szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csaknem 90 ezer madár vált orvvadászok áldozatává Cipruson az idei vonulási szezonban, ezért a BirdLife Cyprus nevű természetvédő szervezet aláírásgyűjtésbe fogott a vadorzók ellen.

A ciprusi szervezet magyar partnere, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület felhívta a figyelmet arra, hogy a levadászott madarak egy része Magyarországon költ, így ha nem lépnek fel az orvvadászat ellen, az Magyarország biológiai sokféleségét is veszélyeztetheti.

A madarakat hálóval vagy ragadós lépvesszővel fogják, egy részüket éttermek veszik át, másokból trófea lesz. A BirdLife Cyprus állatvédő szervezet ezért nyílt levélben fordul Ciprus igazságügyi- és belügyminiszteréhez a helyzet mielőbbi megoldása érdekében. A petíciót bárki aláírhatja a szervezet honlapján.

Az illegális vadászat elsősorban a Magyarországon is honos barátposzátákat érinti. A ciprusi éttermek biztos felvásárlói a befogott madaraknak, azokból készítik ugyanis az ambelopoulia nevű ételt. A szándékosan befogott madarak mellett számos más faj, többek között bagoly, légykapó és ciprusi hantmadár is a hálókba akad.

A szakemberek becslése szerint 2010-ben összesen 1,4 millió madár pusztult el így.

A ciprusi madárvédők a petíció szövegében erőteljes jogi lépéseket követelnek a csapdázókkal szemben. A civil szervezet adatai szerint eddig 122 különböző madárfaj egyedei kerültek a csapdákba, közülük 58 veszélyeztetett, vagy megóvása az európai közösség számára kiemelten fontos.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kéri, hogy - az országokon átívelő hatás miatt - minél többen írják alá a ciprusi igazságügyi miniszternek és belügyminiszternek szóló petíciót, amely a BirdLife Cyprus honlapján található.

Túl van a második repülésén a NASA marsi helikoptere, videó is készült róla

Túl van a második repülésén a NASA marsi helikoptere, videó is készült róla

A kockaház a második legkeresettebb ingatlantípus ma Magyarországon

A kockaház a második legkeresettebb ingatlantípus ma Magyarországon

Az autós szimulátorozás lesz az egyik versenyszám a virtuális olimpián

Az autós szimulátorozás lesz az egyik versenyszám a virtuális olimpián