![A 10 legegészségesebb étel, amit nem eszünk](https://img.hvg.hu/Img/da658e97-86c0-40f3-acd3-b0a850f32c30/3a5220be-719c-441d-b4b8-8990080b6d6a.jpg)
A 10 legegészségesebb étel, amit nem eszünk
A neves táplálkozás szakértő és író Jonny Bowden már több hosszú listát állított össze arról, hogy mik azok a...
A neves táplálkozás szakértő és író Jonny Bowden már több hosszú listát állított össze arról, hogy mik azok a kiemelkedően egészséges ételek, amiket naponta fogyasztanunk kellene, mégsem tesszük. Néhány dolog a kedvencei közül – mint például a portuláka, guava vagy a goji bogyó – szinte beszerezhetetlen még a hipermarketeben is, nemhogy a sarki közértben. Ezért a New York Times újságírója megkérte Dr. Bowdent, a "150 legegészségesebb étel a világon" című könyv íróját, hogy állítson össze egy olyan listát, mely olyan egészséges és létfontosságú ételeket tartalmaz, melyekhez viszonylag könnyen hozzá lehet jutni. Ezeket mutatjuk be most mi is:
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/c5c30738-8098-4584-8123-f2cb37027d6d.jpg)
Cékla: A céklára úgy kell gondolnunk, mint a vörös spenótra - tele van folsavval (B9 vitamin) és természetes pigmentekkel, melyek segítenek megelőzni a rák kialakulását.
Hogyan fogyasszuk? Nyersen (salátába reszelve), mivel mint sok más zöldség és gyümölcs, hő hatására a cékla is elveszíti magas antioxidáns tartalmának nagy részét.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/53c782c9-2cf6-4159-8ca9-ead9ecf08428.jpg)
Káposzta: Tápláló és egészségvédő anyagokban gazdag, és egy olyan - viszonylag ritka - szerves kénvegyületben is, mely serkenti a rák legyőzésében nagy szerepet játszó enzimek termelését.
Hogyan fogyasszuk? Csináljunk egy jó csípős kínai káposztasalátát (természetesen a hagyományos magyar káposztasaláta is remek választás) vagy tegyük házi készítésű hamburgerbe, szendvicsbe.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/3a5220be-719c-441d-b4b8-8990080b6d6a.jpg)
Mángold: Ez a leveles zöldség tele van karotinnal, amely segít megvédeni a szemet az öregedéstől. Hazánkban nehezebben beszerezhető ez a növény, de nagyobb hipermarketek polcain biztos megtaláljuk.
Hogyan fogyasszuk? Tépkedjük össze és dobjuk pár pillanatra felhevített olíva olajba.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/8296e89a-1dcd-4da5-98ca-5b9572ac65b8.jpg)
Fahéj: Segít kordában tartani a vércukor és a koleszterin szintet.
Hogyan fogyasszuk? Szórjuk a kávé tetejére vagy ízesítsük vele a reggeli müzlit.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/d9e39a39-15c6-4717-81a9-9847ee43997c.jpg)
Gránátalmalé: Kutatások szerint csökkenti a vérnyomást és nem kevés antioxidánst tartalmaz.
Hogyan fogyasszuk? Csak igyuk a reggeli narancslé mellé, vagy akár helyett.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/aefbf156-c700-4656-8912-07720cd86cff.jpg)
Aszalt szilva: Antioxidánsokban gazdag és segíti az emésztést.
Hogyan fogyasszuk? Tekerjük érlelt sonkába (nem fogyókúrázók baconbe is tölthetik) és rakjuk be pár percre a sütőbe.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/11c66f3c-6371-40e1-a454-5799a8112c30.jpg)
Tökmag: A tök legtáplálóbb része, melyben rengeteg magnézium és ásványi anyag található. Fogyasztása férfiaknak fokozottan ajánlott, mivel segít megelőzni a prosztata gondokat.
Hogyan fogyasszuk? Nassként vagy salátára szórva.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/adf62e43-8edf-4952-8b3c-0593c6c0d6ad.jpg)
Kurkuma: Gyulladáscsökkentő és segít megelőzni a rák kialakulását.
Hogyan fogyasszuk? Ízesítsük vele a reggeli rántottát, de szinte bármilyen párolt zöldséghez jól passzol.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/e648713b-6b06-4bbb-bfa7-c531f48af6c3.jpg)
Fagyasztott áfonya: Bár a fagyasztás során a tápanyagok egy része lebomlik, a fagyasztott áfonya mégis nagyon jó választás, hiszen egész évben elérhető és nem romlik meg. Az áfonyában lévő anyagok segítik a friss memória megőrzését.
Hogyan fogyasszuk? Keverjük össze joghurttal vagy öntsünk rá egy kis (csokis vagy vaníliás) tejet és szórjuk meg őrölt mandulával.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/474cf74d-5f53-4b8b-a23b-1bae5d530407.jpg)
Konzerv szardínia: Magas omega3 és kalcium tartalma mellett a vas, magnézium, foszfor, cink, mangán és a B vitamin különféle fajtái is megtalálhatóak benne.
Hogyan fogyasszuk? Mindenképpen olyan szardínia konzervet válasszunk, melyben a halakat olíva olajban vagy saját levükben tették el. Ehetjük magában, salátába keverve, pirítóssal vagy egy kis mustárral, borssal, citromlével és hagymával kikeverve remek szendvicskrémet készíthetünk belőle.