szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ő, vagyis Rui Pinto áll a Football Leaks mögött.

Megírtuk nemrég, hogy Portugáliában lecsukhatják Pintót, ugyanis hazája belügyminisztériuma előzetes letartóztatásban szeretné őt tudni. A portugál hekkert, vagyis illegális adathalászt többek közt azzal gyanúsítják, hogy üzleti leveleket, jegyzőkönyveket, megállapodásokat és egyéb iratokat hozott nyilvánosságra több felületen is az interneten, főként a Football Leaks oldalon.

Most a 24.hu úgy tudja, még a héten kiadják a portugáloknak Pintót, a Fővárosi Ítélőtábla ugyanis elutasította Pinto és védője fellebbezését, és helybenhagyta az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék ítéletét.

Emlékezetes, a Football Leaks korábban nyilvánosságra hozott dokumentumokat Cristiano Ronaldo szexbotrányával kapcsolatban is. Korábban a törvényszék rendelkezett a hekkertől lefoglalt informatikai eszközök portugál hatóságok részére történő átadásáról is.

A 24.hu megjegyzi, Pinto kérte a nemzetközi jogvédelem, az úgynevezett specialitás alkalmazását, ezért az átadása előtt elkövetett, az átadása alapjául szolgáló bűncselekménytől különböző egyéb bűncselekmény miatt nem indítható vele szemben más büntetőeljárás, nem ítélhető el, és egyéb módon sem fosztható meg szabadságától.

Ha Pintót március 24-ig nem veszik át a portugál hatóságok, akkor megszűnik az átadási letartóztatása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!