szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

Ma a túlsúly és a dohányzás jelenti a két legnagyobb egészségügyi kockázatot.

Ma a túlsúly és a dohányzás jelenti a két legnagyobb egészségügyi kockázatot. A Generali legújabb kutatásában 20 és 55 év közöttieket kérdezett arról, mit tesznek azért, hogy egészségesen éljenek és azok is maradjanak. A kutatásban résztvevők egyetértettek abban, hogy az egészség megőrzése nemcsak a biológiai adottságokon múlik, de nap mint nap tenni is kell érte. A válaszadók a legfontosabbak között említették a helyes táplálkozást, a rendszeres sportolást, a stressz-mentes életet és a dohányzás kerülését. Azonban a valóságban csak kevesen élnek ennek megfelelően.

A válaszadók kevesebb, mint egynegyede sportol rendszeresen (23%), 11% pedig csak alkalmanként. A férfiak 25%-a, a nők 21%-a edz rendszeresen. A mérési eredmény megegyezik az Eurobarometer uniós statisztikai hivatal 2010 márciusában Magyarországra vonatkozóan közzétett eredményével, melyben az is szerepel, hogy az EU átlagában ez a mutató 40 százalék.

©

A megkérdezettek több mint fele (56%) egyáltalán nem sportol, és csak 24%-uk véli úgy, hogy változtatna életmódján és többet sportolna, mozogna. A mozgást legfeljebb az jelenti számukra, hogy hetente egyszer friss levegőn sétálnak, gyalogolnak, de közel egytizedük még ezt sem teszi meg, és több mint egyharmaduknak csak időnként sikerül ez. A választ adóknak kevesebb, mint fele (41%) étkezik naponta háromszor és eszik naponta meleg ételt, az egészséges ételeket mindössze 30%-uk részesíti előnyben, de csak 8% változtatna ezen. Az egészséges ételek fogyasztása az átlagnál jellemzőbb a nőkre, a 20-24 éves fiatalokra, az egygyermekes családokra, a felsőfokú végzettségűekre, a nem dohányzókra és a normál testsúlyúakra.

A válaszadók felének (50%) van hobbyja, egynegyedüknek pedig egyáltalán nincs. A hobby hiánya az átlagnál jellemezőbb a nőkre, a középkorúakra és a szakmunkás végzettségűekre, a túlsúlytól szenvedőkre és a dohányosokra. A kialvatlanság gyakori oka a fáradtságnak, a rossz közérzetnek. A választ adók 40%-a állította, hogy hét közben 8 órát alszik, 40%-nak csak időnként sikerül ez, míg egyötödük kevesebbet alszik, mint 8 óra.

A legnagyobb egészségügyi kockázatot a túlsúly és a dohányzás jelenti. A Generali ezért a felmérés során kitért a testsúly kérdésére is. A kutatásban résztvevők közel egyharmada tartotta magát túlsúlyosnak. A válaszok jóval kedvezőbb képet mutattak a KSH 2009. évi Egészségfelmérésénél. Ez utóbbi eredménye szerint a 15 év feletti lakosság több mint felének magasabb a testsúlya a kívánatosnál, és minden ötödik felnőtt elhízott.

©

A kutatás során a Generali nagy hangsúlyt fektetett korunk egyik legtöbb problémáját okozó káros szenvedélyének, a dohányzás kérdésére is. A Rákellenes Liga adatai szerint ugyanis Magyarországon évente 30 ezer ember hal meg a dohányzás okozta betegségek miatt. A felmérésben résztvevők között is jelentős arányt képviseltek a dohányosok, a válaszadók 39%-a dohányzik rendszeresen, 16%-nak sikerült leszoknia, és 45%, aki sosem gyújtott rá.

A Generali a kutatás eredményei alapján megújította TestŐr egészség- és baleset-biztosítását. A biztosítótársaság célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges életmód jelentőségére, ezért díjazza azokat az ügyfeleket, akik tesznek saját egészségük megérzőséért. A társaság akár 50%-os díjkedvezményt ad azoknak az ügyfeleknek, akik nem dohányoznak (Optimum tarifa), illetve keveset dohányoznak (kedvezményes tarifa).

Radar360: Állta a sarat a magyar válogatott, átment a homofóbtörvény

Radar360: Állta a sarat a magyar válogatott, átment a homofóbtörvény

Ceglédnél zárlat, Mosonmagyaróvárnál egy rossz vágányra futó vonat miatt állt le a vasúti közlekedés

Ceglédnél zárlat, Mosonmagyaróvárnál egy rossz vágányra futó vonat miatt állt le a vasúti közlekedés

Az árterek helyreállítása az élhető jövő egyik fontos kérdése

Az árterek helyreállítása az élhető jövő egyik fontos kérdése