szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

A világ filmgyártása minden évben ontja magából a gyerekeknek szánt animációs filmeket, jelentős részük azonban nem...

A világ filmgyártása minden évben ontja magából a gyerekeknek szánt animációs filmeket, jelentős részük azonban nem megfelelő a célcsoport számára. A stúdiók egymásra licitálnak, ki készít szakmailag érdekesebb, izgalmasabb alkotást, de ezek a szempontok a kiskorúak nagy részét a legkevésbé sem érdeklik. Élő gyereket valószínűleg soha nem látott forgatókönyvírók és rendezők olyan filmeket készítenek időnként, amelyekről rohanva kell kivinni a félelemtől sikítozó óvódásokat és az alkotók nem értik, mi a gond. A Disney is hajlamos elszállni a nagy versenyben, ám most háromszor egymás után tökéletes animációt készített a legkisebbeknek.

Az első két dvd rész után most a moziban jelentkező, a sorozat Csingiling - a nagy tündérmentés című részének legfeljebb azt lehet felróni, hogy Pán Péter ikonikussá vált barátnője az önállósított változatnál eredetileg jóval pikírtebb, gonoszabb volt annak idején, de csodálkoznánk, ha erre még sokan emlékeznének. A jellemhibákat azért a modern Csing sem nélkülözi, de a kis tündér csak pontosan annyira önfejű, szeleburdi és kíváncsi, mint amennyire a nézőtéren ülő gyerekek, úgyhogy az azonosulás lehetősége tökéletesen adott.

Csingiling és barátai meséi mindhárom esetben fordulatosak, még némi veszély és feszültség is feltűnik, ám soha nem igazán ijesztőek. Borzasztó unalmasan fog hangozni, de tündér trilógia talán legnagyobb értéke a kiegyensúlyozottság és az előítéletmentesség. Bár a főbb szereplők lányok, de fiúk is feltűnnek a színen, ezért mindkét nem számára jól átélhetőek a történetek, a karakterek bőrszíne és külseje változatos. Mivel az egyébként is felnőtteknek szánt poénokat ebben a sorozatban mellőzik, azért a filmet belengi egyfajta gyerekes ártatlanság, a szó legjobb értelmében.

Tündérrévben nincsenek valódi gonoszok, aki esetleg rosszat tesz, az is megbánja és megjavul, a tündérek erkölcsisége mégsem prédikáló, bár tagadhatatlanul utópisztikus. De hát végül is ez egy mese, annak pedig tökéletes, az a típus, amelyet bármelyik gyereknek bátran ajánlunk. És várjuk a következő részt, ne hagyják abba.

Orbánnak is elénekelték az olasz 56-os dalt, a szerző most kitüntetést kap

Orbánnak is elénekelték az olasz 56-os dalt, a szerző most kitüntetést kap

Hiába fenyegettek lövetéssel Lukasenkáék, vasárnap is tízezrek vonultak az utcára Minszkben

Hiába fenyegettek lövetéssel Lukasenkáék, vasárnap is tízezrek vonultak az utcára Minszkben

Fideszes belvillongás Siklóson: kirúgták a várfürdő üzemeltetőjét

Fideszes belvillongás Siklóson: kirúgták a várfürdő üzemeltetőjét