Hírlevelek
Menü

Olvasási mód:

Betűméret:

Betűstílus:

Kovács Gábor
Szerzőnk

Kovács Gábor

Kovács Gábor Gasztro

Sarki ízerőd: Rokfort étterem

Stabil lipótvárosi sarok. Valaha népszerű talponálló volt itt, majd Borsodi Söröző, ma pedig visszafogott ízléssel berendezett, jól szellőztetett, galériával bővített étterem, Rokfort néven.

Kovács Gábor Gasztro

Ha Belgium, akkor "Hirtelen halál"

Ahol hatalmas, aranyló árpatáblák festik a tájat, ott a sörök országa: Belgium. Talán a szomszédos francia szőlőültetvények, a jó borok közelségének, tán a burgundiak néhány száz évvel ezelőtti uralmának köszönhetően a belgák ösztönösen értik és élvezik mindkét nedűt. A sörnek nem csupán a megbecsülést, hanem a más népeknél csak a bornak kijáró szertartásokat is megadják.

Kovács Gábor Gasztro

Dublin, a szomjas torkok városa

Az egykor melankolikus írek ma már felszabadultan tudnak örülni és ünnepelni, és minden alkalmat meg is ragadnak erre. Írországban a bárok és a pubok a társadalmi élet szerves részei: az országban eladott sörök 80 százalékát a kocsmákban nyelik el a szomjas torkok, melyekből csak Dublinban több mint nyolcszáz található.

Kovács Gábor Gasztro

Amszterdam, a sörparadicsom

Szinte elképzelhetetlen, de Hollandia – ma a világ egyik legnagyobb sörexportőre –valaha sört importált: a holland hajósok rendszeresen szállítottak sajtot, vajat, halat Hamburgba, s hogy kihasználják a tengerjárók kapacitását, jóféle német sörrel megrakodva fordultak vissza.

Kovács Gábor Gasztro

A hollandok trappistája

Évszázadokkal ezelőtt még Európa számos kolostorában főztek sört. A sajtjukról is híres trappisták a legismertebb sörfőző barátok. Belgiumban öt trappista kolostorban készítenek sört a szerzetesek, a hatodik a határ túloldalán, Hollandiában található.

1
44 45 46 47 48 49 50