszerről kapta nevét.

A Mont Saint Michel erőd

Mintha Walt Disney meséiből lépett volna elő
©

A Mont Saint Michel erőd és apátság építését a nyolcadik században kezdték meg. Franciaország északi, normand partjától egy kilóméterre, egy öbölben, a La Manche úgynevezett árapály síkságán emelkedő szikladombra épült. Amíg el nem készült a gátrendszer körülötte, addig apálykor a szárazföldről megközelíthető volt, dagálykor azonban sziget lett belőle, víz vette körül minden oldalról. 2006-ban az Unescoval közösen a francia kormány projektet indított, maleynek célja, hogy a víz mesterséges terelésével újra árapály sziget legyen. A projekt befejezése 2012-re várható. Az építkezés több századon át tartott, mindig újabb és modernebb részekkel bővült az erőd.

Petra, Jordánia - a homokkőbe faragott kolostor

Falba vájt kolostor
©

A jordániai Petra a nabateus nép fővárosa volt, építészete a Krisztus előtti időkig nyúlik vissza. Petra kereskedelmi központ volt, a Damaszkuszt Dél Arábiával összekötő tömjénút és a Perzsiától Egyiptomig tartó fontos karavánút keresztezte itt egymást. Petra legismertebb nevezetessége a Fáraó kincsestára, a sziklába vájt kétszintes, hellenisztikus oszlopokkal díszített épület, amelyet legtöbben az 1984-es Indiana Jones és a végzet temploma című filmből ismerhettek meg. Van itt azonban még egy hasonló építmény, a régi városközponttól Észak-Nyugatra, egy dombtetőn. Az épület nagyon hasonlít a Fáraó kincsestárára, funkciója azonban más volt. Az "Ed-Dejr" kolostor eredeti rendeltetése ismeretlen, de valószínűleg már építésekor is vallási célokat szolgált. Később azonban szerzetesek költöztek a homokkőbe vájt, egy nagy négyszöglet alakú helyiségből álló kolostorba. 

Nilov kolostor, Oroszország

Nem mindenki látja szépnek
©

A XVI. század végén alapított kolostor az ókeresztény Szent Nílusról kapta nevét. Oroszországban, Tver városában (korábban Kalinyin), a Szaliger tavon, Sztolbnyij szigetén áll. Az ortodox egyház zarándokhelye, a kelet-európai neoklasszicista építészet egyik remekműve. Templomainak egy része a XVII. században épült, a Nagy Katedrális pedig 1821-1825 között készült. Történetének fekete foltja is akad, a II: világháború alatt a szovejetek lengyel foglyokat végeztek ki itt. A kép, amelyet Szergej Mihajlovics Produkin-Gorszkij készített róla 1910-ben, jóval a színes fotográfia elterjedése előtt,  II. Miklós cár megbízásából készült.

[[ Oldaltörés: Tovább a következő oldalra ]]Xuan Kong Si függőtemplom

Függőtemplom a sziklafalon
©

Kínában, Datong városától 65 km-re, Shanxi tartományban, a Heng hegy szinte függőleges sziklafalában található a Xuan Kong Szi függőtemplom. A több mint 1400 éves buddhista, taoista és kunfucionista kolostor ugyan törékenynek látszik, de több természeti katasztrófát túlélt már, így például az 1556-os földrengést, amiben 830 ezer ember vesztzette életét. Az épületek a szikalaf felületének egyenetlenségét használják ki, ez adja az alapokat. A szentélyeket függő folyosók és lépcsők kötik össze. 

Sümela kolostor, Törökország

Keresztény zarándokhely Törökországban
©

A törökországi Trabzon tartomány egyik ékköve a 300 méter magas szikalafalba épített Szent Mária kolostor. Alapítói, Barnabás és Szofóniusz, a legenda szerint Mária arcát látták meg a sziklafalban, ezért döntöttek úgy i.sz. 356-ban, hogy ide építik meg a keresztény vallási szentélyt. Jelenlegi formáját a 13 században nyerte el, később, 1461-ben II. Ottomán szultán védetté nyivlánította. A XX. század elején ororsz megszállás alatt volt, majd 1923-ban a lusanne-i egyezményt követően véglegesen visszakerült török fennhatóság alá. 

Skellig Michael kolostor, Írország

Igazán puritán otthonok
©

A Dél-Nyugat írországi Kerry tartomány partjaitól 15 kilométerre, a tegerben áll a barátságtalan, 230 méter magas Michael sziklasziget, amely ír szerzeteseknek adott otthont 588-tól a XII. századig. Az aszkéta életmódot folytató szerzetesek méhkas-szerű kőkunyhókban laktak, esővizet használtak ivóvízként, a hegy lankásabb lejtőin pedig zöldséget termesztettek. Megközelíthetetlensége miatt a kolostor meglepően jó állapotban maradt meg az utókornak. Jelenleg is korlátozzák a turizmust, hogy megvédjék az épületeket és elsősorban a kőlépcsőket. 

Az Igazság Szentélye, Pattaya, Thaiföld

Különc milliomos építteti
©

Thaföld Pattaya városában 1981-ben kezdődött és 2025-re fog befejeződni annak a 105 m magas fa templomnak az építése, amely az ősi Khmer birodalom stílusjegyeit hordja magán. (A Khmer birodalom a IX. és a XV. század között virágzott, fővárosa a mai Kambodzsában található Angkor volt) A beruházás szponzora a külön thai milliomos, Lek Viriyaphant, a thai kultúra patrónusa.Én miért nem látom a sötét módot a Facebookon?

Én miért nem látom a sötét módot a Facebookon?

Elhalmozzák jókívánságokkal a ma 94 éves Fahidi Évát

Elhalmozzák jókívánságokkal a ma 94 éves Fahidi Évát

Bíróság elé álltak Kína legpancserebb bérgyilkosai

Bíróság elé álltak Kína legpancserebb bérgyilkosai

Győri értelmiségiek Borkai távozását követelik

Győri értelmiségiek Borkai távozását követelik

Puzsér Róbert: A halott felült, és enni kér

Puzsér Róbert: A halott felült, és enni kér

Ismerős Arcok-koncertet tartanak a Bem térre tartó fáklyás felvonulás után

Ismerős Arcok-koncertet tartanak a Bem térre tartó fáklyás felvonulás után