szerző:
euractiv.hu

Nulla százalékos illetéket javasol a környezetbarát technológiák esetében Peter Mandelson kereskedelmi biztos a Doha Egyezmény keretében. A biztos úgy véli, javaslata segítené a klímaváltozás problémáinak globális megoldását.

Az Európai Unió politika-meghatározóira egyre nagyobb nyomásként nehezedik a feladat, hogy megtalálják a klímaváltozás ellenszerét anélkül, hogy azzal túlzottan megterhelnék az Európa gazdaságát meghatározóan befolyásoló ágazatokat.

Sportszerűtlen versenyelőny az USA-nak és Kínának
Az EU vállalakozói élesen bírálják a kiotói egyezményt, amely 2010-ig 8 százalékkal tervezte csökkenteni a széndioxid-kibocsátást, azaz szerette volna megközelítőleg az 1990-es szintre hozni azt, egy széndioxid-kibocsátási kereskedelmi rendszer megállapításával. Az egyezmény értelmében a cégek most a kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségének csökkentésére kényszerülnek, illetve magas árat kell fizetniük azért, hogy a megengedettnél nagyobb mennyiségű üvegházhatású gáz kibocsátására nyerjenek jogot.

A világ két legnagyobb környezetszennyezője, az USA és Kína nem írták alá a kiotói egyezményt, ezért Brüsszelt annál több vád éri a vállalkozók részéről, hiszen ily módon az európai ipar hátrányos helyzetbe kerül azokkal szemben, akik „szabadon szennyezhetnek”.

Néhány nappal ezelőtt Peter Mandelson kereskedelmi biztos kifejtette, hogy a klímaváltozás problémájának vállalkozóbarát megoldásának kulcsát a Kereskedelmi Világszervezet szintjén alkalmazott szabály jelenthetné, amely adómentességet szavatolna a környezetbarát technológiáknak és az energiatakarékos berendezéseknek.

Az adómentesség felgyorsítaná az ilyen technológiák fejlesztését, azok könnyebben hozzáférhetővé válnának minden ország számára, egy ilyen egyezmény ugyanakkor új lehetőségeket kínálna az európai ipar részére, fejtette ki a biztos. Ez azért is fontos lenne, mert az EU jelenleg még világviszonylatban vezető helyen áll az alternatív energiatechnológiák, így a napelemek és szélturbinák fejlesztése terén.

Zöld adó
Peter Mandelson kijelentései azt követően hangzottak el, hogy Günther Verheugen iparügyi biztos javasolta az EU tagállamainak: engedélyezzék, hogy egy úgynevezett „zöld adót” vessenek ki az olyan termékekre, amelyek a kiotói egyezménytől távolmaradó államokból származnak. Verheugen szerint egy ilyen adó semlegesítené a külföldi cégek versenyelőnyét, ám Mandelsonnmak komoly kétségei vannak ezzel kapcsolatban. Szerinte a „zöld adó” törvényessége, gyakorlatiassága és gazdasági megfontoltsága kérdéses, miként hasonlóan nehéz lenne a környezetbarát technológiák adómentességének kivitelezése. Nem világos, hogy egy ilyen egyezmény hogyan illeszkedne a Kereskedelmi Világszervezet alapelvéhez, amely tiltja a hasonló termékek közötti diszkriminációt.

A 2006. júliusi dohai egyezmény végén a miniszterek véleménye még mindig igencsak megoszlott a „környezetbarát termékek és szolgáltatások” meghatározását illetően. Aggasztó, hogy egyes államok arra használhatnának egy ilyen rendelkezést, hogy megvédjék saját piacukat az alternatív technológiák importjától, illetve arra, hogy alacsonyabb áron importáljanak olyan többféle felhasználásra alkalmas termékeket, például csöveket, amelyeket aztán nem környezetbarát célokra használhatnának fel.

Eltérőek az álláspontok a környezetbarát termékek viszonylagosságát illetően is, különösen az egyre változó technológia körülményei közepette. Ha adómentességet kapnak a „viszonylag” zöld termékek, mint például a földgáz, akkor a már létező vagy a jövőben várható tisztább technológiák semmiféle különleges kereskedelmi előnyre nem számíthatnak.

Kereskedelmi háború fenyeget (Oldaltörés)

Inkább ösztönzőket
Peter Mandelson szerint a kiotói egyezmény és annak egyeztetésre váró utódegyezménye mögötti rejtett szükségszerűség a környezetvédelmi technológiák nyitott globális piacának létrehozása, a környezetbarát ipari befektetések ügye. A kereskedelmi biztos szerint nem hozhat eredményt egy kiotói adó kivetése, amely a környezetszennyezőket büntetné. Úgy véli, ehelyett inkább a környezetbarát technológiák támogatása, jutalmazása hozhat eredményt. Nemzetközi konszenzusra van szükség a gyökeres változáshoz.

José Manuel Barroso bizottsági elnöknek címzett levelében Günther Verheugen védelmezte a kiotói adó bevezetésére vonatkozó javaslatát. Úgy véli, ha Európa egyedül marad a kibocsátások csökkentésével, fennáll a kockázat, hogy a cégek elköltöznek lazább szabályozású térségekbe.

Kereskedelmi háború is kialakulhat
Dominique de Villepin francia kormányfő szintén támogatója a kiotói adó bevezetésének, Franciaország 2007 első negyedében ez ügyben konkrét javaslatokkal áll majd elő.

Az euractiv.com internetes hírportálnak adott interjúban Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi biztos leszerelte a kiotói adó ötletét, amelyre vonatkozóan szerinte hatástanulmányra volna szükség, hogy egyáltalán vitatkozni lehessen róla.

Míg az európai cégek támogatnák a környezetbarát technológiák adómentességét, a kiotói adó ötlete nem talált kedvező fogadtatásra, szakértők szerint egy ilyen adó beveztése akár kereskedelmi háborút is kirobbanthatna az USA-val és Kínával.

A Föld Barátai civil szervezet rámutatott Mandelson ötletének hiányosságára is. „Az alacsonyabb adó csökkentheti ugyan bizonyos termékek, így például a napelemek vagy szélturbinák árát, ezáltal azok szélesebb körben elterjedhetnek, ám ez korántsem elég. Az iparosított államoknak nagyobb felelősségtudattal kell eljárniuk: kötelességük lehetővé tenni a szegény államok részére a környezetbarát technológiák alkalmazását.” - nyilatkozta Sonja Meister, a Föld Barátai európai szervezetének képviselője.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

Környezetbarát felhőkarcolók születnek

A környezetbarát kifejezést nehéz összetársítani a metropoliszokkal. Bármilyen lehetetlennek is tűnik, a toronyház-építés mára a technológia új fázisába lépett. Minden évben egymás után magasodnak a nagyvárosok fölé az újabb gigászi épületek, de egészen a közelmúltig még senki nem hitte volna, hogy elérkezik a környezetbarát felhőkarcolók ideje.

hvg.hu Gazdaság

Hitel a környezetbarát lakásokért

A magyarországi piacon elsőként, az Inter-Európa Bank elindította új, Megújuló Energiaforrás Hitelét, amellyel kedvező kamatozású finanszírozást kínál környezettudatos lakossági ügyfeleknek.

Gazdaság

Coca-Cola: a környezetbarát rovarirtó szer

Az indiai földművesek gyapotültetvényeik védelmére használják a Coca-Colát. Állításuk szerint az üdítőitalnak olcsósága mellett számtalan más előnye van, nem árt a bőrnek és nem kell hígítani.

euractiv.hu Autó

Olcsóbbak lehetnek a környezetbarát autók

Brüsszel terve szerint a regisztrációs adót tíz éven belül felváltaná az éves, uniós útadó, amely a gépkocsi szennyezési szintje szerint alakulna, és így ösztönözné a „tiszta” autók értékesítését, hiszen a környezetbarát autók vásárlása és fenntartása egyaránt olcsóbb lenne. Ez a lényege az Európai Bizottság új javaslatának, melyről az Európai Parlament a következő plenáris ülésen folytat majd vitát.

Tech

Teljesen környezetbarát tudományos állomás az Antarktiszon

Teljesen „bio”, azaz környezetbarát kutatóbázist hoz létre az Antarktiszon Belgium: a tudományos állomás csak megújuló energiaforrásokat használ működéséhez, a keletkező hulladékot pedig újra feldolgozzák – ismertették a terveket szerdán Brüsszelben.

Előkerült Borkai Zsolt, ő is leszavazott

Előkerült Borkai Zsolt, ő is leszavazott

Kommunistázva buzdít szavazásra a Fidesz

Kommunistázva buzdít szavazásra a Fidesz

A lengyel kormányfőjelölt, akinek már a dédnagyapja is miniszterelnök volt

A lengyel kormányfőjelölt, akinek már a dédnagyapja is miniszterelnök volt

Will Smith szívesen játszana egy filmben a fiatal Marlon Brandóval

Will Smith szívesen játszana egy filmben a fiatal Marlon Brandóval

Már három halálos áldozata van a Kaliforniában pusztító tűzvésznek

Már három halálos áldozata van a Kaliforniában pusztító tűzvésznek

Kunhalmi: Nem biztos, hogy lesz közgyűlési többség Budapesten

Kunhalmi: Nem biztos, hogy lesz közgyűlési többség Budapesten