A brit uralkodó újabb unokája "kelt el": ezúttal Zara Phillips, II. Erzsébet királynő legidősebb leányunokája esküdött örök hűséget polgári származású vőlegényének, Mike Tindall angol rögbisztárnak.

A szombat délutáni ceremóniát a skót fővárosban, Edinburghban tartották. Az óvárosban emelkedő XVII. századi Canongate templomban a jeles eseményre összegyűlt szinte a teljes királyi család. Jelen voltak természetesen a nagyszülők, vagyis a 85 esztendős uralkodó és 90 éves férje, Fülöp edinburghi herceg, de a templom előtti utcán felsorakozott néhányezer fős tömeg Vilmos herceget és feleségét, Katalin hercegnőt -valamint a velük együtt érkező Harry herceget, Vilmos öccsét - köszöntötte a legnagyobb üdvrivalgással.

Vilmos áprilisban vette feleségül szintén polgári származású kedvesét, Kate Middletont. Az ő esküvői ceremóniájuk televíziós közvetítését óvatos becslések szerint is kétmilliárd néző figyelte világszerte, London utcáin pedig egymillió alattvaló ünnepelte a hercegi párt.

A 30 esztendős Zara Phillips és a 32 éves Mike Tindall 40 perces szombati edinburghi esküvői szertartása azonban a szó szoros értelmében zárt ajtók mögött zajlott: a kis templom bejáratát a vendégek, valamint a vőlegény és az ara érkezése után bezárták, és a szigorúan magánjellegűnek minősített eseményre nem volt hivatalos a világsajtó.    

Zara az uralkodó egyetlen lányának, Anna hercegnőnek a gyermeke, és a 13. helyen áll a brit trónutódlási sorrendben. Unokatestvére, Vilmos herceg - Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia - ellenben édesapja után a második ugyanebben a sorban, és ennek megfelelően áprilisi esküvője az utóbbi évtizedek legnagyobb közéleti eseménye volt Nagy-Britanniában, sőt egyes vélemények szerint az egész világon.

Zara Phillips a királyi család talán "leglazább" magas rangú tagja. Nincs semmilyen királyi titulusa, de erre nem is tart igényt, és mindent elkövet annak érdekében, hogy normális, hétköznapi életet élhessen. Ennek legutóbb az esküvő előestéjén tartott "főpróbán" adta tanújelét, ugyanis farmerben, papucsban, kapucnis lila-szürke pólóban és napszemüvegben érkezett.

Szombaton azonban hagyományos, fátyollal ellátott, elefántcsontszínben játszó selyem esküvői ruhában szállt ki a templom elé gördülő Bentleyből. A ruhát Stewart Parvin, II. Erzsébet királynő első számú ruhatervezője alkotta. A királynői unoka - független személyiségét hangsúlyozandó - nem vette fel férje nevét: hivatalosan akkor is Zara Phillipsnek hívták, amikor a ceremónia után, Mike Tindall oldalán kilépett a négyszáz fehér rózsával feldíszített templom kapuján.

A pár csaknem hét éve él együtt; hírek szerint Harry herceg mutatta be őket egymásnak egy sporteseményen. Mindkettőjük sokkal inkább ismert kiemelkedő sportteljesítményéről, semmint a brit királyi családhoz fűződő kapcsolataikról. Mike Tindall az angol rögbiválogatott kapitánya, felesége pedig világbajnok díjugrató, aki részt vett volna a brit lovas válogatott tagjaként az athéni, majd a pekingi nyári olimpiai játékokon is - ám lova sérülése miatt végül mindkét nagy versenyről lemaradt.

Hazárdjáték részesének érzik magukat a volt Vajna-cég kisrészvényesei

Hazárdjáték részesének érzik magukat a volt Vajna-cég kisrészvényesei

Jön az évnek az a napja, amit nagyon nem szeretnek a magyarok: óraátállítás

Jön az évnek az a napja, amit nagyon nem szeretnek a magyarok: óraátállítás

Idős embereket fosztott ki egy nő, 12 év fegyházat kapott

Idős embereket fosztott ki egy nő, 12 év fegyházat kapott

Londonba viszik a korongot, rajta a világ első égboltábrázolásával

Londonba viszik a korongot, rajta a világ első égboltábrázolásával

Negyedik napja keresnek egy debreceni túrázót Erdélyben

Negyedik napja keresnek egy debreceni túrázót Erdélyben

Jobb gyorsulás, nagyobb hatótáv, magasabb ár – újított a Tesla

Jobb gyorsulás, nagyobb hatótáv, magasabb ár – újított a Tesla