Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"420913c7-b584-4c88-b3e3-11f8cf68176d","c_author":"hvg360","category":"360","description":"Ha Európa nem hoz radikális döntéseket az Unió megmentésére, a földrész országai idegen hatalmak gyarmatai és gyámságai lesznek. Egy olyan világban, amelyben az erő diktál a jognak. Így vélekedik Philipp Blom, a Bécsben élő német történész, akinek az Amikor a világ kifordul a sarkából című könyve magyarul is megjelent.","shortLead":"Ha Európa nem hoz radikális döntéseket az Unió megmentésére, a földrész országai idegen hatalmak gyarmatai és gyámságai...","id":"20250324_Viszlat-nemzetallamok-Philipp-Blom-Spiegel","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/420913c7-b584-4c88-b3e3-11f8cf68176d.jpg","index":0,"item":"b03741a9-dd6f-43d6-b3c4-e850429267c5","keywords":null,"link":"/360/20250324_Viszlat-nemzetallamok-Philipp-Blom-Spiegel","timestamp":"2025. március. 24. 15:45","title":"Európai Egyesült Államokért könyörög egy neves német történész a Spiegelben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"56f50e94-b250-4a32-831d-8eff77545ad9","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"itthon","description":"Felvilágosította őket arról is, hogy szerinte az Európai Unió háborúpárti.","shortLead":"Felvilágosította őket arról is, hogy szerinte az Európai Unió háborúpárti.","id":"20250324_Orban-Viktor-nagykoveti-ertekezlet-kulpolitika","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/56f50e94-b250-4a32-831d-8eff77545ad9.jpg","index":0,"item":"156a169a-893c-4b4c-8025-820283478408","keywords":null,"link":"/itthon/20250324_Orban-Viktor-nagykoveti-ertekezlet-kulpolitika","timestamp":"2025. március. 24. 12:26","title":"Orbán Viktor a magyar nagyköveteknek magyarázta, hogy virágzik a külpolitikánk","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b89400a5-675a-47d0-86f0-d06a6d383fab","c_author":"HVG","category":"elet","description":"Dopemannek nem tetszenek Majka dalai, de azt elismerte, hogy profi, sok pénzt kap, és nagy király.","shortLead":"Dopemannek nem tetszenek Majka dalai, de azt elismerte, hogy profi, sok pénzt kap, és nagy király.","id":"20250325_dopeman-majka-csurran-cseppen","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b89400a5-675a-47d0-86f0-d06a6d383fab.jpg","index":0,"item":"97d299af-f994-48d1-8c01-a49780aa6f31","keywords":null,"link":"/elet/20250325_dopeman-majka-csurran-cseppen","timestamp":"2025. március. 25. 14:09","title":"Dopeman Majka Csurran cseppenjéről: Tőle ez nem hiteles","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"86b5f2d1-0c20-4d61-a678-9fb6f103bdf3","c_author":"Sedacur forte","category":"brandchannel","description":"Egy felmérés szerint a magyarok 70 százalékánál jelentkezik valamilyen alvászavar, és az érintetteknek mintegy egyharmada folyamatosan szenved a rossz alvás, vagy éppen az álmatlanság kellemetlen tüneteitől. Az alvászavarral kapcsolatban számos tévhit tartja magát a köztudatban, amelyeket csokorba gyűjtöttünk. ","shortLead":"Egy felmérés szerint a magyarok 70 százalékánál jelentkezik valamilyen alvászavar, és az érintetteknek mintegy...","id":"20250323_alvaszavar-tevhitek-tunetek-sedacur","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/86b5f2d1-0c20-4d61-a678-9fb6f103bdf3.jpg","index":0,"item":"f66effe3-602c-49a5-a844-56f07582123e","keywords":null,"link":"/brandchannel/20250323_alvaszavar-tevhitek-tunetek-sedacur","timestamp":"2025. március. 24. 07:30","title":"„Iszom egy pohár bort, és beájulok a tévé előtt\" – 10 tévhit az alvászavarról","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":true,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":"Sedacur forte","c_partnerlogo":"5cf9288a-45dd-4fc7-882f-75fd6dbe4936","c_partnertag":""},{"available":true,"c_guid":"b9fe0d8b-f9c7-49e7-b5b3-48bcbb12d0aa","c_author":"Horn Andrea","category":"sport","description":"Ez biztosan nem egy szép barátság kezdete.","shortLead":"Ez biztosan nem egy szép barátság kezdete.","id":"20250324_szoboszlai-dominik-arda-guler-magyar-valogatott-torokorszag-nemzetek-ligaja-valasz","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b9fe0d8b-f9c7-49e7-b5b3-48bcbb12d0aa.jpg","index":0,"item":"ff70e9a4-16c4-420f-8159-01c2b432c6e9","keywords":null,"link":"/sport/20250324_szoboszlai-dominik-arda-guler-magyar-valogatott-torokorszag-nemzetek-ligaja-valasz","timestamp":"2025. március. 24. 16:32","title":"Válaszolt Szoboszlainak a törökök sztárja: „Hat gól nem elég, hogy befogd?”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"216f71d1-c051-4d69-85ae-53f9a1855454","c_author":"Horn Andrea","category":"cegauto","description":"Június közepéig kell elkészülnie a kivitelezőnek a Hungaroring felújításának második ütemével, amelynek során a főépületet és a főtribünt építették újjá. A változás tényleg rendkívül látványos, lassacskán eltűnik minden, ami retró.","shortLead":"Június közepéig kell elkészülnie a kivitelezőnek a Hungaroring felújításának második ütemével, amelynek során...","id":"20250324_hungaroring-felujitas-celegyenes-boxutca-paddock-fotribun-forma1-magyar-nagydij-gyulay-zsolt-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/216f71d1-c051-4d69-85ae-53f9a1855454.jpg","index":0,"item":"3ee41a62-86bd-4e54-b5d7-50f0ed25254d","keywords":null,"link":"/cegauto/20250324_hungaroring-felujitas-celegyenes-boxutca-paddock-fotribun-forma1-magyar-nagydij-gyulay-zsolt-ebx","timestamp":"2025. március. 24. 14:26","title":"Dimenziókapu Mogyoródon: így fest most a 79 milliárdból megújuló Hungaroring – képek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"dc16677f-4e72-49d7-82ea-64501d5a2d4c","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Egyebek mellett beleállt Magyar Péterbe is, amiért nem szólalt meg a kérdésben.","shortLead":"Egyebek mellett beleállt Magyar Péterbe is, amiért nem szólalt meg a kérdésben.","id":"20250323_Bayer-show-lazar-janos-fidesz-budapest-pride-magyar-peter-ukrajna-mav-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/dc16677f-4e72-49d7-82ea-64501d5a2d4c.jpg","index":0,"item":"3b982b99-5205-4046-b02a-1a4f38cc5045","keywords":null,"link":"/itthon/20250323_Bayer-show-lazar-janos-fidesz-budapest-pride-magyar-peter-ukrajna-mav-ebx","timestamp":"2025. március. 23. 22:03","title":"Lázár János a cigizéshez hasonlította a Pride-ot a Bayer Showban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"54de0ad8-2ab1-495d-b762-9f3bdca381b8","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Gróf Balázs szúrta ki őt a negyedik epizódban.","shortLead":"Gróf Balázs szúrta ki őt a negyedik epizódban.","id":"20250324_vogel-evelin-dune-profecia","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/54de0ad8-2ab1-495d-b762-9f3bdca381b8.jpg","index":0,"item":"99251da4-76fb-4c2e-9377-b5ff9a558128","keywords":null,"link":"/elet/20250324_vogel-evelin-dune-profecia","timestamp":"2025. március. 24. 09:44","title":"Vogel Evelinnek látszó statiszta bukkant fel a Dűne: Prófécia című sorozatban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Kürti Miklós, az oxfordi egyetem magyar származású fizikaprofesszora már 1969-ben előadást tartott Londonban Fizikus a konyhában címmel. S már akkor bemutatta, hogy a szuper hideg folyékony nitrogénnel, miképp készíthető fagylalt. A professzor más fizikai és kémia kísérleteket is végzett ételekkel, így például az alacsony hőmérsékleten történő sütéssel is.
A nyolcvanas években csatlakozott tudós hazánkfiához Hervé This, francia élelmiszervegyész, akivel közösen fektették le egy új tudományág, a molekuláris gasztronómia alapjait. A kutatások eleinte elsősorban a különféle élelmiszerek fizikai és kémiai reakcióira irányultak. Igen hamar kiderült azonban, az így szerzett ismeretek, tapasztalatok nagy része a gyakorlatban is remekül alkalmazható. Egzakt módon nyert bizonyítást Kürti és This laboratóriumában, hogy miért emeli ki a fűszerek ízét a só, milyen szerepe van a zsíroknak a hús porhanyósságában, hogy lesz a pecsenye kívül ropogós, belül szaftos, vagy éppenséggel az,hogy miért jó vákuumban főzni.
Furcsa módon több, régebbi sztereotípia is megdőlt, amelyeket pedig pont a kémia és a fizika szabályaival magyaráztak a konyhamesterek: például nem igaz, hogy a leveshús főzését hideg vízben kell elkezdeni, és a húsok elősütését sem az indokolja, hogy az így keletkező kéreg mintegy bezárja a húsok nedvességét, biztosítva porhanyósságukat.
Ahhoz azonban, hogy Kürti és This kísérletei széles körben ismertté váljanak szükség volt arra is, hogy ezredfordulóhoz közeledve, felértékelődjön a gasztronómia, és főleg a szakácsok presztízse. Egyre inkább sikk lett, divatba jött, a felkapott vendéglők látogatása és a szakmának kapóra jöttek a molekuláris gasztronómia eredményei. A mennyiségről egyre inkább a minőségre, a konyhai művészetre került a hangsúly. Manapság egy Michelin csillagos étterem konyhája inkább hasonlít egy laboratóriumhoz, mint nagyapáink vendéglői konyhájához és a sztár séfek elképzeléseinek kivitelezését nem ritkán vegyészek és fizikusok munkája támogatja.
Mindez nem azt jelenti, hogy csak ez az út vezet a sikerhez, hiszen a legjobb éttermek között nem kevés van, melyben nincsenek laboratóriumi eszközök, a sütéshez, a főzéshez nem használnak maghőmérőt, és nem tartanak a hűtőben folyékony nitrogént, de feltétlen tartják magukat ahhoz, hogy csak a legjobb alapanyagokkal, friss zöldségekkel és fűszerekkel dolgoznak. Lehet egy jó vendéglő ilyen is, olyan is, ám ezekben az étkezés már távolról sem a régi korok hedonista zabálásait idézi, hanem sokkal inkább ünnep, különleges élmény. A fogások egymásutánja, az asztalra adott borok változatossága, a tálalás művészi kivitele inkább egy szertartás szabályozott keretei között zajlik.
A konyhaművészettel szemben egyre nagyobb elvárások fogalmazódnak meg. Az újabb és újabb ételcsodákhoz, a különleges menük összeállításához nélkülözhetetlen a molekuláris gasztronómia tudósainak fáradhatatlan munkája is. Nélkülük nem biztos, hogy Heston Blumenthal és az ő Fat Duckja, vagy Ferran Adrián és az ő El Bullija olyan magas csúcsokra érkezhetett volna.
Főzzünk tudatosan!
This tapasztalatait, kutatási eredményeit nemcsak egyetemi tanszékén, de könyvekben is megosztja az érdeklődőkkel. Itthon eddig a a Marie-Odile Monchicourt-tal közösen írt Tökéletes ebéd című munkája és a Molekuláris gasztronómia A-Z-ig című műve jelent meg. A könyvekben Hervé This összegzi az eddig megszerzett tapasztalatokat, és nemcsak a különféle élelmiszer feldolgozási módokról olvashatunk, de képet kapunk arról is, hogy hol, hogyan és milyen módon érzékeljük a különböző ízeket, hogyan korszerűsíthetjük régi jól bevált receptjeinket.Főzzünk tudatosan! – biztat bennünket a professzor. – Ne féljünk megismerkedni a kémia és a fizika tudományával, és így szerzett tudásunkat bátran hasznosítsuk a konyhánkban is. A molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig a szórakoztató ismeretterjesztés Öveges professzori hagyományait követve, igyekszik hétköznapi nyelvre lefordítani a konyhai jelenségek okait és miértjeit. Szellemesen és sallangmentesen vezet be az ételkészítés fizikájába és kémiájába, ezért bátran ajánlható mindenkinek, aki szeret főzni és még szívesebben tenné ezt anélkül, hogy receptkönyveket böngészne közben. Némi kreativitással és fantáziával a könyv segítségével nemcsak különleges ételek sora készíthető el, de sokkal biztosabbak lehetünk a végeredményben is, mint a hagyományos módszereknél.