A 10 legegészségesebb étel, amit nem eszünk
A neves táplálkozás szakértő és író Jonny Bowden már több hosszú listát állított össze arról, hogy mik azok a...
A neves táplálkozás szakértő és író Jonny Bowden már több hosszú listát állított össze arról, hogy mik azok a kiemelkedően egészséges ételek, amiket naponta fogyasztanunk kellene, mégsem tesszük. Néhány dolog a kedvencei közül – mint például a portuláka, guava vagy a goji bogyó – szinte beszerezhetetlen még a hipermarketeben is, nemhogy a sarki közértben. Ezért a New York Times újságírója megkérte Dr. Bowdent, a "150 legegészségesebb étel a világon" című könyv íróját, hogy állítson össze egy olyan listát, mely olyan egészséges és létfontosságú ételeket tartalmaz, melyekhez viszonylag könnyen hozzá lehet jutni. Ezeket mutatjuk be most mi is:
Cékla: A céklára úgy kell gondolnunk, mint a vörös spenótra - tele van folsavval (B9 vitamin) és természetes pigmentekkel, melyek segítenek megelőzni a rák kialakulását.
Hogyan fogyasszuk? Nyersen (salátába reszelve), mivel mint sok más zöldség és gyümölcs, hő hatására a cékla is elveszíti magas antioxidáns tartalmának nagy részét.
Káposzta: Tápláló és egészségvédő anyagokban gazdag, és egy olyan - viszonylag ritka - szerves kénvegyületben is, mely serkenti a rák legyőzésében nagy szerepet játszó enzimek termelését.
Hogyan fogyasszuk? Csináljunk egy jó csípős kínai káposztasalátát (természetesen a hagyományos magyar káposztasaláta is remek választás) vagy tegyük házi készítésű hamburgerbe, szendvicsbe.
Mángold: Ez a leveles zöldség tele van karotinnal, amely segít megvédeni a szemet az öregedéstől. Hazánkban nehezebben beszerezhető ez a növény, de nagyobb hipermarketek polcain biztos megtaláljuk.
Hogyan fogyasszuk? Tépkedjük össze és dobjuk pár pillanatra felhevített olíva olajba.
Fahéj: Segít kordában tartani a vércukor és a koleszterin szintet.
Hogyan fogyasszuk? Szórjuk a kávé tetejére vagy ízesítsük vele a reggeli müzlit.
Gránátalmalé: Kutatások szerint csökkenti a vérnyomást és nem kevés antioxidánst tartalmaz.
Hogyan fogyasszuk? Csak igyuk a reggeli narancslé mellé, vagy akár helyett.
Aszalt szilva: Antioxidánsokban gazdag és segíti az emésztést.
Hogyan fogyasszuk? Tekerjük érlelt sonkába (nem fogyókúrázók baconbe is tölthetik) és rakjuk be pár percre a sütőbe.
Tökmag: A tök legtáplálóbb része, melyben rengeteg magnézium és ásványi anyag található. Fogyasztása férfiaknak fokozottan ajánlott, mivel segít megelőzni a prosztata gondokat.
Hogyan fogyasszuk? Nassként vagy salátára szórva.
Kurkuma: Gyulladáscsökkentő és segít megelőzni a rák kialakulását.
Hogyan fogyasszuk? Ízesítsük vele a reggeli rántottát, de szinte bármilyen párolt zöldséghez jól passzol.
Fagyasztott áfonya: Bár a fagyasztás során a tápanyagok egy része lebomlik, a fagyasztott áfonya mégis nagyon jó választás, hiszen egész évben elérhető és nem romlik meg. Az áfonyában lévő anyagok segítik a friss memória megőrzését.
Hogyan fogyasszuk? Keverjük össze joghurttal vagy öntsünk rá egy kis (csokis vagy vaníliás) tejet és szórjuk meg őrölt mandulával.
Konzerv szardínia: Magas omega3 és kalcium tartalma mellett a vas, magnézium, foszfor, cink, mangán és a B vitamin különféle fajtái is megtalálhatóak benne.
Hogyan fogyasszuk? Mindenképpen olyan szardínia konzervet válasszunk, melyben a halakat olíva olajban vagy saját levükben tették el. Ehetjük magában, salátába keverve, pirítóssal vagy egy kis mustárral, borssal, citromlével és hagymával kikeverve remek szendvicskrémet készíthetünk belőle.