Hírlevelek
Menü

Olvasási mód:

Betűméret:

Betűstílus:

Kovács Gábor
Szerzőnk

Kovács Gábor

Kovács Gábor Gasztro

Terézvárosi Oktoberfest: igyunk szűretlen sört!

Óh, azok a boldog nyolcvanas évek! A sörhiányos nyarakon komoly túrákra vállalkoztunk, hogy a mindennapi betevő kőbányai világosunkat magunkhoz vegyük. Aztán a rendszerváltozás meghozta a boldogságunkat, egyeseknek pedig munkahelyüket vesztve a kényszervállalkozást. Néhányan nem másban remélték boldogulásukat, mint egy kisüzemi sörfőzdében.

Kovács Gábor Gasztro

A mi kenyerünk

Két héttel ezelőtt megjelent A mindennapi kenyerünket keressük című írásunk nyomán a hozzászólások és a szerkesztőségbe érkezett levelek nem rengették meg a szerző állításait, és jól mutatták, hogy kenyér ügyben mindenkinek megvannak a napi szokásai, a tuti befutói. Most lássuk, miként gondolkodnak a szakemberek a pult túloldalán .

Kovács Gábor Gasztro

Az utolsó szamizdat?

Valamikor az évezred elején jelent meg Glück Frigyes és Stadler Károly szerkesztésében az Inyesmesterség (sic) könyvének reprintje. A két kiváló férfiú – előbbi a híres Pannónia tulajdonosa, utóbbi a Központi Indóház vendéglőse – 1889-ben elérkezettnek látta az időt, hogy egy mindenki számára hasznos gasztronómia könyvet adjon ki.

Kovács Gábor Gasztro

Sajt a pácban – recept

A csehországi sörözők egyik legkedveltebb sörkorcsolyája a nakládaný Hermelin, ez a vöröshagymával, fokhagymával, szemes borssal, peperoni paprikával fűszerezett és olajban 3-4 napig érlelt camembert sajt, amit friss barna kenyérrel tálalnak. A sajtok pácolása azonban Európa-szerte elterjedt.

Kovács Gábor Gasztro

A tökéletes sörsajt – recept

Legelőször a sörsajt fogalmát kell tisztáznunk, hogy a kedves olvasó maga is hozzáláthasson a saját ízlése szerinti tökéletes sörsajt elkészítéséhez. Az igazi sörsajthoz ugyanis – bármilyen meglepő – két dolog szükséges: sör és sajt! Az összes többi már csak hab a sajton, mivel a lényeg, hogy a sörsajtot mindenki magának készíti el.

Kovács Gábor Gasztro

Kutyálkodás Komáromban

A nem is oly távoli időkben a magyar gasztroturisták Komáromtól Rozsnyóig, számtalan felvidéki települést tartottak életben az olcsó knédlis kaják, a sztrapacska, a sonkával töltött rántott sajt és a mindenkori itthoni árnál jóval kedvezőbben mért „csehszlovák” sörök okán.

Kovács Gábor Gasztro

Mit ehetünk Afrikában?

Itthon is egyre több az olasz, a spanyol, a görög, a török, az ázsiai, a latin-amerikai, sőt még az arab vendéglő is. Afrikait azonban elvétve sem találunk. Vajon mi az oka, hogy Fekete-Afrika ízei alig érintették meg az öreg kontinens vendéglátását?

Kovács Gábor Gasztro

Irány Gourmandia: ez maga a valóság!

Az igazán bőséges gasztronómiai könyvkínálat láttán felmerülhet a kérdés – vajon lehet-e még újat adni a sütni-főzni szerető olvasóknak? Úgy tűnik, igen. A Gourmandia szerzőjének legfontosabb célja, hogy ha bárki nekifog egy recept elkészítésének, biztos sikerélménye legyen.

Kovács Gábor Gasztro

Mi hiányzik a sörfesztiválhoz?

Június 9-13 között idén harmadik alkalommal rendezték meg a Cseh Sörfesztivált a Városháza-parkban. 11 sörgyár 25 féle söre alkotta a választékot a sör ünnepén. Ez már önmagában is elegendő, hogy egy sörivót boldoggá tegyen. Vagy mégsem?

Kovács Gábor Gasztro

A hét receptje: a legjobb sörkorcsolya

Szeretnénk egy tévedést eloszlatni: igenis mindenhez lehet sört inni, csak sajnos a világos lager sörök alapvetően a sós és a csípős ízekkel stimmelnek. Könnyű a belgáknak, hiszen olyan széles a sörválasztékuk, hogy még édes desszertekhez és savanyúságokhoz is tudnak sört ajánlani.

Kovács Gábor Gasztro

Sörkonferencia a kicsiknek?

Az idén harmadik alkalommal rendeztek Miskolcon konferenciát a sörről. Sajnos a hazai sörpiac kilencven százalékát birtokló három nagy sörgyár nem képviseltette magát a malátások májusi országos fórumán.

Kovács Gábor Gasztro

Sic transit: Berlini Fal Budapesten

Budapesten is volt Berlini Fal. Legalábbis a pesti szleng alapján. A Szent István körúti Berlin Vendéglátó Üzletház egységeit minősítette így anno a humorban tréfát nem ismerő város közönsége.

Kovács Gábor Gasztro

Mi csúszik a sör mellé?

Egy-két sör könnyen meghozza az ember étvágyát. Sajnos úgy tűnik, a hazai vendéglátás kínálatában a legritkább esetben szerepelnek olyan falatkák, melyek egyszerűek és méltó társai, kedvcsinálói a kulturált sörözésnek.

Kovács Gábor Gasztro

Kell a kölsch: sörtörténeti kutatóút

Ember tervez, a természet végez. Egy kölni kiruccanásból sörtörténeti kutatóút lett. Nem szántuk-bántuk, nem is kellett hamut szórnunk a fejünkre, jött az magától is felülről. Mi meg megkóstolhattuk az igazi kölscht kéretlen kényszerpihenőnkön.

1
41 42 43 44 45 46 47