szerző:
Nagy Gábor, Stockholm
Tetszett a cikk?

Nézőcsúcsot hozott az Ausztria, Norvégia és Svédország rendezte férfi kézilabda Európa-bajnokság, amelynek utolsó előtti napján bemutatkozott a következő házigazda-kettős, Magyarország és Szlovákia.

Három éven át, 2022-2024-ben az európai kézilabda fővárosa lesz Budapest. Stockholmban, az Európai Kézilabda Szövetségnek (EHF) a férfi Európa-bajnokság idején tartott rendkívüli kongresszusán ugyanis eldőlt, hogy a 2024-es női kontinenstorna házigazdája Ausztria, Magyarország és Svájc. A pályázók között a megszokott módszerrel döntöttek, az első körben kiesett Oroszország, és a másodikban a magyar-osztrák-svájci trió megelőzte a cseh-lengyel-szlovák hármast. A mérkőzéseket 2024. november 28. és december 15. között tartják. A tornán először vesz részt 24 válogatott. A csoportmérkőzéseket Budapesten, Debrecenben, Innsbruckban és Bázelben rendezik meg. A középdöntőknek Budapest és Debrecen ad otthont, az elődöntőknek és a helyosztóknak pedig Budapest.

2024-re nem kell új létesítmény - magyarázta Stockholmban Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöke, mert addigra készen lesz az a sportcsarnok, amely a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságra épül. A beruházásra nem emelt végül vétót Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, a Népligetbe tervezett multifunkcionális - más sportágaknak és egyéb rendezvényeknek is otthont adó - aréna beruházásának költsége a kormány döntésének értelmében nem haladhatja meg a bruttó 101 milliárd 545 millió forintot. A kivitelező a Garancsi István birtokában lévő Market Építő Zrt., a létesítménynek 2021 novemberére kell elkészülnie. A másik két magyarországi helyszín Debrecen és Szeged, az utóbbi városban a sportcsarnok építését a kormány 35,8 milliárd forinttal támogatja.

Az EHF zászlaját szombaton Stockholmban az idei rendezőktől a 2022-es házigazdákat, Szlovákiát és Magyarországot képviselő Jaroslav Holesa és Kocsis Máté vette át, mint a nemzeti kézilabda szövetségek elnökei. A tornát - amelynek logója a két ország színeit (piros, fehér, zöld és kék) egyesítő kézilabda - 2022. január 14-30. között rendezik. A házigazdákról 2018-ban Glasgowban szavaztak, a magyar-szlovák pályázat a belga-spanyol-francia trió előtt győzött, a dán-svájci kettős a voksolás előtt visszalépett. A 2022-es csoportmérkőzések Pozsonyban, Kassán, Debrecenben, Szegeden és Budapesten lesznek. A középdöntőket Pozsonyban és Budapesten tartják, az elődöntők és a helyosztók hétvégéje a magyar fővárosban lesz.

A 2022-es és 2024-es két Eb-rendezés pedig beleépül azokba az évekbe, amelyekben, 2020 és 2024 között - azaz újabb öt alkalommal - Budapest ad otthont a női kézilabda EHF Bajnokok Ligája négyes döntőjének (Final Four).

A 2022-es férfi kézilabda Eb-n 24 válogatott vesz részt, s a megnövelt létszámú mezőny sikerrel mutatkozott be a vasárnap zárult kontinenstornán - összegezte a záró sajtóértekezleten Michael Wiederer, a bécsi székhelyű EHF osztrák elnöke. Mint mondta, a három mostani rendező, Ausztria, Norvégia és Svédország eredetileg külön pályázott, ám végül összefogtak, és az Eb-k történetében először szervezték meg az eseményt három országban, s a résztvevők számát 16-ról 24-re emelték. Wiederer értékelése szerint a mérkőzéseket mindenütt nagy érdeklődés fogadta, ami még a kevésbé fontos összecsapásokra is jellemző volt. Grazban és Bécsben összesen 152 ezren tekintették meg a meccseket, a trondheimi Spektrum arénában természetesen telt ház volt a végül bronzérmes norvégok mérkőzésein, de a többi találkozóra is elkelt a jegyek háromnegyede. Malmőben - ahol a várakozásokat felülmúlóan szereplő magyar válogatott játszott a csoportban és a középdöntőben - szintén 75 százalékos volt a lelátói "telítettség", és az össznézőszám a különböző helyszíneken a stockholmi döntő hétvége előtt elérte a 420 ezret.

Az Eb záró sajtótájékoztatóján adták át az EHF 2008-ban, 33 éves korában elhunyt kommunikációs igazgatója, Sian Rowland nevét viselő díjat, amit a kézilabda népszerűsítéséért legtöbbet tett újságírónak ítélnek oda. A díj ezúttal poszthumusz, a Nemzeti Sport tavaly elhunyt szakírójának, Simon Józsefnek a munkáját ismerték el vele. Az oklevelet Nagy László, a magyar válogatott tavaly visszavonult csapatkapitánya, az MKSZ szakmai alelnöke vette át Wiederertől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pfizer-vezérigazgató: Valószínű, hogy egy harmadik oltást is fel kell majd venni

Pfizer-vezérigazgató: Valószínű, hogy egy harmadik oltást is fel kell majd venni

Hétfőtől ismét lehet menni gyógykezelésre négy budapesti fürdőbe

Hétfőtől ismét lehet menni gyógykezelésre négy budapesti fürdőbe

Élete végéig fegyházba kerülhet a férfi, aki megölt két villanyszerelőt

Élete végéig fegyházba kerülhet a férfi, aki megölt két villanyszerelőt