szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magabiztos játékkal, 30-26-ra győzött a magyar férfi kézilabda-válogatott az egyiptomi világbajnokság középdöntőjében Lengyelország ellen.

Nem kezdődött jól a mérkőzés, hiszen a lengyelek első sikeres támadása után Bánhidit rögtön az első percben kiállították, a hetest viszont Mikler kivédte. Az emberhátrány nem zavarta meg a magyar csapatot, és gyors lerohanásokkal sikerült két góllal meglépni. A lengyeleknél főleg az átlövők keze sült, így 5-5-nél utolérték a mieinket. Lékai azonban újra megrázta magát, negyedik találata után ismét kettő volt az előny.

A lengyelek pontatlanabbul folytatták, két támadásukból is magyar lerohanásgól született, közben azonban ők is megállították Lékaiék két próbálkozását (6-9). A félidő közepére valamelyest lelassult a játék, a támadások mindkét oldalon megfontoltabban zajlottak, mindkét csapat elkezdett jobban vigyázni a labdára.

A lengyelek kértek időt, abban a reményben, hogy egy gólra megközelíthetik az ellenfelet, de a kapufát lőtték ki a támadásuk végén. Ancsin visszarántása miatt ki is állították egyiküket, Bodónak pedig sikerült megtörnie a közel hatperces magyar gólcsendet (7-10).

Három magyar gól esett két perc alatt! A lengyelek képtelennek tűnnek megtalálni a magyar védekezés ellenszerét, a labdaszerzésekből pedig előb Lékai majd kétszer Rosta talált a lengyel kapuba. Az ellenfél, nyolc gól nélküli perc után, csak szépíteni tudott (8-13).

©

Lékai fantasztikus, hét gólnál járt hét próbálkozásból a 27. percben. Erre már csak újabb időkéréssel tudott reagálni a lengyel kispad. Átálltak hét a hat elleni játékra, be is jött, de Rosta a félpályáról visszavágott (9-16). A két beállós felállásból még egy lengyel gól született, a magyar időkérés során megbeszélt figurát pedig levédekezték, így 10-16-tal zárult a félidő.

©

Magyar góllal kezdődött a második félidő, Bóka szélről talált be. A lengyelek kitartottak a hét a hat elleni játék mellett, és az első kísérletet még védte Mikler, de utána beállóból eredményesek voltak. A Lengyelországban légióskodó Szita villant, majd egy jó védekezés után Lékai üres kapus góllal szerezte meg a 19. magyar találatot. Egy rossz bejátszás után a lengyelek is végigvittek egy lerohanást, de Máthé hetesből 20-12-re alakította az állást, ráadásul az ellenfél meg is fogyatkozott.

Az erőviszonyok néhány másodperc után azonban kiegyenlítődtek, mert Bánhidit is leküldték. A lengyel támadást nem sikerült kivédekezni, Bóka azonban eredményesen szállt be a szélről, így nem tudtak közelebb lépni.

A félidő feléhez közeledve ismét óvatosabbá váltak a csapatok, gólra gól született, így folyamatosan megmaradt a 7-8 gólos különbség. Két hiba azonban elég volt - talán az újonnan megnyitott lengyel védekezés hatására -, hogy a 48. percre ötre csökkenjen a magyar előny.

Ancsin kiállításának két percét mesterien pörgette le a magyar válogatott a támadásánál, ami egyrészt lengyel kiállítással, másrészt egy Máthé-góllal zárult. Mikler hatalmas védésével pedig újra visszatért a megnyugtató, 7 találatos előny (21-28) az 55. percben. Egy jó támadásnak, egy hetesnek és egy lerohanásnak köszönhetően azonban hamar négyre kapaszkodtak fel a legyelek, a szövetségi kapitány azonban még ezen a ponton sem érezte úgy, hogy időt kellene kérnie, bízott a tanítványaiban.

Az utolsó percre 25-29-cel fordultak rá a csapatok, amihez még mindkét oldalon egyet-egyet tettek hozzá. Magyarország ezzel negyeddöntős - ezzel teljesítette az előzetesen kitűzött célt -, hétfőn, a spanyolok ellen a csoportelsőség lesz a tét.

A magyar válogatott eddig száz százalékos a vb-n, legutóbb 1986-ban kezdett ilyen teljesítménnyel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: 6369 fertőzöttet találtak, 143 ember elhunyt

Koronavírus: 6369 fertőzöttet találtak, 143 ember elhunyt

A tájékoztatási központ szerint hamisítvány az autósbolt oldalán idő előtt kijött kormányrendelet

A tájékoztatási központ szerint hamisítvány az autósbolt oldalán idő előtt kijött kormányrendelet

Dobrev Klára koronavírusos

Dobrev Klára koronavírusos