szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Egy a Földön is fellelhető kőzethez nagyon hasonló követ talált a Curiosity a Marson - számolt be a france24.com.

Meglepő felfedezésre jutott a NASA. Megvizsgáltak egy a Curiosity által a Marson talált vulkanikus kőzetet, és kémiai összetétele alapján arra jutottak: egy ritka, de a Földön is fellelhető és jól ismert kőzethez hasonló, futball méretű kőről van szó - írja a france24.com.

©

A vártnál több nátriumot és káliumot mértek az elemzéskor, viszont hiányzott belőle a vas és a magnézium - közölték csütörtökön a Mars-program tudósai, akik a korábbi Mars-expedíciók során megvizsgált kőzetekhez hasonló összetételre számítottak.

"Úgy tűnik egy új kőzetfajtára bukkantunk" - mondta el Ralf Gellert, az ontariói Guelph Egyetemről. Mint a Curiosity-programban résztvevő kollégái kifejtették, a képződmény nem a marsi kőzetekhez, hanem inkább olyan ritka földi vulkanikus kőzetekhez hasonlít, mint amilyeneket Hawaiin lehet találni. Ezek a kőzetek magas nyomáson, mélyen a földfelszín alatt formálódtak, és valaha vizet tartalmaztak.

Mivel ez az egyetlen ilyen marsbéli kőzet, amit találtak, kialakulásának pontos folyamatairól még nem tudnak pontos információkat közölni, de el tudták kezdeni vizsgálni a kőzet eredetét.

A hatkerekű, radioizotópos termoelektromos generátorral működő Curiosity, hivatalos nevén Marsi Tudományos Laboratórium augusztus 6-án landolt a Marson. A 2,5 milliárd dolláros összköltségű, csaknem két földi évre tervezett program célja, hogy kiderítsék: létezhettek-e valamikor a Marson mikrobiális életformák kifejlődését lehetővé tévő feltételek.

A Curiosity jelenleg a Glenelg-pont felé tart, amely körülbelül 400 méterre van a landolás helyétől. Ott végzi el az első fúrásokat és mintavételeket. A marsjáró végső úti célja a Gale-kráterben magasodó öt kilométeres, réteges szerkezetű Aeolis-hegy.

Megint Magyarország bírálata volt a fő téma az EP LIBE bizottságában

Megint Magyarország bírálata volt a fő téma az EP LIBE bizottságában

49 kilométer villannyal, ezt tudja a legújabb Seat Tarraco

49 kilométer villannyal, ezt tudja a legújabb Seat Tarraco

Együtt látható Madonna összes gyereke az ünnepi videón

Együtt látható Madonna összes gyereke az ünnepi videón