szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

Az észak-kínai közigazgatási egység Lajjüen megyéjében például már egy egész falszakasz omlott le az engedély nélküli...

Az észak-kínai közigazgatási egység Lajjüen megyéjében például már egy egész falszakasz omlott le az engedély nélküli vas-, réz- és nikkel-kitermelés következtében, és a fennmaradó részek több mint 80 százaléka is igen rossz állapotban van - számol be a kínai központi napilap, a Zsenmin Zsipao.

©

A Nagy Falat érintő legnagyobb probléma valójában nem az illegális bányászat, hanem a rendszeres karbantartás hiánya - panaszolja Tung Vao-huj (Dong Waohui), a Nagy Fal Egyesület igazgató-helyettese.

A 8851,8 kilométeres, tizenegy kínai tartományt keresztülszelő egykori erődítményrendszer fővároshoz közeli, turisták által leginkább látogatott részei szépen fel vannak újítva, ám ez mindössze 30 kilométert jelent, a "vad szakaszok" elhanyagoltak. A helyi önkormányzatok minden évben jelentést tesznek a hozzájuk tartozó falszakasz állapotáról, a központi kormány pedig biztosítja a forrásokat a legrosszabb állapotú szakaszok javítási munkálataihoz. Ezt nem karbantartásnak, hanem mentésnek hívják - mondja Vao-huj.

Az egykor a hunok és mongol hordák támadásainak is ellenálló falat az időjárás viszontagságai sem kímélik. Egyes becslések szerint például a következő 15 évben az ország északi-középső részén fekvő Kanszu tartományban akár egy 60 kilométeres szakasz is eltűnhet a heves homokviharok következtében. Leginkább a fal nyugati részei vannak kitéve az eróziónak, mivel azokat nem kőből, hanem sárból építették. A masszív, keleti részek tégláinak egy részét pedig korábban lakosság hordta el, hogy azokból házakat és utakat építsen.

A becslések szerint a Ming-korban (1368-1644) elkészült, 1987 óta az UNESCO Világörökségi Listáján is szereplő falnak mára körülbelül 40 százaléka tűnt el.

Fia barátnőjétől bérelt lakást a fideszes képviselő

Fia barátnőjétől bérelt lakást a fideszes képviselő

Rendőrt hívtak egy Olaszországból hazatért nőre Sztojkafalván, mert rosszul lett

Rendőrt hívtak egy Olaszországból hazatért nőre Sztojkafalván, mert rosszul lett

Ez lehet a következő iOS egyik legfontosabb újítása

Ez lehet a következő iOS egyik legfontosabb újítása