Amióta Nicolas Sarkozy az elnök, az Élysée-palota konyhája csökkentett üzemmódban működik: a fogadásokon kívül tevékenysége a személyzet ellátására korlátozódik. Bernard Vaussion séf, aki Georges Pompidou (1969-1974) elnöksége óta áll a tűzhelynél, már a választások utáni időre gondol.

Öt elnök alatt szolgált, akiknek gyorsan kiismerte az ízlését és az étkezési szokásait. Lesz-e hatodik? Ha Francois Hollande-ot választják meg a Francia Köztársaság elnökévé, lecseréli-e vajon a szakácsot, mint ahogyan hivatalba lépésekor Francois Fillon kormányfő tette?

Kínzó ez a kérdés az 58 éves séf számára, aki nem egészen két év múlva nyugdíjba készül. „Mindig bizonytalanság van. Majd meglátjuk, ő fog dönteni” – mondta filozofikus nyugalommal, amikor körbevezette a francia hírügynökség tudósítóját a csillogó rézedényektől díszes konyhában. A lenyűgöző öntöttvas tűzhely a hatalmas csempézett terem közepén trónol az udvarra néző ablakokon beáradó fényben. A tisztaság illata keveredik a műszak végén dörzspapírral súrolt tűzhely fémes szagával.

A személyzet 100 százalékban férfiakból áll, Bernadette Chirac óhajának megfelelően, aki first ladyként nem akart szakácsnőket. "Attól tartott, hogy megzavarja a harmóniát" – mondta a séf, aki rendszeresen foglalkoztat szakmai továbbképzésen nőket, de még nem volt alkalma felvenni egy nőt sem.

Sarkozy elnöksége alatt kevesebb a vacsora és a meghitt összejövetel, inkább ebédvendégeket fogad – mondta Bernard Vaussion. A sajt is eltűnt a menüből. Az elnök személyesen hagyja jóvá naponta a menüt. „Ráírja a javaslataim szélére az +igent+” – meséli a főszakács, aki szerint Sarkozy, hírével ellentétben, egyáltalán nem „csipeget”, hanem eszik. „Én látom a tányért, amelyet visszahoznak” – mondta komolyan. Sarkozy a „könnyű, kiegyensúlyozott étrendet szereti, inkább a halat és a baromfit, mint a vörös húst” – mondta a séf felidézve elődei kiadós étvágyát, akik nem féltek jókat enni, még ebédre sem.

Az egyetlen elnök, akinek táplálkozástudományi tanácsadója volt, az Francois Mitterrand volt, „amikor beteg volt”. „Szemmel tartotta az étlapot” – mondta a tanácsadóról a főszakács, aki segédszakácsként érkezett az Élysée-palotába 1974 januárjában, néhány hónappal George Pompidou halála előtt, hét évi szakács- és cukrászinasság után. „Chirac szerette a szószos húsokat és a bárányt minden formában: a combot, a bordát és a lapockát. Mitterrand imádta a párolt libamájat, de készítettem neki lábasban sültet is szőlővel” – emlékezett vissza meghatottan.

A 38 éve hűségesen szolgáló főszakácsra ma is nagy benyomást tesznek az illusztris vendégek. „Elegáns vendégeket fogadunk, olyan embereket, akik néha a legjobb éttermekben járatosak. Nem szabad hibáznunk” – mondta. „Ha az étteremben szúrnak el valamit, a vendég legfeljebb nem jön vissza. Itt viszont mi repülünk” – tréfálkozott.