szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem mindennapi leletre, zsiráfcsontokra bukkantak csütörtökön a Fővárosi Állat- és Növénykertben az egyik sétány alatt parkfelújítás közben. Egy zsiráf jobb mellső lábának csontjai kerültek elő: az ujjpercek nagy része, az egységes elülső lábközépcsont, az elülső lábtőcsontok, az alkarcsont, valamint a felkarcsont alsó végdarabja.

A parkfelújítás részeként az elmúlt napokban több árkot is ástak az állatkertben. Az egyik ilyen árok mélyítésekor az ásóval dolgozó munkások néhány meglehetősen nagy csontra akadtak. Ezeket az állatkert szakértői azonosították és megállapították, hogy minden kétséget kizáróan egy zsiráftól származnak - közölték az állatparkból pénteken.

 

©
A csontok létezéséről még az állatkert legrégebbi gondozói sem tudtak. A kertnek ezt a részét, vagyis a Japánkert sarkától a pingvinek felé vezető sétányt, ilyen mélységben legalább fél évszázada nem bolygatták meg. A lelet mégsem érte meglepetésként az állatkerti munkatársakat: a második világháború idején elpusztult állatok jelentős részét - jobb megoldás nem lévén - az állatkert területén temették el ugyanis.

A Zsiráfházban 1944-ben két zsiráf élt. A Szidi és Szahib nevű állatok a fennmaradt feljegyzések szerint 1944. szeptember 14-re virradó éjszaka pusztultak el. Ezen az éjszakán súlyos szövetséges légitámadás érte Budapestet, és a Zsiráfház is telitalálatot kapott.

A csontok tehát minden valószínűség szerint a második világháborúban elpusztult két felnőtt zsiráf valamelyikétől származnak. Ránézésre a csontokból nem lehet megállapítani az állat nemét, de a csontok mérete alapján valószínű, hogy a hím állathoz tartoztak.

Budapest második világháborús ostroma alatt az állatkert szinte valamennyi állata elpusztult: a több mint kétezer állatból csak 15 maradt életben.

Az említett csontokon kívül valószínűleg továbbiak is vannak a föld alatt ugyanezen a helyen, ezek feltárásához a kiásott árokhoz képest jóval nagyobb területen kellene a felszínt megbontani. Ez azonban nem szerepel most az intézmény tervei között.

Nagyon nagy sokk érte a sportlövőket a szövetségi kapitány szerint

Nagyon nagy sokk érte a sportlövőket a szövetségi kapitány szerint

Ingyen nézhetünk meg néhány zseniális filmet, csak sietni kell vele

Ingyen nézhetünk meg néhány zseniális filmet, csak sietni kell vele

Négy napig tartó filmes örömünneppel nyitnak újra a művészmozik

Négy napig tartó filmes örömünneppel nyitnak újra a művészmozik