szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

Mint azt Hegyi Katalin, a kiállítás kurátora, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa az MTI-nek elmondta, az irodalmat...

©

Mint azt Hegyi Katalin, a kiállítás kurátora, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa az MTI-nek elmondta, az irodalmat, a textilművészetet és a divattervezést összekapcsoló látványos tárlat megrendezésének ötlete Zoób Katitól származik, aki saját, 150 évet felölelő gyűjteményéből és egy Bécsből megörökölt hagyatékból alkotta meg a kiállított ruhakölteményeket.

A Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai ennek megfelelően az elmúlt másfél század magyar irodalmából válogattak a korszakot megidéző szövegrészleteket, és több kortárs szerző külön erre az alkalomra írt a kiállításhoz szöveget.

Hegyi Katalin tájékoztatása szerint az egyik teremben több, csipkéből kikeményített női alak torzója lóg a levegőben - megidézve a múlt szellemét -, a hozzá kapcsolt irodalmi klasszikusok részletei pedig női sorsokat, tevékenységeket mutatnak be. Példaként Kosztolányi Dezső Pacsirta című regényének utolsó bekezdését említette, amely a társtalan nő sorsába ad bepillantást. Az arctalan próbababák és a fekete falakra írt szövegek közös pontja a nő, a századforduló egyszerre érzéki és dolgos asszonya, a ruha, az öltözködés, a test.

A kiállításon Szép Ernő, Mikszáth Kálmán, Jókai Mór, Krúdy Gyula, Kaffka Margit, Szabó Magda, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, Bertók László, Darvasi László, Esterházy Péter, Grecsó Krisztián, Karafiáth Orsolya, Kemény István, Kőrösi Zoltán, Kukorelly Endre, Németh Gábor, Parti Nagy Lajos, Podmaniczky Szilárd, Szálinger Balázs, Térey János, Tóth Krisztina, Zalán Tibor és Závada Pál sorai olvashatók.

A kurátor szerint finoman erotikus tárlat november 12-től jövő év január elsejéig látható Balatonfüreden a Vaszary Villában.

Kimentek a hivatalos meghívók, jöhetnek az Apple újdonságai

Kimentek a hivatalos meghívók, jöhetnek az Apple újdonságai

Webshopos csalók után nyomoznak a rendőrök, a lakosság segítségét is kérik

Webshopos csalók után nyomoznak a rendőrök, a lakosság segítségét is kérik

Egy kicsit mindenféle az új Citroen C5 X

Egy kicsit mindenféle az új Citroen C5 X