szerző:
hvg.hu

Aki még nem hallott ukrán sci-fi irodalomról, az ne magában keresse a hibát, pedig egyértelmű, hogy van abban a zavaros országban két ember, akik valamit nagyon tudnak – mondjuk varázsolni.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a Metropolis kiadó munkájának a jelentőségét, aki nem szereti, azt nyilván a legkevésbé sem érdekli, hogy mi történik a tudományos-fantasztikus vagy a fantasy irodalommal itthon, de akik rajongói a témának, azok tudják, mire gondolunk. Nem mintha hibátlanok lennének a kiadó döntései, magunk is találtunk már a kiadványaik között olyat, amit nem kedveltünk meg, de mára a sci-fin belül is rengeteg irányzat létezik, úgyhogy butaság lenne a választékot leszűkíteni.

A címben emlegetett színésznő és pszichiáter is a Metropolis felfedezettjei közé tartozik, legalábbis hazai szinten, mert Marina és Szergej Gyacsenko már komoly sikereket mondhat magáénak számos területen. A most megjelent Alexandra és a teremtés növendékei igazi gourmand darab, rendkívül bonyolult összefüggésekkel, sodró, de erősen nyomasztó történettel, ami félelmetessége ellenére tökéletesen magával

ragadó. Sokan a Harry Potter sorozathoz hasonlítják, és pusztán a kiindulási pont alapján, tehetséges gyerekeket egy különleges iskolába gyűjtenek össze, van rá némi ok, de itt véget is ér a hasonlóság. Rowling tökéletesen közérthető, erősen populáris stílusával szemben ugyanis Gyacsenkoék valóban saját világot teremtettek. Nem mondhatnánk, hogy valóban értjük, hogyan is működik ez a világ, csak kapkodtuk a fejünket időnként, de nincs is szükség az összes részlet befogadására ahhoz, hogy Alexandra fontossá váljon számunkra.

Szaska hátrányos helyzetű kamaszlány, akit anyja egyedül nevel, kevés pénzből, így elvileg jobb a helyzete, mint Harry Potteré, aki árván maradt a rémes rokonok között, de a lány jóval nagyobb formátumú személyiség már a történet kezdetén, mint amilyenné Harry valaha is válik. Alexandra képességei jóval titokzatosabbak, veszélyesebbek holmi egyszerű varázsbotos lengetésnél, Gyacsenkoéknál mindennek komoly, akár retteneses hatásai lehetnek, amelyekkel a tizenéves szereplőknek egyedül kell megbírkózniuk és együttélni a következményekkel. A drámaian ábrázolt lelkiélet talán a szláv örökségnek köszönhető, aki elég idős, emlékezhet rá, hogy a szovjet ifjúsági filmek világa is mindig elég sötét volt, de okolhatnánk a szerző- és házaspár férfi tagjának pszichiáteri hátterét is. Egy interjúban azonban Gyacsenko azt állította, könyveik különleges világának valódi forrása az ő “Marinkája”, az egykori színésznő.

Egy magyar blogger szerint viszont bizonyos jelek egyértelműen arra utalnak, hogy az Alexandra és a teremtés növendékeinek számos eleme LSD hatása alatt született. Nem tudhatjuk, hiszen Gyacsenkoékkal kapcsolatban igen kevés információ érhető el a neten, de ha így is lenne, számos irodalmár élt már a tudatmódosítás bizonyos eszközeivel, úgyhogy nem jelentene újdonságot ez az eset sem.  Aki pedig kicsit is járatos a volt szovjet vagy a mostani orosz, illetve környékbeli sci-fi irodalomban, az tudja, hogy arrafelé nagyon furcsa, de ettől függetlenül igen élvezetes történetek tudnak megszületni már jóideje az írók fejében. Elég csak a Sztrugackij testvérekre, Lem Solarisára vagy az újak közül Lukjanyenko Őrség sorozatára gondolni. Ez utóbbiból filmváltozat is készült és alaposan megosztotta a közönséget, viszont világhírűvé tette a rendező Bekmambetovot. Szóval akinek bejön ez a fajta, “csehovos” sci-fi, az biztos, hogy nagyon fogja élvezni Gyacsenkoék könyvét is.

KM

Marad a rossz levegő - itt nem érdemes levegőt venni

Marad a rossz levegő - itt nem érdemes levegőt venni

Készüljön, a héten rossz lesz a levegő ebben a 12 magyar városban

Készüljön, a héten rossz lesz a levegő ebben a 12 magyar városban

20-25 fok lesz ma is

20-25 fok lesz ma is

Lelepleződött Handóék ármánykodása?

Lelepleződött Handóék ármánykodása?

Orbán Schwarzeneggerrel és Andy Vajnával bulizott

Orbán Schwarzeneggerrel és Andy Vajnával bulizott

A Momentum már a Monarchia sikertörténetét próbálja felidézni

A Momentum már a Monarchia sikertörténetét próbálja felidézni