szerző:
hvg.hu

Vezetett is magyar válogatott, de a győzelmet végül nem tudta kiharcolni az észtek elleni hétfő esti találkozón. Ezzel pedig elvesztette esélyét a csoportelsőségre.

A mérkőzés eseményei

Zúgott a Ria-Ria-Hungária a szurkolóktól, a hangulatra egyáltalán nem lehetett panasz. A 2. percben megvolt az első lövés, méghozzá az észtektől, pár másodpercre rá jött is az első szöglet, szintén tőlük. Egyik lövés sem volt veszélyes. A magyaroknak percekig labdát sem sikerült szerezniük, nemhogy birtokolniuk. Érezhetően az észtek irányították a meccs ezen perceit.

A 10. percig tartott az észt nyomás. A magyarok ezután érezhetően bátrabbak lettek, az átadások is precízebbek voltak, komolyabb támadást viszont még ekkor sem tudtunk összehozni. Az észtek viszont taktikát váltottak: minden mindegy alapon lőttek, amit tudtak. Néha még egymást is.

©

A 18. percben óriási hibát vétettünk, Klenheisler hátra passzolta a labdát, de a lövés túl erős volt és célt is tévesztett, azonnal lecsapott rá az egyik érkező észt. Orbán próbálta elszedni tőle, de nem sikerült, Vassiljev jobbal 17 méterről rálőtte. A jobb alsó sarok előtt fogta meg Gulácsi, de csak éppen. Volt benne erő, ez akár be is mehetett volna.

Meg is van az első gól: a 21. percben Luts révén vezetést szerzett az észt válogatott. A kapu jobb sarkába ment labda, védhetetlen volt. Az azt megelőző másodpercek jó kihasználásával megállíthattuk volna a támadást. Ezt most nagyon elrontottuk.

A 24. percben Nagy Dominik bravúros érkezésével és pontos lövésével kiegyenlítettek a magyarok. Ez tényleg gyönyörű gól volt. Az állás tehát 1–1. Henri Anier közben sárgát kapott Kádár megrúgásáért.

Aztán az elkövetkező 5 percre megint beállt a játék, a magyarok láthatóan kivártak, kicsit visszább is vettek az irányításból. Nagy Ádám közben összetalálkozott az észt kapussal, utóbbi a földre kerülve fájlalta a combját, le is cserélték. Eddig kifejezetten fegyelmezetten játszottunk, már abban az értelemben, hogy senki nem gyűjtött be sárgát.

Négy percet hosszabbított a játékvezető az első félidőben. Szalai remekül ugratta ki Nagy Dominikot, de a csereként beállt észt kapus megfogta a lövést. Nem volt ez rossz. A játékvezető közben lefújja, jöhet a második. A látottak alapján a félidő eredménye igazságosnak mondható.

Megkezdődött a második félidő, csere nem volt, baj annál inkább: Lovrencsics úgy haza adta, hogy Gulácsi szeme is elkerekedett. A kapus végül lábbal mentett.

A 49. percben tömeges ápolás kezdődött a magyar kapu előtt: Tamm és Luts összefejeltek, közben meg ledöntötték Baráthot. A magyar a fejét, Tamm a derekát fogta, de egyikük sem jött le.

©

Vezetést szerez a magyar válogatott: az 54. percben Szalai remek labdaszerzésével 2–1 nekünk. Mellre vette az ötösön, majd a kapu felé fordulva azonnal bevágta.

A 70. percben megszerzi második gólját az észt válogatott, ezzel 2–2 az állás. Pikk kapott kiváló labdát a balon, egyből beadta, de az a menteni akaró Pátkai lábáról (combjáról) a kapu felé pattant tovább, majd nagy ívben be is hullott. Gulácsi hiába nyújtózkodott érte, esélye sem volt megfogni.

Rá néhány másodpercre Luts megrúgta Nagy Ádámot, a bíró sárgával jutalmazta. Aztán Nagy Dominik is kap egyet, amiért visszahúzta Pikket. Le is megy a pályáról, Eppel Márton érkezik a helyére a 75. percben.

Két perc különbséggel mindkét csapat gólt szerez, az állás így 3–3, de ismét döntetlen. Előbb az észt Anier vágta be, majd Szalai Ádám a 81. percben. Szép fejes volt.

A 82.-ben újabb észt sárga, Baranov kapja a Besével való szabálytalankodás miatt. 4 perc volt a hosszabbítás.

Párkai egy teljesen felesleges szabálytalankodását sárgával honorálta a bíró, majd le is fújta: Magyarország-Észtország 3–3. 

A csoport másik mérkőzésén a finnek megőrizték százszázalékos mérlegüket, így biztossá vált, hogy a magyarok nem végezhetnek a kvartett élén, azaz nem juthatnak fel a B osztályba. A sorozat egy hónap múlva folytatódik: a magyar válogatott november 15-én az észteket, majd három nappal később a finneket fogadja a Groupama Arénában.

Előzmények

A magyar labdarúgó-válogatott kezdőcsapata az észtek elleni meccsen: Gulácsi Péter - Lovrencsics Gergő, Willi Orbán, Kádár Tamás, Baráth Botond - Nagy Ádám, Kleinheisler László - Nagy Dominik, Kovács István, Sallai Roland - Szalai Ádám

Ez azt jelenti, hogy a pénteki athéni mérkőzéséhez képest négy helyen változott a magyar labdarúgó-válogatott kezdőcsapata, amely hétfő este, Tallinnban lépett pályára az észt együttes ellen. Marco Rossi szövetségi kapitány csapatában az 1-0-ra elvesztett athéni összecsapás kezdő tizenegyéből kikerült a sárga lapok miatt eltiltott Fiola Attila, illetve Bese Barnabás, Varga Roland és Kalmár Zsolt. Helyüket az újonc Baráth Botond, továbbá Lovrencsics Gergő, Nagy Dominik és Kovács István vette át.

A magyarok piros szerelésben léptek pályára a mérkőzésen az A. Le Coq Arenában. A játékvezető a török Halis Özkahya.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megmotozták és eljárást indítottak a Momentum politikusa ellen

Megmotozták és eljárást indítottak a Momentum politikusa ellen

Schmidt Mária közalapítványa kezelheti továbbra is Kertész Imre hagyatékát

Schmidt Mária közalapítványa kezelheti továbbra is Kertész Imre hagyatékát

Csodás képek születtek a hétfő hajnali holdfogyatkozásról

Csodás képek születtek a hétfő hajnali holdfogyatkozásról

Vidékre koncentráltak a szervezők, ezért voltak kevesebben a szombati tüntetésen a SZEF elnöke szerint

Vidékre koncentráltak a szervezők, ezért voltak kevesebben a szombati tüntetésen a SZEF elnöke szerint

Nanorészecskékkel támadtak az agytumorra spanyol tudósok, és úgy néz ki, hogy eredményesen

Nanorészecskékkel támadtak az agytumorra spanyol tudósok, és úgy néz ki, hogy eredményesen

Jóval kevesebben mászhatják meg a Mount Everestet idén, mint a korábbi években

Jóval kevesebben mászhatják meg a Mount Everestet idén, mint a korábbi években