szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Dina Márton a kétszeres Tour de France-, kétszeres Giro d’Italia- és háromszoros Vuelta a Espana-győztes spanyol csapatában, a Kometa Cycling Teamben indul a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyen.

Jó ideje figyelték a fiatal és tehetséges magyar versenyzőket, akik alkalmasak lehetnek professzionális versenyzésre, s ebben Dér Zsolt, a magyar országúti szakág szövetségi kapitánya segítette őket – mondta a spanyol–olasz csapat hétfői sajtótájékoztatón Ivan Basso sportigazgató.

Aztán a korábbi kétszeres Giro d'Italia-győztes bejelentette, hogy Dina Márton az első magyar kerékpáros, aki csatlakozhat a csapatukhoz. Azt is mondta, hogy az együttes a lehető legerősebb sorral indul a Tour de Hongrie-n, amely a legfontosabb viadal számukra az idényben, hiszen a főszponzor hazai pályáján zajlik. Basso azt is kijelentette: Dina biztosan ott lesz a rajtnál.

Olasz győzelem a Tour de Hongrie-n

A legjobb magyar Valter Attila lett.

"Azért választottuk őt, mert emberileg, szakmailag is olyan bringás, aki a csapatot tudja előre vinni" – méltatta a magyar bringást Basso, hozzátéve: vele kapcsolatban sem beszélhetek egyedüli elvárásokról, ilyeneket a csapattal szemben fogalmaznak meg.

Azt ígérte, változatlanul figyelni fogják a magyar tehetségeket, így elképzelhető, hogy további magyar bringásokkal bővül az idény második felében a hét háromhetes viadalon győztes Alberto Contador együttese.

Az MTI kérdésére Basso – aki ott volt a Giro d'Italia vasárnapi szakaszának ivreai rajtján – arról is beszélt, hosszú folyamat eredménye lehet, hogy megvalósuljon az álom, vagyis hogy ott legyenek az olasz körverseny jövő évi magyarországi rajtjánál már magyar bejegyzésű prokontinentális együttesként. Leszögezte, ez egy kerékpározást meghaladó nagy projekt, ami Magyarországon sokakhoz közel viheti a sportágat. "Már az történelmi, hogy Budapestről rajtol a Giro, s az is nagyszerű lenne, ha magyar színekben indulhatna egy csapat, természetesen magyar versenyzőkkel a soraiban" – fogalmazott.

"Hatalmas lehetőség számomra, hogy ilyen kerékpáros ikonok kezei alatt folytathatom a pályafutásomat. Óriási ugrás lehet a karrieremben, remélem megfelelek az elvárásoknak, minden erőmmel ezen leszek" – mondta az esemény főszereplője, Dina, aki elárulta, hogy a Tour de Hongrie hegyi szakaszai kedveznek neki, leginkább talán a Kékestetőn záruló etap.

Papucsos civil keveredett a Tour de Hongrie versenyzői közé - videó

Talán arrafelé volt dolga. Vagy csak nem vette észre, hogy épp egy verseny zajlik körülötte.

"Óriási megtiszteltetés, hogy itthon mutatkozhatok be, de nagy nyomást is jelent egyben" – mondta a 23 éves bringás, aki tavaly összetettben 19. lett a magyar körversenyen, májusban pedig legjobb magyarként – hajrábeli technikai hibája ellenére – 13. helyen zárt a V4 nemzetközi kerékpárverseny magyarországi szakaszán.

Dina – aki februárban kereste meg először a Kométa Cyclingot – az idényt a Pannon Cycling Team csapatkapitányaként kezdte, s most Contadorék kedvéért hagyta ott az egyetlen magyar kontinentális együttest.

Eddig az országúti mellett hegyikerékpárral is foglalkozott, ám az MTI kérdésére elmondta, ezután sokkal nagyobb hangsúly lesz az országúti versenyzésen. "Ez mindent felül fog írni. Persze a hegyikerékpárt sem szeretném teljesen elengedni az olimpia előtt, ha van időm és energiám, a szakág versenyein is indulni fogok, de első az országút."

Új csapatával az idény végéig állapodtak meg, ám meg kell mutatnia: megérdemelte a szerződést és helyét az együttesben. "Persze korábban is játszottam a külföldi csapathoz igazolás gondolatával, ám most egy álom válik valóra. Sehol máshol nem tudnék ennyit tanulni, mint két ekkora bajnok mellett" – magyarázta.

A szövetségi kapitány Dér Zsolt hangsúlyozta: a Bassóékkal kialakult kapcsolat nagy előrelépés lehet a hazai kerékpársport számára, s nemcsak a versenyzőknek, hanem a szövetségnek is. "Olyan kapuk nyílnak meg, amikről nem is álmodtunk, meg kell ragadni és ki kell használni a lehetőséget" – mondta, hozzátéve, a többi kerékpárosnak is nagy motiváció lehet, hogy további magyarok kerülhetnek be a csapatba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Donald Trump utoljára kegyelmezett meg két pulykának

Donald Trump utoljára kegyelmezett meg két pulykának

George Clooney nem Orbán Viktor kedvéért ment bele a politikába

George Clooney nem Orbán Viktor kedvéért ment bele a politikába

„Elképesztőek vagytok! Toljátok ezt a digitális oktatásnak nevezett amatőr e-sportot”

„Elképesztőek vagytok! Toljátok ezt a digitális oktatásnak nevezett amatőr e-sportot”