szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tervek szerint már májustól működik majd a New York-i biciklikölcsönző-hálózat, amely hatezer kerékpárral és 330 állomással indul.

Egyelőre Manhattanben és Brooklyn egyes részein lesz elérhető a rendszer, de a tervek szerint Queensre is kiterjesztik, és idővel összesen 10 ezer bicikli várja 600 helyen a kölcsönzőket. A nagyváros vezetői remélik, hogy az újdonság enyhít majd valamennyit az állandó dugón, mert lesznek, akik a kocsikból átpártolnak az 1100 kilométernyi kerékpárútra, amelyből 500 kilométert az utóbbi öt évben építettek.

A szolgáltatás neve Citi Bike, mert a kialakítás költségeit zömmel a Citibank állja: 41 millió dollárt ruházott bele. Partnere, a Mastercard cég 6,5 millió dollárt fektetett a vállalkozásba. A hasznon a beruházók és a város osztozik.

A biciklibérlőknek 95 dollárt - bő 20 ezer forintot - kell fizetniük, hogy egy éven át használhassák a kerékpárokat naponta összesen 45 percen át. Hogy hányszor kerekeznek, azt nem korlátozzák. 24 órára 10 dollár a tarifa, ezért a pénzért egész nap lehet pedálozni. Lesz heti bérlet is, annak ára 25 dollár. A biciklik 3 sebességfokozatúak. Sisakot nem kötelező viselni, de ajánlott. A kölcsönzésből kizárták a 120 kilónál súlyosabbakat a biciklik épségének megőrzése érdekében.

A kölcsönző-hálózatnak már működnie kellene, de kétszer is elhalasztották a startot. A második esetben a Sandy vihar miatt, amely súlyos károkat okozott az állomásokban, de még a kerékpárállományban is.

A kölcsönzéstől a forgalmi helyzet némi javulása mellett a balesetek számának csökkenését is remélik, mivel a statisztikák szerint az autósok óvatosabban vezetnek ott, ahol több a biciklis.

Elkapkodták Göncz Árpád hivatali idején kapott személyes ajándékait

Elkapkodták Göncz Árpád hivatali idején kapott személyes ajándékait

Köves Slomó: Demeter Szilárd eszmefuttatása ízléstelen és méltatlan

Köves Slomó: Demeter Szilárd eszmefuttatása ízléstelen és méltatlan

Szombattól érvényes a még szigorúbb korlátozás Horvátországban

Szombattól érvényes a még szigorúbb korlátozás Horvátországban