szerző:
Vincze Szabolcs

Múlt héten váratlanul leváltották Konkoly Csabát, a Győri ETO KC sikeredzőjét. Szakmai berkekben azóta forró téma, hogy úgy hírlik, a klub vezetői Karl Erik Böhnt, a magyar női kézilabda-válogatott edzőjét képzelik el a helyén. A Fradi szokatlan módon közleményben tiltakozott még a lehetőség ellen is. A hvg.hu megkérdezte a magyar klubokat, mit gondolnak Böhn esetleges kettős megbízatásáról.

Ferencvárosi Torna Club. "Ebben az ügyben olyan tendenciát látunk, amely miatt jogunk és kötelességünk volt megszólalni - mondta Jeney Zsolt Ákos, a Ferencváros kézilabda-szakosztályának elnöke a hvg.hu-nak. - Ez a folyamat szerintünk a győri kézilabdacsapat dominanciára töréséről szól, ami kezdődött azzal, hogy kiderült, a Győr két csapat indítását tervezi a hazai bajnokságban, majd győri kötődésű utánpótlásedzőket neveztek ki a válogatottakhoz. Ha igazak azok a hírek, miszerint a csapat Karl Erik Böhn szövetségi kapitánnyal tárgyal az edzői posztról, az már abszolút győri dominanciát jelentene a magyar női kézilabdában."

Jeney elmondta, hogy a norvég tréner szakmai alkalmasságát természetesen nem az ő feladatuk megítélni, másról van szó. "Normális esetben az edzőkérdés egy klub belügye, jelen esetben azonban már nem az, hiszen a magyar válogatott szövetségi kapitányáról van szó. Mi annak idején egyetértettünk és támogattuk a Magyar Kézilabda Szövetség vezetését abban, hogy független és főállású edzőt nevezzen ki a magyar válogatott élére. Ha azonban Böhn úr klubedzői feladatot is vállalna, ez a feltétel már nem érvényesülne."

Karl Erik Böhn pozitív, szerinte logikus választás lenne
©

Ez a feltétel pedig a szövetség akarata volt, ami a hazai klubok részéről is támogatásra talált. Így a Mátéfi Eszter távozása után felmerült jelöltek (Karl Erik Böhn, Kovács Péter, Hajdu János) ennek meg is feleltek. Több szakember viszont éppen emiatt maradt le a listáról, holott szakmai hozzáértése alapján ott lett volna a helye.

"Bár Konkoly Csaba leváltásának és Karl Erik Böhn esetleges kinevezésének híre múlt hét csütörtöki, mi azért csak vasárnap reagáltunk a közleményünkkel, mert nem szerettük volna megzavarni a magyar női kézilabda-válogatott hétvégi programját. Minket senki nem keresett meg Karl Erik Böhn győri kinevezésével kapcsolatban, pedig talán meg kellett volna. Már csak azért is, mert éppen Kelecsényi Ernő, a Győri Audi ETO KC elnöke mint a Liga delegáltja képviseli a klubokat a szövetségnél. Neki pedig nyilvánvalóan tudnia kellett erről az ügyről."

Békéscsabai Előre Női Kézilabda SE. „Ez az ügy az egész magyar női kézilabda-társadalmat érinti – mondta a hvg.hu-nak Szabó Károly, a békéscsabai kézilabdaklub elnöke. – Eredetileg főállású és függetlent szövetségi kapitányt akartunk, de Karl Erik Böhn esetleges győri kinevezésével ez az elv csorbát szenvedne, a szövetség nem tartaná be a szavát. Szerintem szélesebb körű szakmai fórum összehívására lenne szükség, amely közös megoldást eredményezne.”

Mátéfi Eszter figyelme érezhetően megoszlott a klub és a válogatott között
©

Szabó szerint valóban érezni ilyen győri hegemóniára irányuló törekvést, és ez nem tesz jót a magyar kézilabdának, sem a klubok, sem a válogatott szintjén. „Az, hogy egy város indít-e két NB I-es csapatot, szíve-joga, ha az anyagi lehetőségek adottak. A Győri ETO esetében azért lehet ilyesmiről szó, mert a klub nyilván tehetséges utánpótláskorú játékosait szeretné minél magasabb szinten szerepeltetni.”

„Régóta vagyok ebben a körforgásban, így jól tudom, hogy eredményes nemzeti csapatot és erős kézilabdát az eredményez, ha több erős utánpótlásbázis van az országban. A győri klub viszont elszívja az ország tehetséges fiatal játékosait, így pedig megszűnik a versenyhelyzet. Ez szerintem egészen biztosan nem szolgálja a magyar válogatott érdekeit.”

A kettős szerep elsülhet persze jól is, lásd Mocsai Lajos esetét, aki sikeres a Veszprém férfi kézilabdacsapatával és a válogatottal is. Ugyanakkor akadhat ellenpélda is, éppen a női kézilabda-válogatottnál. Mátéfi Eszter szövetségi kapitány kinevezésével ugyanis a tréner figyelme megoszlott, ezért gyengülni kezdett addigi csapata, a békéscsabai női kézisek teljesítménye.

©

Váci Női Kézilabda Sportegyesület. „Karl Erik Böhn megválasztása után számomra nagyon szimpatikusan kezdte meg a munkáját – mondta a hvg.hu-nak Kirsner Erika, a váci női kézilabdaklub elnöke. – Személyesen járta a hazai bajnokikat, sőt gyakran az edzéseket is, és sok helyen járt játékosnézőben. Abban azonban teljesen biztos vagyok, hogy a Győr vezetőedzőjeként ezt már nem tudná folytatni, és egy esetleges kinevezés az elkezdett munka rovására történne.”

Kirsner szerint egy olyan sikerorientált és eredménycentrikus klub edzőjeként, mint a Győri ETO KC, Böhn már nem tudna napokra elszakadni a klubtól. Erre a több fronton való szereplés és a vezetői nyomás (hazai bajnoki győzelem mellett kimondva-kimondatlanul Bajnokok Ligája-elsőség) miatt biztosan nem lesz lehetősége. „Időben a két munka szerintem nehezen, de inkább sehogy sem egyeztethető össze.”

Az egykori klasszis kézilabdázó szerint Böhnnek nem lenne olyan átfogó képe a válogatott játékosokról, mert nem lehet a behívásánál kizárólag azt alapul vennie, hogy ki hogyan játszott a Győr ellen. „Ez a csapat annyira kiemelkedik a magyar mezőnyből, hogy már most senki sem vonja kétségbe bajnoki aranyat. Ezért nem is lehet leszűrni sokat abból, éppen ki hogyan játszott egy sokkal jobb csapat ellen.”

Mocsai Lajos a pozitív példa
©

„Mivel azonban a Győr szerdára ígért választ az új edzőjével kapcsolatban, lehet, hogy az egész ügy csak egy felfújt lufi, és esetleg más szakemberről – esetleg Jakob Westergaardról, a Viborg volt edzőjéről vagy egy magyar szakemberről – van szó – fogalmazott Kirsner Erika. – Ebben az esetben pedig felesleges aggódni, csütörtökig minden eldől. Ha viszont Böhnt mégis kinevezik, akkor a szövetségnek el kell elgondolkoznia azon, hogyan tovább.”

Debreceni VSC. „Egyetértünk a Fradi közleményével, ezért is csatlakoztunk hozzá elsőként – mondta lapunknak László Péter, a DVSC kézilabdaklubjának szakosztályvezetője. – Az említett hegemónia már évek óta tart, utánpótlásszinten és a nagycsapatnál is. Ha a szövetségi kapitányt még kinevezik a Győr kispadjára is, a kör bezárul, és egy győri vezetésű magyar válogatottunk lesz.”

A vezető szerint a klub régóta megkörnyékezi a tehetséges fiatal játékosokat, és az ország minden területéről Győrbe csábítja. „Ezzel önmagában még nem is lenne gond, hiszen ha valaki tehetséges, az kapóssá válik. Viszont a Győr a nagycsapatba drága külföldi játékosokat vesz, így nem látni, hogy a tehetséges magyar fiatalokkal később mi lesz.”

László Péter szerint két ilyen felelősségteljes munka, mint a magyar válogatott és a Győri ETO KC irányítása nem szerencsés egyszerre. „A Veszprém edzője hasonló okok miatt nem is vállalta a korosztályos válogatott irányítását a klubcsapat mellett, az viszont meglepett, hogy Böhn rögtön jelezte, képes lenne erre.” Bár természetesen nem kizáró ok, de nem szabad eltekinteni attól, hogy a norvég szakember élettársa, a Győr beállósa, Heidi Löke révén személyesen is érintett.

„Karl Erik Böhn szerződését nem ismerjük részletesen, de az biztos, hogy eredetileg csak a szövetségi kapitányi posztról volt szó – magyarázta László. – Egy ilyen új szerződésre pedig nyilván az MKSZ-nek, mint jelenlegi munkaadónak is rá kell bólintania. Az eredeti felállás szerint mindenki klubfüggetlen kapitányt akart a magyar válogatott élére, hiszen a lényeg az volt, hogy senki se tudja befolyásolni. Nem erről volt szó, ez az egész nem így indult.”

Vincze Szabolcs

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Notre-Dame lángjai filmsorozatban köszönnek vissza

A Notre-Dame lángjai filmsorozatban köszönnek vissza

Az IMF megvizsgálta Magyarországot: a célok jók, ideje tenni értük

Az IMF megvizsgálta Magyarországot: a célok jók, ideje tenni értük

Hamarosan megjelenhet Budapest utcáin egy új napilap

Hamarosan megjelenhet Budapest utcáin egy új napilap

Lengyel választás: a szenátusban még sincs kormánypárti többség

Lengyel választás: a szenátusban még sincs kormánypárti többség

Fának csapódott egy autó Dömsödnél, egy ember meghalt

Fának csapódott egy autó Dömsödnél, egy ember meghalt

Török Gábor: 2006 óta ez az első választás, amit a Fidesz nem nyert meg

Török Gábor: 2006 óta ez az első választás, amit a Fidesz nem nyert meg