Hírlevelek
Menü

Olvasási mód:

Betűméret:

Betűstílus:

Kovács Gábor
Szerzőnk

Kovács Gábor

Kovács Gábor Gasztro

Oktoberfest: gigakocsma rézfúvósokkal

Hogy mennyire fontos a münchenieknek a sörözés, bizonyítja, hogy amikor néhány évvel ezelőtt rendelet született a sörkertek 21 órai bezárásáról, tízezres tömeg vonult a Marienplatzra tüntetni a korai záróra ellen. És nem hiába: a rendeletet visszavonták.

Kovács Gábor Gasztro

Jókai Mór bablevese - recept

A bor, a finomságok és a zene ünnepe az évente megrendezett Komáromi Borkorzó. Immáron második alkalommal nemcsak koccintással tisztelegnek a város nagy szülötte, Jókai Mór emlékének.

Kovács Gábor Gasztro

Bográcsolás régen és ma - receptek

Nincs az a panellakó vagy ősurbánus belvárosi, akinek a szabad tűzön készült ételekről legelőször ne a bogrács jutna eszébe. Az már kevésbé, hogy a bogrács a nomád élet egyik alapeszköze volt. Legalábbis a Lajtán innen, az Óperencián –azaz az Enns folyón – túl emberemlékezet óta ezt jelezték a szabadtüzek.

Kovács Gábor Gasztro

Dalmát ízek – receptek

A dalmát partvidék asztalai mellett gyakran elhangzik, hogy a hal háromszor iszik. Először sós vizet a tengerben, másodszor olajat a tepsiben, és harmadszor, amikor az öblös pohárban csillogó Plavac Mali lecsúszik utána a torkunkon.

Kovács Gábor Gasztro

Milyen fröccsöket ismerünk?

Bár a bor vízzel hígításának eredete az ókori görögökig vezethető vissza, a szódával megbolondított bor történetét jóval később kezdtük írni. Odaadó hívei szerint mindig ideje van, az igazi fröccs szezon kezdetét azonban mégis a tavaszi napsugarak hozzák.

Kovács Gábor Gasztro

Tojáslikőr-variációk - koktéltippek

A különleges ízesítésű likőrök nagy márkáinak receptúráját szigorú titoktartás övezi. De igen sok család is őrzi a nagymamák, dédik rafinériáit, hogyan s miből keverték az ünnepi kontyalávalókat. Például így húsvét tájékán a tojáslikőrt.

Kovács Gábor Gasztro

Segítség kezdő férfiaknak - tippek, receptek

Sorozatunk második részében a krumpli és a hagyma házasság legfontosabb gyümölcsének(!) a paprikás krumplinak az elkészítésével foglalkozunk. E cikk írója, annak ellenére, hogy mindenféle húsok nagy barátja, ezt a két növényt tartja a legénykonyha két legfontosabb alapanyagának.

Kovács Gábor Gasztro

Tojás hadműveletek: segítség kezdő férfiaknak

A nők gazdasági és társadalmi pozícióik erősödésével párhuzamosan megkezdődött kivonulásuk a konyhából. Néhány férfi ezt megelőzően is előfordult olykor a konyhában, de tevékenységük többnyire kimerült egy-egy szaftos pörkölt és a karácsonyi halászlé elkészítésében. Sorozatunkkal elsősorban azoknak szeretnénk segíteni, akik, most próbálkoznak az első konyhai lépésekkel.

Kovács Gábor Gasztro

Egy korsó ajándék: karácsonyi sörök

A karácsonyi söröknek évszázados tradíciói vannak. Bár ezt a legutóbbi időkig nemigen vettük észre a hazai kínálatban. Az európai sörfőzők azonban hagyományosan mindig is az évszaknak megfelelő söröket főztek. Mást-mást a tavaszi könnyedséghez, a nyári felfrissüléséhez és a hideg téli napokra.

Kovács Gábor Gasztro

Eb-s falatok: mit együnk meccs közben?

Szotyola, tökmag, tutti-frutti - menő rágcsálnivalók voltak a stadionokban, amikor még a magyarok is tudtak focizni. Az azóta eltelt jó sok évben volt időnk leszokni a meccsjárásról és rászokni, hogy a focit otthon, kényelmes fotelból, több kilónyi nassolnivalóval és pár rekesz sörrel felszerelkezve nézzük.

Kovács Gábor Gasztro

Sör nélkül nem megy

Az idei Labdarugó Európa-bajnokság június 7-én a Svájc-Csehország találkozóval veszi kezdetét. Az eseménysorozat a bécsi döntővel június 29-ikén ér véget. A három hét alatt a futball szerelmesei harmincegy mérkőzést nézhetnek végig.

Kovács Gábor Gasztro

Regensburg: milyen egy bajor sörkert?

Annak ellenére, hogy honfitársaink szép számmal száguldottak már el az autópályán a Duna-menti város mellett, kevesen tértek le, hogy meglátogassák Németország műemlékekben egyik leggazdagabb települését, Regensburgot. Pedig megéri.

Kovács Gábor Gasztro

Sörkorcsolya, borszánkó

Azt nagyjából tudjuk, hogy a krumpli elterjedése a Kárpát-medencében az 1780-as években kezdődött, amikor II. József adókedvezménnyel támogatta a termesztését. Arról azonban semmilyen adatunk nincs, hogy kinek jutott először eszébe lereszelni, majd liszttel, borssal és sóval összekeverve zsírban kisütni.

Kovács Gábor Gasztro

Télen telelünk

Télen sem kell lemondanunk kedvenc italunkról legfeljebb a hőmérsékletét igazítjuk az időjáráshoz. Nem bonyolult feladat, hiszen minden folyadék egyaránt hűthető és melegíthető. Így válthatja ki a nyári jeges teát télen a meleg boros, a koktélt a grog, a hosszúlépést a forralt bor, sőt tőlünk északabbra a sört is szokás melegítve, mézzel inni.

Kovács Gábor Gasztro

Mátyásról igazságtalanul

A hazai sörpiac kommersz sörök uralta terepén jó ideig úgy tűnt, semmi sem zavarhatja a Soproni (sokáig Ászok), a Borsodi (akkor még Világos) és a Kőbányi utód Arany (ma is) Ászok triumvirátusának uralkodását. Még a Pécsi Szalon sem. Ámde 2003-ban megjelentek a magyar piacon az olcsó , dobozos kiszerelésű német importsörök.

1
41 42 43 44 45 46 47