szerző:
hvg.hu

Halálos csókként is ismeretes az az allergiás reakció, amely majdnem egy mogyoró- és diófélékre érzékeny, 14 éves diáklány halálához vezetett Nagy-Britanniában.

 

Laura Kakic majdnem belehalt barátja csókjába
©

Tegnap volt a csók világnapja, a 14 éves Laura Kakic viszont majdnem belehalt egy ártatlan pusziba. A diáklány már 3 éves kora óta tisztában van mogyoró allergiájával, ezért mindig magánál hordja speciális injekcióját. Ezen a reggelen is a gyors szúrás mentette meg életét. Két évvel idősebb barátja az iskola előtt várt rá, futólag köszöntötték csak egymást, de összeértek ajkaik. A lány szája azonnal bedagadt, arca és feje pedig kezdett eldeformálódni. Kiderült, hogy egy órával a találka előtt mogyorós müzlit evett a fiú. Mivel tisztában volt barátnője betegségével többször fogat mosott az életveszélyes reggeli után. Ez azonban nem használt, mert mint kiderült a lány beleivott a kólájába, amiben a müzli maradványai is benne lehettek barátja kortyintása után.

Pár percen belül Laura érezte, hogy torka összeszorul és nem kap levegőt. Az orvosnál pillanatok alatt beadták neki az életmentő injekciót. Az iskolai drámává nőtt csókjelenet után a tanárok azon viccelődtek, hogy ezek után be fogják tiltani a diákok közötti intim üdvözlési módot - írta a Daily Mail, brit online újság.

Megkérdeztük Dr. Radeczky Éva, allergológust a halálos csókról. Szakértőnk szerint közismert a heves allergiás reakció, és akár 5 perc alatt végezhet a különleges ételérzékenység a beteggel. Fontos, hogy minél hamarabb megkapja a megfelelő injekciót az érintett, ami a sürgősségi ellátásban általános használatban van, így hasonló esetben mindenképp azonnal értesíteni kell a mentőt. Az allergiások, mivel tudatában vannak betegségükkel legtöbbször maguk is rendelkeznek az ellenszerrel, melynek itthon 15ezer Ft-os költsége van, ugyanis a TB nem támogatja.

A halálos csók a mogyoróallergiások réme
©

A mogyoró és diófélék elleni allergia Magyarországon kevésbé elterjedt, mint nyugaton, főleg az USA-ban és Nagy-Britanniában, ahol a mogyoróvaj közkedvelt étel. Nálunk is szokásos azonban, hogy az egyes termékek csomagolásán szerepeltetik a "Nyomokban földimogyorót tartalmazhat" vagy "Mogyoró- és dióféléket feldolgozó üzemben csomagolva" feliratot, amely az allergiás betegek számára életmentő információ. A partnerek felvilágosítása is elengedhetetlen, így nem válnak szó szerint "szívdöglesztővé" egy óvatlan érintkezés után.

hvg.hu Autó

Allergia: végzetes is lehet a tüsszentőroham

Az allergiás sofőrök élete a pollenszezonban különösen veszélyes. Amikor a virágpor szállingózik, a fűfélék virágoznak, sok embernek folyni kezd az orra és viszketni a szeme. Ezek pedig értelemszerűen elveszik a figyelmet a vezetéstől. Felmérések szerint, ha valakit a volán mögött kap el a tüsszentőroham, akkor 50 kilométer/órás tempónál 14 métert tesz meg vakon. Az allergia ellen szedett szerek szintén befolyásolhatják a vezetési képességet. Az ADAC német autóklub szakemberei tippeket adnak arra, mire kell figyelni ilyenkor.

hvg.hu Tech

Kiiktatható lenne a mogyoróallergia?

Több kutatás is folyik a mogyoróallergiával, az amerikai lakosság több mint egy százalékát érintő jelenséggel kapcsolatban. A University of Georgia egy kutatócsoportja most olyan génmódosított mogyorókat tesztel, amelyekből kivonták az allergiás reakciókat okozó molekulákat.

hvg.hu Plázs

A szexuális életet is tönkreteszi az allergia?

Nem érzi magát szexinek, éppen ezért kerüli is a testi kontaktust az allergiában szenvedő beteg – áll az ohiói Cleveland Klinika tanulmányában. Az általa megkérdezett páciensek 83 százaléka valotta be, hogy állapota kihat szexuális életére.

MTI Plázs

Megszüntethető a földimogyoró-allergia

Fellélegezhetnek a mogyoróallergiások - legalábbis egy részük: az észak-karolinai Duke Egyetem kutatói azt tapasztalták, hogy fokozatos hozzászoktatással megszüntethető a mogyoróval szembeni túlérzékenység.

Először láthatja így az egyik 70 ezer évvel ezelőtti ősünket

Először láthatja így az egyik 70 ezer évvel ezelőtti ősünket

A Tesco új, Lidl ellen indított diszkontja nem tudott megkapaszkodni az Egyesült Királyságban

A Tesco új, Lidl ellen indított diszkontja nem tudott megkapaszkodni az Egyesült Királyságban

Gigantikus Orbán Viktor-portré figyeli a szentlőrincieket

Gigantikus Orbán Viktor-portré figyeli a szentlőrincieket

Elolvadt a béremelés az állami cégeknél

Elolvadt a béremelés az állami cégeknél

Meghalt Sára Sándor

Meghalt Sára Sándor

Komoly műszaki gond van a biatorbágyi vasútvonalon

Komoly műszaki gond van a biatorbágyi vasútvonalon