szerző:
hvg.hu

Az év eleje nemcsak az előző 12 hónap értékelésére jó, hanem az elkövetkező időszak felmérésére is; ennek jegyében próbáljuk megjósolni, melyek lesznek 2010 legjobb filmjei a mozikban.

A magyar mozibemutatók nem feltétlenül esnek egybe az eredeti premierekkel, gyakran előfordul, hogy nálunk csak hónapokkal később mutatnak be egy-egy alkotást. Így lehet, hogy például az új Haneke-film, amit sokan dicsértek tavaly, és amiről a HVG is írt már, átcsúszott a következő évre, ahogy az Egek ura és a Kecskebűvölők (két igen különböző George Clooney-alakítással) vagy az Egy lányról (An Education)és a Guy Ritchie-féle Sherlock Holmes  is. Mi most inkább a vadonatúj, még főleg az előzetes alapján megítélhető filmekre koncentrálunk válogatásunkban, műfajtól függetlenül.

Date Night (Randi)
Az előzetes első kockái alapján akár unalmas és átlagos romantikus komédiának is nézhetnénk, de mivel Tina Fey és Steve Carrell a két főszereplő, érdemes végigvárni, és egyből kiderül, hogy ez bizony inkább  lesz vicces, mint nyálas. Azért Mark Wahlberg cameo-szerű megjelenését is meglehetősen várjuk, nincs szebb annál, amikor egy befutott sztár hülyét csinál magából.


Daybreakers (Naptörők)
Igen, igen, tudjuk, hogy Dunát lehet már rekeszteni a vámpíros filmekkel, időnként nekünk is kezd elegünk lenni a sok vérszívóból, főleg, ha mást se csinálnak, csak édelegnek. Egy vámpír legyen félelmetes, kérem. Nos, a Daybreakersben aztán lesz elég ijesztő élőhalott, főleg, hogy a sztori szerint a vámpírok úgy elszaporodtak, hogy többségbe kerültek és kezdenek kifogyni a vérből. De persze az emberi fajnak mindig van néhány túlélője, akik szembeszállnak a vérszívókkal. Túl sok gondolatot nem várunk a Daybreakerstől, annál több akciót és profi látványt. Ha mégis lesz tanulság is, az már csak a hab a tortán.


Green Zone  (Zöld zóna)
Paul Greengrass végzett a Bourne-sorozattal, de Matt Damon ellen semmi kifogása a rendezőnek.  Az Irakban játszódó történet Rajiv Chandrasekaran 2006-os, Imperial Life in the Emerald City (Birodalmi élet a Smaragd városban) című könyve alapján készült, és bár egészen biztosan lesz mondanivalója, a Greengrasstól megszokott kézikamerás akció is a csomag része. Damon pedig megint előadhatja a meglepően szórakoztató törpe James Bondot, amit a Bourne-filmekben már tökélyre fejlesztett.


Alíz csodaországban
Aki nem kedveli Lewis Carroll klasszikus meséjét, annak is érdemes lesz majd beülnie az új, Tim Burton által készített filmváltozatra. A főszereplők között az elmaradhatatlan Johnny Depp és Helena Bonham Carter mellett hatalmas sztárparádé várható, de persze a furcsa jelmezek és a számítógépes torzítások miatt kevesen lesznek felismerhetőek. Furcsa módon maga az előzetes nem is annyira lenyűgöző, a szinte már művészi színvonalú fotók annál inkább, a film viszont, ha csak látványban is, de biztosan hatalmas durranás lesz. Különösen IMAX-ben, hiszen az Alíz csodaországban a 3D egyik nagy befutója lesz valószínűleg március környékén.


Paul
Ennek a filmnek nincs még előzetese, sem posztere, és valójában nagyon keveset lehet róla tudni. Csak azt, hogy a brit komédia két legfrissebb csillaga, Simon Pegg és Nick Frost is játszik benne, Seth Rogennel karöltve. Szerintünk Pegg nem tud tévedni, eddig minden filmjét igen élveztük, úgyhogy most is megelőlegezzük neki a bizalmat. Addig is, amíg nincs trailer, egy kis videóbeszámoló a forgatásról a főszereplőktől.

KM
Bloomberg: egy jachton tartott orgia teszteli Orbán-rendszerének vasmarkát

Bloomberg: egy jachton tartott orgia teszteli Orbán-rendszerének vasmarkát

Mirkóczki Ádám nyert Egerben

Mirkóczki Ádám nyert Egerben

Alsószentmártonban még legalább két óráig lehet szavazni

Alsószentmártonban még legalább két óráig lehet szavazni

A szumós Kerstner Róbert világbajnoki bronzérmet nyert

A szumós Kerstner Róbert világbajnoki bronzérmet nyert

Mentő és személyautó ütközött Nyíregyházán, egy ember meghalt

Mentő és személyautó ütközött Nyíregyházán, egy ember meghalt

Mindenhol rendben megkezdődött a szavazás

Mindenhol rendben megkezdődött a szavazás