szerző:
Lukács Andrea

Az USA kémbotrányról egyre több részletet tudunk meg, a tizenegyek közül kirívó Anna Chapman pedig a bulvársajtó kedvence lett. Bár a hírszerzésben ügyetlen vörös épphogy csak belekezdett a kémkarrierbe, a várva várt hírnévhez ez is elegendő.

Ha el tudod képzelni, meg tudod valósítani; Ha meg tudod álmodni, azzá válhatsz.” Anna Chapman, orosz identitása szerint Anya Kushenko Facebook profilján ez a jelmondat állt tegnapig. A hétfőn kirobbant kémbotrány „femme fatale”-ként elhíresült szereplőjének adatlapja csütörtökön már nem volt elérhető a portálon. A szemfüles sajtó azonban gyorsabb volt, és már kedden nyilvánosságra hozta a közösségi oldalra „óvatlanul” felpakolt fotókat.

Anna Chapman New York-i címlapon - A kém, aki szeretett minket
©

A szexi vörös kémnő tökéletes címlapsztori a bulvármédiában, a hollywood-i forgatókönyvírók pedig hegyezhetik ceruzáikat. Bár van mit retusálni a jellemrajzon, hogy a hősnő megfeleljen az elvárásoknak. Korántsem volt ugyanis annyira ügyes, és annyira okos, mint amit egy legújabb-kori Mata Haritól elvárna a szenzációéhes, Lara Croft Angelináján és a Kill Bill Umáján szocializálódott közönség.

A szépítés technikájában azonban úgy tűnik, Anna is jártas. A LinkedIn-en még mindig megtekinthető az önéletrajza, aminek egyes bejegyzéseit homály fedi, mások pedig gyönyörűen fel vannak cicomázva. A Guardian online kiadásában utánajártak a szakmai tapasztalat rovatban szereplő adatoknak: a Barclay’s először tagadta, hogy dolgozott náluk Chapman, aztán újra átfésülték a humán erőforrás kartotékáit, és mégis felbukkant a munkások között, csak épp nem a befektetési osztály egyik menedzsereként építette a vállalatot és nem egy éven át.  A kisvállalati banking osztályra vezetnek a nem túl mély nyomok, ahol mindössze fél évet töltött el az ambíciózus közgazdász.

©

A NetJets-nél hasonló eredményre jutottak a tényfeltáró firkászok. A brit székhelyű vállalatnál összesen két hónapot bírt Anna (az önéletrajzában ő egy évre emlékszik), pozíciója pedig nem a senior kategóriába esett, ahogy a feladatköreinek leírásából erre következtetni lehetne, hanem egyszerű asszisztensként próbálkozott az értékesítési osztályon. A CV-ben feltehetőleg főnöke munkaköréből csent pár szépen csengő mondatot: „Fő feladatként privát jetek eladása vállalatok és magánszemélye részére Oroszországban”.

New York-ban állítólag egy évvel ezelőtt vetette meg a lábát, és gyorsan elmerült a felső tízezer csillogó világában. Egyik nyilatkozatából kiderül, hogy imádta a várost és a benne rejlő lehetőségeket:

 

A februárban készült videófelvételen a saját bizniszéről beszél, és hogy élete legjobb döntése volt otthagyni a befektetési szférát és a bankvilág kötöttségeit. "Amerika szabad ország, itt olyan könnyű sikeres emberekkel találkozni! Moszkvában ez szinte lehetetlen, mert ugyanolyan sikeresnek kell lenned, mint ők. Itt akár az utcán is összefuthatsz velük és elmehetsz velük vacsorázni”. Ez már egy Facebook bejegyzése. A New York Post felkereste ismerőseit, akik máshogy fogalmaztak erről a könnyedségről. Az egyik pénzes kontakt például a Wall Street koktélpartijain ismerte meg, szerinte inkább könnyűvérű és szexuálisan agresszív volt az orosz.

©
A fontos embereket vonzó eseményeken tetszelegve a bájosan mosolygó és barátságos Anna állítólag imádott flörtölni, főleg, ha az első kérdésére jól hangzó választ kapott: „Mivel keresed a kenyered?” Ő maga ugyanerre nem tudott mindig egzakt választ adni, mondta el az anonimitást kérő férfi. Az online ingatlanügynökösködéshez néha holmi olajüzletek, esetleg derivatív pénzügyi ügyletek is társultak, de alapvető szakmai dolgokhoz már nem tudott hozzászólni - emlékszik vissza rosszmájúan az informátor.

A jelmondat tehát passzolhat a 28 éves, közgazdász végzettségű, állítólagosan elvált üzletasszonyhoz, akinek mindössze 177 Facebook ismerőst sikerült összeharácsolni a lehetőségek városában. A felszínes barátságokat hajszoló Chapmanről pedig azt hitték befolyásos barátai, hogy egy orosz oligarcha lánya, esetleg luxus prostituált. Kihívó öltözete és életvitele ugyanis erre engedte következtetni az adománygyűjtő gálákon és estélyeken megforduló pénzembereket.

 

Anna a nagyvilági kémnő
©

Az őrizetbe vett Chapman pedig jóllehet, a 11-ek leggyengébb láncszeme: míg a társai évek óta dolgoztak moszkvai utasításra inkognítóban, amerikai életüket gondosan kiépítve, ő a kémpályán sem tudott igazán befutni: január óta jelentett Moszkvának, márciusi könyvespolcok között akciója és a kávézós információcseréje után az FBI könnyűszerrel csapdába csalta.

A Greenwich street-i könyvesbolt, ahol Anna információt cserélt
©

 

Hétfő óta mégis felfelé ível a karrierje, főleg ami a nyilvánosságot illeti. A hirtelen jött hírnevét pedig nem lesz nehéz pénzzé tenni, amint újra lencsevégre kerülhet az egyre kevésbé titokzatos, vörös démon.

MTI Világ

Eltűnt az amerikai kémbotrány egyik gyanúsítottja

Nem jelent meg szerdán a ciprusi rendőrségen az Oroszország számára dolgozó amerikai kémhálózat állítólagos 11. tagja, akit előző nap óvadék ellenében helyeztek szabadlábra - közölte a helyi rendőrség.

MTI Világ

Kémbotrány: egymás ellen ugrasztanák Washingtont és Moszkvát?

Moszkvában arra számítanak, hogy nem okoz törést a kedvezően fejlődő orosz-amerikai kapcsolatokban a hétfőn kirobbant washingtoni kémbotrány. Orosz lapok eközben szerdán arról írtak, hogy a botrány kipattintásának célpontja Barack Obama lehet, illetve az, hogy meggátolják az orosz-amerikai közeledést.

MTI / hvg.hu Világ

Közzétették a kém fotóját, aki elfogásakor Budapestre készült

A ciprusi rendőrség közzétette a Christopher Robert Metsos néven ismert férfi fotóját, akit pénzmosás és kémkedés vádjával Cipruson fogtak el. Keddi feltartóztatásakor Metsos - aki az USA-ban lekapcsolt orosz kémhálózat feltételezett tagja - épp egy Budapestre induló gépre akart felszállni.

hvg.hu Shake

A szexi vörös kémnő küldetése

Igazi 007-es sztorivá kerekedik az orosz kémbotrány, melynek egyik gyanúsítottja a Bond-lányok filmbeli életét adaptálta a való világra. Anna Chapman, a vörös szépség a 11 spicli tagjaként a femme fatale szerepére vállalkozott, míg a többiek hétköznapi figurákat alakítottak.

Ilyen sem volt még okostelefonban: a kijelző hangszóró is egyúttal

Ilyen sem volt még okostelefonban: a kijelző hangszóró is egyúttal

A rendőrség szerint a fegyveres szökevénnyel dulakodó sofőr akadályozta a munkájukat

A rendőrség szerint a fegyveres szökevénnyel dulakodó sofőr akadályozta a munkájukat

Nagy változás jöhet az iPhone-oknál, és a Maceknél is, de ennek csak örülni lehet

Nagy változás jöhet az iPhone-oknál, és a Maceknél is, de ennek csak örülni lehet

Nincs altatóorvos, a kardiológus altat a miskolci kórházban

Nincs altatóorvos, a kardiológus altat a miskolci kórházban

Végrehajtás indult az MKB tulajdonosa ellen

Végrehajtás indult az MKB tulajdonosa ellen

Sztrájkra készülnek a postások

Sztrájkra készülnek a postások