Óriási szenvedést okozhat a rákfőzés
A forrásban lévő vízbe dobott élő homár másodpercekig is szenvedhet, mielőtt elpusztul - állítja egy kutató, aki szerint elképzelhető, hogy a rákfélék éreznek fájdalmat.
A különböző rákokon végzett vizsgálatok eredményei szerint az állatok hajlandók voltak feladni biztonságot nyújtó, sötét menedéküket annak reményében, hogy elkerüljék a számukra valószínűleg fájdalmat okozó elektromos sokkot - mutat rá a Journal of Experimental Biology című folyóiratban közölt tanulmány.
A belfasti Queen's Egyetem munkatársaként dolgozó Bob Elwood - a vizsgálat vezetője - szerint a tanulmányban vizsgált rákok megtanulták elkerülni a laboratóriumban lévő tartálynak azt a részét, ahol rendszeresen sokkolták őket. "Hajlandók voltak feladni a menedéküket azért, hogy elkerüljék a számukra valószínűleg fájdalmat okozó területet" - húzta alá a biológus, hozzátéve: ennek ellenére nem lehet minden kétséget kizáróan bebizonyítani, hogy az állatok valóban éreznek fájdalmat.
Évente több milliárd garnélát, tengeri rákot és homárt halásznak vagy tenyésztenek emberi fogyasztás céljából, és az állatokkal "meglehetősen szélsőséges módokon bánnak el" - utalt rá a szakember. Szavai szerint sokan azt feltételezik, hogy mivel a rákféléknek nem a gerinces állatokéra emlékeztető agyuk van, nem is képesek fájdalmat érezni.