szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Nos ha megkaparásszuk kicsit a domain-világot, akkor bizony kiderül- azon felül hogy az egyik...

Nos ha megkaparásszuk kicsit a domain-világot, akkor bizony kiderül- azon felül hogy az egyik legnagyobb üzlet a világon, bizony érdekes történetek is akadnak bőven…

Egy kis bemelegítés, hogy képet kapjunk arról, milyen összegek is forognak a domain-paicon.. a világ legdrágább domain-neve a www.sex.com annakidején 14 millió dollárért kelt el (kb. 3 milliárd forint). Gary Kremen annak idején 35 dollárért (micsoda befektetés egy 14 millió dolláros üzlethez…)  jegyezte be ezt a domain-t, tudván, hogy ezzel nem foghat mellé. Nos nem is fogott… számoljuk csak ki a haszonkulcsot ! (41.176.470%-os haszon…) Persze mielőtt elkezdenénk irigyelni Garyt, jobb ha megismerjük a domain-történelem leghíresebb történetét…

A sex.com kálvária
Kremen 1994-ben jegyeztette be a sex.com domain, tudván, hogy egy ilyen nevet biztosan hatalmas haszonnal tud majd eladni. (a sex.com értékét akkoriban 250 millió dollárra becsülték, a generált forgalommal és hirdetési bevételekkel együtt, azóta bebizonyosodott hogy a valódi, ún „szolgáltatási értéke” ennél jóval több.

Gery Kremen

De ezt majd később..) Gary tehát bejegyzte a domain-t, és nyugodtan ült babérjain, tudván, hogy előbb-utóbb jelentkezik egy vevő egy óriási ajanlattal. A vevő helyett azonban a milliárdos „pornó-pápa” Stephen Cohen lépett be a történetbe, aki úgy döntött, hogy egy ilyen domain-t jóval olcsóbb ellopni mint megvenni. A kétszeresen is büntetett előéletű (ámde igen ügyes üzletember) Cohen, egy hamis levéllel, és egy szinén hamisított emlékeztetővel „vágta át” a NIS (Networks Solutions) regisztrátorát – így történhetett, hogy Gary 1995 október 18-án egy szép reggelen arra ébredt, hogy tegnap amikor lefeküdt aludni még az ő tulajdonában volt az aranyat érő internetes cím… reggelre azonban már Cohen volt a büszke tulajdonos. Ez azért eshetett meg, mert akkoriban a domain-bejegyzések még „gyerekcipőben” jártak (jogszabályi háttér sem igen volt), nem volt példa visszaélésekre sem, így a regisztátorok is lazábban kezelték a dolgot. Onnantól viszont hogy a domain Cohen nevére került, már nem volt mit tenni – ő volt a tulajdonos. 

Kremen persze rögtön beperelte az akkoriban monopolhelyzetben levő regisztrátor céget és persze Cohent is, hiszen egyértelmű lopásról volt szó !
A meglepetés azonban csak ezután következett: bár Kremen tudta bizonyítani, hogy Cohen hamis papírokkal és egy nem létező cég nevében íratta saját nevére a domaint, James Ware kerületi bíró mégis a következő megállapítást hozta: „az internetes domainnevek nem nevezhetők vagyontárgyaknak, így ellopni sem lehet azokat. Egyszerűen nincs rá elegendő bizonyíték, hogy egy domainnév  beleértve a sex.com-ot is  megfeleltethető lenne a tulajdondefiníciójával, így nem vonatkoznak rá a tulajdonjogi törvények.” Gary persze rögtön fellebbezett, az ügy bíróságról bíróságra járt éveken keresztül, a domain azonban eközben Cohen birtokában maradt, aki szépen fel is épített a milliárdos hasznot hozó pornóbirodalmat a sex.com név alatt. A sex.com –ra a következő években 9 millió előfizető regisztrált, fejenként 25 dolláros havi díjért (ez 225 millió dollár havonta), és persze még ott voltak a reklámbevételek: csak a felpattanó reklámablakokból (pop-up) havi 1 millió dollárt kasszírozott a pornó-pápa Cohen. A sex.com látogatottsága csúcsán napi 140 millió oldalletöltést regisztráltak. És mindezt egy lopott domain név alatt… végül hosszas pereskedés után a domain név visszakerült Gary tulajdonába (majdnem tíz év után…), Cohen-nek azonban ekkro már mindegy volt: ő már degeszre kereste magát. Persze Gary sem járt rosszul: mint a bevezetőben említettünk eladta a domain nevet, nem kevés pénzért (elmondása szerint csak azért hogy szabaduljon tőle és az egész mizériától… persze.. el is hisszük…)

[[ Oldaltörés: Nagy üzletek – nagy bukások… ]]

Nagy üzletek – nagy bukások…
Persze nem csak a sex.com története körül halmozódnak a dollármilliók: a business.com domain nevet 7.5 millió dollárért adta el Marc Ostrofsk, egy houstonban elõ elõadómûvész, és (állítólag) csak azért vette meg ezt a domaint annak idején, mert észrevette, hogy még senki sem jegyezte be, és ez egy „olyan hasznos internetes címnek látszott…” A vevõ az eCompanies nevû cég volt. A business.com mellett még más is elkelt jó áron: az altavista.com címet 3.3 millió dollárért vette meg 1998-bana Compaq , a CreditCards.com név pedig 2.75 millió dollárért kelt el 2004 júliusában. A Year2000.com boldog tulajdonosa 10 millió dollárt tehetett zsebre, pedig csak a szilveszteri buli alkalmából jegyeztette be a domaint, amolyan személyes poén gyanánt. A .com végzõdésû címek bejegyzése mind a mai napig óriási üzlet, hiszen az internet több mint 32 millió címébõl közel 22 millió .com-ra végzõdik.

Persze bukások is vannak szép számmal: a wap.com címet bejegyzõ fiatalember nagyon bízott a sikerben, a wap kezdeti (és azóta is tartó) hanyatlása miatt azonban „csak” 436 ezer dollárt kapott a domain névért (na jó, ez nem igazán bukás, sõt, egy ilyen melléfogást bármelyikünk el tudna viselni, nem?) A toplistán a legolcsóbb név a Taste.co.uk, amiért csak 100 000 dollárt fizettek, fõleg mivel nem .com végzõdésû. Persze nem mindenki jár jól: a cocacola.com nevet a kóla elõl ügyesen elhappoló domain-üzér egyetlen fillért sem kapott, mivel a Coca-cola cég visszaperelte tõle a domaint. De a legrosszabbul kétségtelenül az a domain manipulátor járt, aki annaki dején nem hosszabbította meg a www.google.com névre vonatkozó tulajdonjogát, mondván hogy amúgy sem kell senkinek egy ilyen buta név - így a goose.com, gopher.com és gore.com nevekkel együtt hagyta veszni az akkoriban mókásnak tûnõ, de szerinte eladhatatlan nevet is. Valószínûleg vannak álmatlan éjszakái azóta…
… és mókás történetek
A legviccesebb történet azonban kétségtelenül a 17 éves Mike Rowe nevéhez fûzõdik. Mike - mellesleg teljesen jogosan – úgy gondolta, hogy itt az ideje saját nevét domainként bejegyezni, és esetleg egy személyes, amolyan naplószerû oldalt létrehozni alatta, valamint kis hobbi szoftvereit is feltenné (ezért tette a neve után a „soft”-ot). Be is jegyeztette hát a www.mikerowsoft.com címet, amit a regisztrátor rögtön le is könyvelt, lévén a domain és az ügyfél neve azonos.. ennél egyszerûbb történet nincs is… azonban ! Bill Gates és csapata nehezményezte, hogy ennek a domain névnek a kiejtése (!) teljesen ugyanaz mintha azt mondanánk „Microsoft”. (némileg megkérdõjelezhetõ elképzelés a domain birtoklására, de hát õk tudják…)

Mike Row

A Microsoft tehát elkezdte ajánlatokkal bombázni Mike-ot: fizetik az iskoláztatását, személyesentalálkozhat a nagy Bill-lel, munkát adnak neki,  ha elvégezte az egyetemet, csak legyen szíves adja már át ezt a domaint… Késõbb a cég ügyvédei is elkezdték zaklatni Mike-ot, a sajtó azonban hamar a „szárnyai” alá kapta az akkor még fiatalkorú domain tulajdonost, és heves ellentámadásba lendült a Microsoft ellen. Így a cég kihátrált az ügybõl, bár késõbb azért megegyeztek Mike-kal - némi „zsebpénz” fejében. Mike tehát megszüntette a domaint, így jelenleg semmi sem található a címen, csak egy úgynevezett dummy oldal. Nagyjából ugyanaz történt késõbb, 2003-ban Mike Rushton-nal is, aki a mikerosoft.net címet birtokolta, valamint Mike Morris-szal, aki a Mikerosoft.ca címet üzemeltette. Úgy látszik, a Microsof az internetes címeknek nemcsak az írott formájára, hanem a domainek „kiejtésére” is érzékeny.

És persze ott vannak még a mókás „mellényúlások” is: egy-egy domaint ugyanis könnyen félre lehet gépelni… Így eshetett meg, hogy az slõre jónak tûnõ ExpertsExchange.com címet azért nem tudta eladni a domain üzér, mert a RIC adatbázisa szerint a látogatók 80%-a „véletlenül” azt gépelte be, hogy ExpertSexChange.com. uppsz ! Bizony, csak egy betû különbség, az ember könnyen félregépelheti.. De ugyanígy járt a WhoRepresents.com cím tulajdonosa is: a felhasználók, hogy hogy nem, többnyire a WhorePresents.com címet ütik be. A legnagyobb mellényúlás azonban mind a mai napig a PenIsland.net (toll-sziget) cím, ami helyett a látogatók több mint 95%-a a PenisLand.net címet pötyögi be… Amolyan freudi elszólás, csak éppen domain vonalon…Persze azért a ScaTissue.com tulajdonosa is kiérdemelte az „elõbb gondolkozz, azután regisztrálj domain nevet” ezüstérmet: a ScaTissue.com helyett ugyanis a látogatók több mint a fele a ScatIssue.com címet üti be véletlenül.. a „scat” pedig angolul (mit szépítsük) „kakit” jelent. A világ jelenlegi legmókásabb domain neve pedig valószínûleg ez:
http://thelongestlistofthelongeststuffatthelongestdomainnameatlonglast.com/

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ferenc pápa: A mérsékletesség, a segítségnyújtás és az imádság időszaka jöjjön

Ferenc pápa: A mérsékletesség, a segítségnyújtás és az imádság időszaka jöjjön

Havazás jöhet a Dunától keletre

Havazás jöhet a Dunától keletre

Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”

Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”