szerző:
Dénes Ferenc
Tetszett a cikk?

Május 19-én, amikor magyar idő szerint úgy este 7 óra tájban lefújják a West Bromwich Albion–Manchester United-mérkőzést, újra feltehető lesz az elmúlt években tartalom nélküli kérdés: ki a világ legnagyobb edzője? Mert addig a pillanatig lett légyen bármilyen csapatnak szurkolója az ember fia/lánya, csak egy helyes választ adhat: Sir Alex Ferguson. Azonban azon a bizonyos májusi napon otthagyja a Manchester United menedzseri székét a 71 éves Alexander Chapman Ferguson, aki 1999 júniusától Sir Alex. Dénes Ferenc sportközgazdász, a Manchester United elkötelezett szurkolójának írása.

Amikor 1986. november 6-án először ült le a Manchester United kispadjára nem az ismeretlenség homályából érkezett. 1957 és 1974 között fél tucat csapat mezében 317 skót bajnoki mérkőzésen lépett pályára, ahol 171 gólt szerzett. A játékos pályafutás befejezése után azonnal edzőnek állt, és végigjárta a szamárlétrát. Mire Manchesterbe érkezett már megfordult az East Stirlingshire és a St. Mirren csapatainál, hogy 459 mérkőzésen irányítsa és formálja a korszak egyik legjobb skót csapatává az Aberdeent, amivel 3 skót bajnoki címet, 4 skót és egy liga kupát nyert, mellesleg az UEFA Kupagyőztesek Európa Kupáját és a Szuperkupát is elhódította. A Unitedért egyébként már a skót válogatott szövetségi kapitányi tisztségét hagyta ott. A 26 Manchesterben eltöltött év eredményei lenyűgözőek: 13 bajnoki cím, 5 FA Kupa győzelem, 4 Liga Kupa elsőség 10 FA Charity/Community Shield, két UEFA Bajnokok Ligája, egy-egy UEFA KEK, Szuperkupa, FIFA Internacionális Kupa és klub világbajnoki cím. Fantasztikus és megismételhetetlen.

Egy ilyen sikeres edzői pályafutáshoz nyilvánvalóan sok tényező szerencsés együttállása kell, de mi a sikerek Ferguson-faktora? Azt hiszem, Sir Alex Fergusont kimagasló vezetői képességei emelték a világ legjobb edzőjévé, rajta keresztül pedig az általa irányított Manchester Unitedet a világ első számú sportvállalatává.

Európában a futballszakmai munkáért általában a vezetőedző – szakmai igazgató – klubmenedzser/igazgató triumvirátus felel, ami sok esetben sikeres munkamegosztást jelent, de van, amikor nem működik. A hagyományos brit futballmodellben a sportszakmai munkát a menedzser irányítja, aki az előbb említett három pozíció feladatait tulajdonképpen egyszemélyben végzi. Az edzéseket a menedzser irányítja, de nem feltétlenül ő vezeti le, a játékosok igazolásával kapcsolatos kérdésekben döntő szava van, de a részletekkel nem ő bíbelődik, a klubnál természetesen komoly apparátus foglalkozik a gazdasági kérdésekkel, de a menedzsernek nemcsak rálátása, beleszólása is van gazdasági folyamatokba. Ezt a modellt szinte Sir Alexre szabták.

2011-ben a Vörös ördögök 19. alkalommal lettek Premier Liga győztesek - kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

Mint „klasszikus” edző nem tartozott a játék nagy megújítói közé, nem talált fel a catenaccio vagy a totális futballhoz hasonló forradalmi újdonságokat, de – átvitt értelemben és valóságosan – kiválóan látott a pályán. Jól követte le a brit és a nemzetközi futball változásait, nagyszerűen alkalmazta a játék újdonságait az aktuális csapatára. Egyébként is mesterien értett ahhoz, hogy az éppen rendelkezésre álló keretből azokat állítsa a csapatba, akik győzelmi eséllyel léphettek pályára a szembejövő ellenféllel szemben, számukra hatékony taktikát dolgozzon ki – mondjuk a Premier League szintjén ez alapvető elvárás, még ha nem is mindenkinek sikerül.

Az egyik fő erőssége a humánerőforrás menedzsmentben rejlett. Szakmai igazgatói mivoltában fantasztikusan tudott hosszú távra csapatot építeni, az eredmények azt igazolják, hogy remek szeme volt a játékosok kiválasztásához, még ha voltak is tévedései. Újra és újra képes volt új csapatot szervezni, ha elfáradt és/vagy fokozatosan távozott egy generáció. Számára a csapategység volt a legfontosabb. Szívbaj nélkül vágta ki például egyik kedvencét Roy Keane-t, amikor durván megsértve a belső normákat „kibeszélt” az öltözőből vagy David Beckham távozásában is állítólag komoly tényező volt, hogy a szórakoztatóipari világsztárrá előlépett David már nem feltétlenül a csapat sikerét, hanem saját karrierjét tartotta a legfontosabbnak. Nagyszerűen értett a fiatalok menedzseléséhez: közös edzés a „nagyokkal”, csereként egy-két meccs a felnőttek között, aztán kölcsönbeadás egy olyan csapathoz, ahol a legtöbbet fejlődhetnek, hogy visszatérve beépítse őket a legjobbak közé.

Mindehhez gazdasági háttér is kellett, aminek megteremtésében szintén óriási szerepet vállalt. Igen, a Manchester United is nagy pénzből tudott nagy futballt csinálni. De jó érzékkel a klub akkor robbantott bankot, amikor kitört az újabb „aranyláz” az angol futballban, a játékosvásárlásba fektetetett pénzek gyorsan megtérültek. Szerencséjük is volt, mert éppen akkor ért a United a csúcsra, amikor Ázsiában népszerű televíziós programmá vált az angol futballközvetítés, több száz milliós szurkolói bázisát ekkor alapozta meg a klub. A befektetések után viszont már komolyan figyelt a futballvállalat a játékosok ár-érték arányára, a skót menedzser nem szívesen fizetett ki nagy pénzeket sem játékjogokért, sem pedig fizetésekre.    

A futballszolgáltatásokban a személyzet is része a „terméknek”, és Sir Alex eladható „árunak” bizonyult. Megértette, hogy a 90-s évektől kezdődően nem egyszerűen futballcsapatot kell építeni, aminek számviteli, pénzügyi „vonatkozásai” is vannak, hanem a csapat, a klub minden megnyilvánulása pályán és pályán kívül a szórakoztatóipari termelés része. Nagyszerűen értett a kultúrateremtéshez, a legendák építéséhez, szimbólumok megfogalmazásához, normateremtő és innovatív figura volt. Tudta, hogy a csapatnak elsősorban a közönséget kell kiszolgálnia, de a közönséget sem árt menedzselni (nevelni), ezért volt ereje és bátorsága  be-beszólni saját szurkolótáborának is, ha úgy érezte, éppen arra van szükség.

A bírói döntéssel is szembement - kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

Első körben lehetetlen teljességgel számba venni mindazokat a vezetői képességeket, amelyek a legnagyobbá emelték őt és csapatát. Kutatók generációi fogják teljessé tenni a képet, amihez nyilvánvalóan az árnyoldalak is hozzá tartoznak. Nemcsak a motiválásnak volt nagy mestere, de a nyomásgyakorlásnak és a manipulálásnak is, még ha erősen túlzóak is azok az elsősorban Liverpool környékén hangoztatott nézetek, miszerint Ferguson tulajdonképpen a bírók és az FA „kezelésében” volt igazán sikeres. És az sem lehet véletlen, hogy miközben jelen és volt munkatársai, játékosai közül majdnem mindenki óriási tisztelettel beszél Fergusonról, mintha a bensőségesség hiányozna ezekből a megnyilvánulásokból.

2013. május 19-én a Manchester United aranykora lezárul. Megjósolhatatlan, hogy milyen színű lesz a következő korszak, mindenesetre az alapok biztosak, van mire építkezni. Sir Alex Ferguson visszavonulásával a futball egyik legnagyobb élő alakja távozik az első vonalból, ha a hírek szerint nyugdíjba nem is vonul, a klubmenedzsmentet fogja erősíteni. Isten tartsa meg sokáig!

Ja, és kösz mindent, Alex!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Sport

Szobrot állítottak Sir Alex Fergusonnak Manchesterben - videó

Kevesek életében adatik meg a lehetőség, hogy még életében szobrot állítanak a tiszteletére. Sir Alex Ferguson mától abban a kivételes helyzetben van, hogy minden nap találkozhat bronzmásával a Manchester United stadionja, az Old Trafford előtt. A Manchester United eképpen tisztelgett a legendás tréner 26 éves pályafutása előtt.

hvg.hu/MTI Sport

Sir Alex Ferguson befejezte

Visszavonul az idény végén Sir Alex Ferguson, a Manchester United vezetőedzője – jelentette be a klub szerdán. Utódjaként az Everton mesterét, David Moyest emlegeti a brit média.

Egy kis őssejttapasz, némi biotinta, és máris kész a minivese

Egy kis őssejttapasz, némi biotinta, és máris kész a minivese

Hatalmas paneltűz volt Kispesten, négy embert kimenekítettek a tűzoltók

Hatalmas paneltűz volt Kispesten, négy embert kimenekítettek a tűzoltók

A digitalizáció alapjaiban változtatja meg a könyvelői szakmát

A digitalizáció alapjaiban változtatja meg a könyvelői szakmát