szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

A kulcsszó: ételpárosító hipotézis. Na de mi is ez?

A kulcsszó: ételpárosító hipotézis. Na de mi is ez? A "food pairing" elmélete szerint azok a hozzávalók, amik több íz-összetevőben is megegyeznek, esélyesebbek egy közös, jó íz létrehozására, ha viszont nincs ilyen kapcsolat, akkor ennek alacsony a valószínűsége. A Maven Seven Hálózatkutató úgy döntött, hogy hálózatos megközelítéssel vizsgálják meg a címben foglalt kérdést.

Ázsiai konyha: más összetevők, más ízek

A kutatás során 381, szerte a világon használt hozzávalót, az ezeket felépítő 1201 íz összetevőt (íz molekulát) és több mint 56000 receptet vizsgáltak.

Végül arra jutottak, hogy igenis szisztematikusan meghatározhatók, hogy mely hozzávalók kombinációi felelősek egy-egy kultúra konyhájának íz palettájáért. Vagyis az észak-amerikai konyhában domináló összetevők a tejtermékek, tojás és búza - ezzel szemben az ázsiai kultúrában a szója szósz, szezám olaj, rizs és gyömbér az uralkodó.

Részletesebben ebben a blogbejegyzésben írnak az érdekes felfedezésről.

Elefántok falhatják fel az eladatlan karácsonyfákat Berlinben

Elefántok falhatják fel az eladatlan karácsonyfákat Berlinben

Mike Johnson republikánus képviselőt választotta elnökévé az újonnan megalakult amerikai Kongresszus alsóháza

Mike Johnson republikánus képviselőt választotta elnökévé az újonnan megalakult amerikai Kongresszus alsóháza

„Nem szívesen látott vendég”, így nem hívták meg a varsói magyar nagykövetet a lengyel uniós elnökség nyitóünnepségére

„Nem szívesen látott vendég”, így nem hívták meg a varsói magyar nagykövetet a lengyel uniós elnökség nyitóünnepségére

Krúbi is visszavonul egy évre az idei fesztiválszezon után

Krúbi is visszavonul egy évre az idei fesztiválszezon után