szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A királyi család minden korábbinál népszerűbb Dániában, ahol tízből közel nyolc dán támogatja a monarchiát - derül ki egy közvélemény-kutatásból, amelynek eredményeit a héten tették közzé, néhány nappal II. Margit királynő január 14-i negyvenéves uralkodói jubileuma előtt. A közeli Svédországban nincs oka örömre a királyi családnak, amelynek idei évét a király botrányainak kiteregetése keseríthette meg.

A dánoknak csupán 16 százaléka szeretne köztársaságban élni. A lakosság 77 százaléka a monarchia mellett áll a Megafon intézet által a Politiken című dán napilap részére végzett felmérés szerint. "Ez jóval magasabb arány, mint a többi európai monarchiában" - mondta Lars Hovbakke Sorensen, a koppenhágai egyetem kutató-oktatója, hozzátéve, hogy a legtöbb monarchiában 60-65 százalékos a támogatók aránya.

"Ez a siker azzal magyarázható, hogy a monarchia képes volt korszerűsödni" és alkalmazkodni a társadalomban végbemenő fejlődéshez, eltérően más, például az angol monarchiától - vélte Sorensen.

A dán monarchia azonban nem korszerűsödött túl gyorsan, ellentétben a norvég királysággal, ahol 2001-ben a trónörökös házassága egy leányanyával sokkolta a norvégeket, akik nem voltak felkészülve ekkora modernségre - tette hozzá az egyetemi tanár.

Sorensen szerint Frigyes dán trónörökös 2004-es házasságkötése Mária hercegnővel hozzájárult a monarchia népszerűségéhez az elmúlt években. A szép ausztráliai ismeretlen egy csipetnyi egzotikát hozott, amit annál is jobban értékelnek, hogy a hercegnő jó családból származik, és gyorsan megtanulta a dán nyelvet. Bár a költségvetési hiány aggasztja a dánokat, a monarchia költségei - évi 300-400 millió korona (17-21 milliárd forint) - csak "jelentéktelen" összeget képviselnek - vélte a kutató.

A közeli Svédországban eközben a király botrányait taglaló könyv és a királyné idegösszeomláshoz közeli állapotáról szóló híresztelések tették "nagyon nehézzé" az évet a svéd uralkodóháznak - derült ki abból a csütörtökön sugárzott interjúból, amelyet XVI. Károly Gusztáv és neje, Szilvia királyné adott.

Az SVT állami televízió által készített beszélgetéssorozatból kiderült: az uralkodó állítólagos félrelépéseit és az éjszakai élet iránti rajongását taglaló botránykönyv miatt soha nem tapasztalt "érdeklődés" övezte a királyi családot, de a támadások összekovácsolták a famíliát. "Nagyon fájdalmas" - fogalmazott Szilvia királyné arra kérdésre válaszolva, hogyan bírta ki a rossz lelki állapotát és depresszióját híresztelő szalagcímek olvasását. "Természetesen csalódott és szomorú vagyok, de azt hiszem, meg is erősített" - mondta.

A trónörökös Viktória hercegnő hozzátette: "Nagyon nehéz év volt, fájdalmas, amikor  az ember szüleiről ilyen stílusban írnak". A 34 éves hercegnő, aki márciusra várja első gyermekét, aggodalmát fejezte ki a sajtó "kritikus" hangulata miatt. "Aggaszt a megértés hiánya a magánélet védelmét tekintve" - jelentette ki.

Orbán: Németország pénzt keres az uniós tagságunkon

Orbán: Németország pénzt keres az uniós tagságunkon

Lassul a járvány terjedése a briteknél

Lassul a járvány terjedése a briteknél

Válaszolt Demeter Szilárd a Mazsihisznek

Válaszolt Demeter Szilárd a Mazsihisznek