szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eladni annyi, mint megkülönböztetni - írta egyszer Sas István, a magyar reklámfilmek egyik leghíresebb rendezője, és az idő az ő szavait igazolta. A régi idők reklámjai a mai napig is ismerősen csengenek, tehát elérték céljukat. Még akkor is, ha közben egy egész ország röhögött rajtuk.

Az Új Filmlexikon 1973-as második kiadása szerint a reklámfilm többnyire néhány perc terjedelmű, ötletes, látványos, árucikket, ipari terméket, szolgáltatást ajánló kereskedelmi rövidfilm. Akkoriban persze sem szakmai tapasztalat, sem megfelelő anyagi háttér nem állt a reklámkészítők rendelkezésére, így maradt a kreativitás. A mai napig is emlegetik a szocialista reklámok egyediségét, különös erejét; persze mai szemmel nézve nagy részük már inkább röhejes, de az biztos, hogy évtizedek múltán sem felejtettük el többségüket.

Egyébként maga a reklám fogalma sem a múlt század találmánya, az első reklámemléket 1351-re vezetik vissza: a szentgotthárdi kaszagyár kígyót ábrázoló védjegye gyakorlatilag korai reklámnak tekinthető, és a középkor végétől már városi rendeletek is szólnak a reklámtáblák elhelyezésének rendjéről. A televíziós reklámgyártás sem csak a nyolcvanas évek hozadéka, már 1971-ben megrendezték az I. Magyar Reklámfilmfesztivált, amelyre már akkor 149 alkotást neveztek be. A számunkra kedves (vagyis inkább szórakoztató darabok) azonban mégis a késői korszak termései, amelyek közül most az öt legviccesebbet válogattuk össze.

Elsőként jöjjön egy egész sorozat, amely a nyolcvanas évek közepén próbált meg elsőként küzdeni a dohányzás ellen. Az "előttem égsz, ha égsz" szlogen több spotot is megélt; sajnos nem sikerült átütő sikert elérni vele, talán éppen a kisfilmekben nyújtott borzalmas színészi teljesítmény miatt, mint ahogy ez a mellékelt videóban látható.

Az Állami Húsipari Társaság is igyekezett a televízió segítségével ösztönözni a fogyasztást, ennek köszönhető a most következő "hurkás" reklám, amely egy kicsit szájbarágósan igyekszik elmesélni az embereknek, hogy mennyire jó is a hurkát enni.

Sebaj, jövünk! - ezzel a szlogennel igyekezett univerzális problémamegoldó képességéről meggyőzni a szocialista fogyasztókat a Fővárosi Takarító Vállalat. A városi operett műfaját megteremtő reklámfilm minden képzeletet felülmúl, akár a problémákkal küzdő éneklő városiakat, akár a takarítók bariton kórusát figyeljük végig. Emlékezetes darab!

Az első magyar gyorsétteremként ismert City Grill még tovább merészkedett, Flipper Öcsi segítségével mutatta meg, hogy a csirkefalatok olyan popzenésen laza életérzést nyújtanak az embernek. Itt már lehetett érezni a nyugati világ szelét, és a célcsoportként meghatározott korosztály definíciója is jól látható ebben a különleges hangulatú reklámfilmben.

A Keravillnak gyermekkorunk első vizuális sokkhatását köszönhetjük, egy szép fiatal nő magyarázza a sztereó rádiózás előnyeit (igaz, ő mono adásban), majd kiderül, miért is teszi ezt. Hogyan is írjuk le az élményt? Sokkoló.

NB

hvg.hu Shake

A Superbowl legjobb reklámjai - videókkal

Az amerikai futballbajnokság döntője nézettsége miatt eredménytől függetlenül a legjelentősebb esemény a hirdetési piacon. A tegnap esti szpotokból szemezgettünk.

Pink rendőrautó köröz Miamiban

Pink rendőrautó köröz Miamiban

A Fundamenta túlélte, a szegények rosszul jártak: ez történt a lakástakarékok beszántása utáni két évben

A Fundamenta túlélte, a szegények rosszul jártak: ez történt a lakástakarékok beszántása utáni két évben

Igen hasznos funkció érkezik a Microsoft Teamsbe: kiszűri a háttérzajokat

Igen hasznos funkció érkezik a Microsoft Teamsbe: kiszűri a háttérzajokat