Új szakácskönyv Segal Viktortól - ajánló
Segal Viktor a fúziós konyha legjelentősebb képviselője hazánkban.
Segal Viktor a fúziós konyha legjelentősebb képviselője hazánkban. Egyedi stílusát a külföldön töltött 13 év alatt összegyűjtött tapasztalatok segítségével alakította ki. Megfordult többek között Tel-Avivban, Amszterdamban és Lyonban is. Jelenleg az Abacus Hotel és a Baldasztis’s Gourmet bolt és Café tanácsadójaként dolgozik, miközben folyamatosan tanít, és olyan luxusrendezvényeken főz, mint az Operabál. A „Kilencek” egyike, más szóval azon 9 séf között tartják számon, akik a legnagyobb befolyással bírnak a mai magyar gasztronómiára és vendéglátásra.
Első könyve a Színek és ízek a Boook kiadó nyomtatásában jelent meg. A koncepció szerint egy olyan könyvet terveztek, ami arra ösztökél, hogy főzzünk színesen, kísérletezzünk, használjuk a fantáziánkat, fedezzünk fel új ízeket, fűszereket és alapanyagokat, miközben Viktor is kiadhatja magából elképzeléseit a különböző ételekkel kapcsolatban, saját stílusához hűen.
A könyv 15 fejezetben a szakács 15 kedvenc alapanyagát veszi sorra. Ne gondoljunk méregdrága luxus hozzávalókra, a lista szereplői között leginkább olyan egyszerű ételekkel találkozunk, mint a paradicsom, a cékla, a csirke vagy a csokoládé. Minden fejezet 5 receptet tartalmaz, amiben a főszerepet mindig a címadó hozzávaló kapja, a mellékszerepeket pedig, érdekes fűszerek, technikák és párosítások, így az összeállítások izgalmasak és változatosak.
A könyvben található ételeket amatőrök, illetve a híres-neves gasztroblogger csapat is tesztelte még megjelenés előtt. Mautner Zsófi, akit sokan Chili és Vanília néven ismernek, segített Viktornak a recepteket érthető formába önteni. Ő volt az összekötőkapocs a profi szakács és az „egyszerű” háziasszony között, hiszen Segal Viktor lejegyzett receptjeit saját bevallása szerint csak egy hivatásos szakács tudta volna megvalósítani. A tesztfőzés során sokszor azon kapta magát, hogy Zsófinak emlékeztetnie kellett rá, hogy egy otthoni konyhában nem valószínű bizonyos profi eszközök előfordulása. Mautner Zsófi tehát közvetítette a nem szakmabeliek hozzáállását és gondolkodásmódját, hogy együttes munkával egy nívós és használható receptgyűjteményt hozzanak létre.
A receptek valóban egytől-egyig tükrözik Viktor stílusát. Első pillantásra a terjengős, összetett címek, hangzatos nevek ijesztőnek tűnhetnek olyasvalaki számára, aki nem mozog otthonosan a konyhában. Elolvasva a leírást azonban rá kell jönnünk, hogy a legtöbb esetben nem is olyan nagy ördöngösségről van szó. Ez az igazi varázslat, ilyen könyvek segítségével válnak a kezdő szakácsok profi séfekké a vendégsereg előtt. Gondoljunk például a rusztikus, mandarinos sütőtökpürére pekándióval és bébispenóttal. Ámulat, büszkeség és biztos siker. Arról már senkinek nem kell tudnia, hogy ripsz-ropsz dobtuk össze, és valójában bárki el tudná készíteni. Persze a vállalkozó kedvűek találnak nagyobb kihívást ígérő fogásokat is a könyvben.
Még a menü összeállításán sem kell sokat törni a fejünket, hiszen Segal Viktor minden alkalomra ajánl egy sort. Az utolsó oldalakon pedig, a különlegesebb hozzávalókról találunk rövid, ám nagyon hasznos összefoglalást.
A könyv természetesen gyönyörű. Nem csoda, hiszen az arculaton a rengeteg profi fotós és stylist mellett olyan szakemberek dolgoztak, mint a Bereznay Tamás könyveivel már díjat nyert Baráth Dávid grafikus, illetve Baráth Áron festőművész, akinek fejezetválasztó képeiért is már megéri a kezünkbe venni a kiadványt.
Az említett résztvevők mellett, a készítők segítséget kaptak az Ivanka Betontól és a Baldaszti’s üzlettől, ahol a januári nyitástól a könyvben szereplő sok-sok különleges alapanyag mind kapható lesz. Az ételekhez ajánlott borok kiválasztásában Kiss Gábor Pincészete és a Bardon Borászat volt Segal Viktor segítsége.
Mi is kipróbáltunk pár receptet. A Cékla fejezetben található Céklás-burgonyás színes gnocchi és a Csokoládé szekcióból a Csokoládéláva ötfűszeres vaníliamártással (a fenti képen) valóban új ízeket csempészett konyhánkba, amelyek pont olyan tökéletesek lettek, mint a látvány!