A világ legnagyobb whisky fesztiválja Skóciában
A nagy ünnepségen részt vesznek whisky desztilláló üzemek, boltok, hotelek, éttermek, pubok és egész falvak.
A nagy ünnepségen részt vesznek whisky desztilláló üzemek, boltok, hotelek, éttermek, pubok és egész falvak. Skócia whisky előállítóinak több mint a fele Skócia észak-keleti részén, Speyside-ban található.
A fesztivál alatt lehetőség nyílik különböző malt whiskyk megkóstolására, desztilláló üzemek és kádárműhelyek (hordókészítők) meglátogatására, whiskyzéssel egybekötött természetjáró sétákon és igazi falusi mulatságokon való részvételre, és előadások meghallgatására.
Idén fél- és egynapos étel és italkóstolókon is részt vehetnek az érdeklődők. A látogatók tájékozódhatnak a skót húsételekről és vadhúsokról, és meg is kóstolhatják őket. Olyan workshopok is lesznek, ahol meg lehet tanulni, milyen whiskyhez milyen étel illik (a kolbásztól a csokoládéig), sok érdekességet nyújtanak továbbá a főzési bemutatók, a termelői piacok és a fesztivál vacsorák.
A Speyside régióban található Moray partot a National Geographic Traveller magazin nemrég a világ egyik legszebb partvidékének nyilvánította.
Skócia raktáraiban folyamatosan legalább 18,5 millió hordónyi whisky érlelődik. A whiskynek minimum három évig kell érnie ahhoz, hogy kiérdemelje a „Scotch” nevet, de a legtöbb fajtát ennél sokkal hosszabb ideig érlelik. A whisky szó a skót gaelic nyelvből származik, ahol a Uisge Beatha vagy Usquebaugh jelentése „az élet vize”.
A Spirit of Speyside Whisky Fesztivál, 2011. április 28. – május 2.