Hírlevelek
Menü

Olvasási mód:

Betűméret:

Betűstílus:

Kovács Gábor
Szerzőnk

Kovács Gábor

Kovács Gábor Gasztro

Egy korsó ajándék: karácsonyi sörök

A karácsonyi söröknek évszázados tradíciói vannak. Bár ezt a legutóbbi időkig nemigen vettük észre a hazai kínálatban. Az európai sörfőzők azonban hagyományosan mindig is az évszaknak megfelelő söröket főztek. Mást-mást a tavaszi könnyedséghez, a nyári felfrissüléséhez és a hideg téli napokra.

Kovács Gábor Gasztro

Eb-s falatok: mit együnk meccs közben?

Szotyola, tökmag, tutti-frutti - menő rágcsálnivalók voltak a stadionokban, amikor még a magyarok is tudtak focizni. Az azóta eltelt jó sok évben volt időnk leszokni a meccsjárásról és rászokni, hogy a focit otthon, kényelmes fotelból, több kilónyi nassolnivalóval és pár rekesz sörrel felszerelkezve nézzük.

Kovács Gábor Gasztro

Sör nélkül nem megy

Az idei Labdarugó Európa-bajnokság június 7-én a Svájc-Csehország találkozóval veszi kezdetét. Az eseménysorozat a bécsi döntővel június 29-ikén ér véget. A három hét alatt a futball szerelmesei harmincegy mérkőzést nézhetnek végig.

Kovács Gábor Gasztro

Regensburg: milyen egy bajor sörkert?

Annak ellenére, hogy honfitársaink szép számmal száguldottak már el az autópályán a Duna-menti város mellett, kevesen tértek le, hogy meglátogassák Németország műemlékekben egyik leggazdagabb települését, Regensburgot. Pedig megéri.

Kovács Gábor Gasztro

Sörkorcsolya, borszánkó

Azt nagyjából tudjuk, hogy a krumpli elterjedése a Kárpát-medencében az 1780-as években kezdődött, amikor II. József adókedvezménnyel támogatta a termesztését. Arról azonban semmilyen adatunk nincs, hogy kinek jutott először eszébe lereszelni, majd liszttel, borssal és sóval összekeverve zsírban kisütni.

Kovács Gábor Gasztro

Télen telelünk

Télen sem kell lemondanunk kedvenc italunkról legfeljebb a hőmérsékletét igazítjuk az időjáráshoz. Nem bonyolult feladat, hiszen minden folyadék egyaránt hűthető és melegíthető. Így válthatja ki a nyári jeges teát télen a meleg boros, a koktélt a grog, a hosszúlépést a forralt bor, sőt tőlünk északabbra a sört is szokás melegítve, mézzel inni.

Kovács Gábor Gasztro

Mátyásról igazságtalanul

A hazai sörpiac kommersz sörök uralta terepén jó ideig úgy tűnt, semmi sem zavarhatja a Soproni (sokáig Ászok), a Borsodi (akkor még Világos) és a Kőbányi utód Arany (ma is) Ászok triumvirátusának uralkodását. Még a Pécsi Szalon sem. Ámde 2003-ban megjelentek a magyar piacon az olcsó , dobozos kiszerelésű német importsörök.

Kovács Gábor Gasztro

Édes keserűségek, avagy a likőr nem kontyalávaló

Bár igen kedvelt italféle, s nagyon sokan élnek vele, a gyűjtőneve kezd kimenni a divatból:likőr. Előljáróban feltétlen tisztázandó, hogy a likőrök a közvélekedéssel ellentétben egyáltalán nem női italok és semmiképpen nem tévesztendők össze a szeszből és aromákból pancsolt körömlakkokkal.

Kovács Gábor Gasztro

Kölni életképek

Európa legnagyobb sörplakát-gyűjteményének egy kölni sörfőzde épülete ad otthont. Így mindjárt a gyakorlatban is meggyőződhetünk arról, amit a plakátok sugallnak: a sör kellemes társasági ital.

Kovács Gábor Gasztro

Az inas találmánya

Sörügyben mindent kitaláltak már: valamennyi trend csak az egykor jól bevált sörfőzési módszerek újragondolása. Ilyen az Ice Beer is, amely a hagyományos jégsör, az Eisbock modernizált változata.

Kovács Gábor Gasztro

A düsseldorfi öreg

Észak-Rajna Wesztfália tartományi székhelye, Düsseldorf a fapados repülőjáratoknak köszönhetően a magyar sörturisták számára is elérhető közelségbe került. Az óváros sörfőzdéiben hétvégeken egyre több honfitársunk kóstolgatja a helybeliek kedvencét.

Kovács Gábor Gasztro

Hagyomány és műanyag

Hagyomány és minőség - hirdeti önmagát az InBev legújabb háromnegyed-literes műanyag palackos sörének címkéjén. A minőség kérdése nem ennek az írásnak a témája, a hagyományról azonban ejtenénk néhány szót.

Kovács Gábor Gasztro

Lecsó: tartózkodjunk az olajtól, jöjjön a szalonna

A lecsó annyira alapétele a magyar konyhaművészetnek, hogy a legtöbb szakácskönyv nem is foglalkozik az elkészítésével. És amelyik mégis, az röviden elintézi azzal, hogy az üvegesre pirított hagymára ráborítjuk a paprikát, majd rövidest a paradicsomot, sózzuk és ezt az egyveleget megfőzzük.

Kovács Gábor Gasztro

Centiméteres ötletek

A hazai sörözőkben sajnos divatjamúlttá vált a sörkorcsolya. Pedig komoly vendégmarasztaló lehet a szendvicsekből, falatkákból, olcsó, egyszerű zónaételekből összeállított kínálat.

Kovács Gábor Gasztro

A legegészségesebb sör

1516-ban IV. Vilmos bajor herceg elérkezettnek látta az időt, hogy a „sörkotyvasztásnak” országszerte véget vessen. A Sörtisztasági Törvény értelmében ettől kezdve a sör főzéséhez malátán, komlón és vízen kívül más anyag nem volt használható.

Kovács Gábor Gasztro

Eltérített márkák a sörpiacon

A marketingszótárban a márkaeltérítés azt jelenti, hogy a különféle termékekkel azonosuló fogyasztók átveszik a hatalmat fölötte, és maguk határozzák meg a termék további arculatát, néha negatív irányban változtatva rajta. A hazai sörpiacon ennek ellenkezője zajlik: néha maguk a gyártók "rontanak le" egy jónevű márkát.

Kovács Gábor Gasztro

Sarki ízerőd: Rokfort étterem

Stabil lipótvárosi sarok. Valaha népszerű talponálló volt itt, majd Borsodi Söröző, ma pedig visszafogott ízléssel berendezett, jól szellőztetett, galériával bővített étterem, Rokfort néven.

1
40 41 42 43 44 45 46