szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Windows XP, a Windows Vista, de általában a legtöbb operációs rendszer csak a...

A Windows XP, a Windows Vista, de általában a legtöbb operációs rendszer csak a telepítés után közvetlenül tűnik frissnek és üdének. Minél több szoftver telepítését és eltávolítását éli meg a rendszer, minél többet használjuk internetezésre, munkára, annál előbb kezd el lelassulni a számítógép. Szerencsére minden rendszerhez találunk karbantartó szoftvereket, amelyek leveszik vállunkról azt a nem éppen kicsi - és némi szakértelmet is igénylő - terhet, hogy manuálisan keressük elő a rendszer bugyraiból a felesleges állományokat, bejegyzéseket.
A Windows XP helyrepofozásához alapvetően három ingyenes kis szoftverre van szükségünk. Csodát persze nem tesznek a rendszerrel, de adott esetben érezhetően helyre tudják rázni azt.

Takarítsunk Registry-t
A Windows Registry óriási adatbázis, amely az idők során rengeteg, a rendszerrel vagy programokkal kapcsolatos bejegyzést halmoz fel. Nagyon fontos lehet az alkalmazások működése szempontjából, hiszen a legtöbb szoftver itt őrzi a beállításait, és persze a rendszerre vonatkozó bejegyzéseket is itt érik el a legkönnyebben. Sajnos az Uninstall szoftverek nem minden esetben végeznek alapos munkát, így a Registry egy idő után kaotikus állapotba kerülhet, a sok benne maradt gazdátlan bejegyzéstől.

Ezek kitakarítása nagy odafigyelést igényel, hiszen akár a rendszert is tönkretehetjük, ha nem a megfelelő adatokat töröljük. A Registryben a különböző szerkesztőprogramokkal „turkálás” csak a hozzáértőknek javasolt, de igénybe vehetjük olyan programok segítségét, amelyek részben szabad kezet adnak a tisztogatáskor. Ilyen az ingyenes Wise Registry Cleaner is.
A program az első indításkor egy biztonsági másolatot készít a Registryről, amit érdemes hagyni neki, mert ha valami később balul ütne ki, legalább van némi esélyünk visszaállítani az eredeti beállításokat. A takarításhoz nincs más tennivalónk, mint rákattintani a Scan gombra, és várni, ameddig a program átkutatja a regisztrációs adatbázist a felesleges bejegyzések után.
A megtalált bejegyzéseket azután listába gyűjti, ahonnan szabadon kiválaszthatjuk minden egyes elem esetében, hogy törölni szeretnénk-e vagy sem. Ha a listaelem mellett egy zöld pajzsot látunk, nyugodtan törölhetjük a bejegyzést, ha azonban egy sárga pajzs és benne egy felkiáltójel a jelölés, akkor a program nem teljesen biztos benne, hogy az eltávolítás után nem lesznek-e problémáink a rendszer vagy egy érintett program működésével.
Itt ránk van bízva, hogy bejelöljük-e ezeket az elemeket törlésre. Legtöbbször a Data oszlop tartalmából ki lehet következtetni, hogy milyen programhoz tartozó bejegyzésről van szó, illetve még a Subkey oszlopban is láthatunk hasznos információkat. Ha olyan programra vonatkozó bejegyzést találunk, amely már nincs a gépünkön, azt az esetek többségében nyugodtan törölhetjük. A törléshez mindössze a Fix gombra kell kattintanunk, s amelyik elem előtt a listában pipa szerepelt, azt ezzel a mozdulattal száműztük is a gépünkről.

Szabaduljunk a felesleges fájloktól
Ha már a Wise Registry Cleanert használtuk a regisztrációs adatbázis tisztításához, a felesleges fájlok eltakarításához akár a „testvérét”, a Wise Disk Cleanert is választhatjuk. Ennek a segítségével törölhetjük gépünkről a munka, az internetezés, a telepítgetések közben felgyülemlett, majd ott maradt átmeneti fájlokat, log fájlokat, sütiket, így szabadítva fel helyet a merevlemezen.

A program használata elég egyszerű, még manuális módban is. A Wizard gombbal előhívható varázslóban válasszuk tehát a Manual lehetőséget. Kattintsunk a Next gombra, és válasszuk ki, melyik merevlemezt szeretnénk kitakarítani. Az "All Hard Drive" beállítás minden merevlemezre vonatkozik.
A következő ablakban megadhatjuk, hogy mi történjen az internetezés közben összegyűlt átmeneti fájlokkal, a sütikkel, és a Windows Update szolgáltatás átmeneti állományaival.
A Next gombra kattintva jutunk el a legfontosabb ablakhoz, ahol a kitakarítandó fájltípusokat tudjuk megadni, kiterjesztés alapján. A program bejelöli a legelterjedtebb kiterjesztéseket, amelyeket temp fájlok esetében szoktak használni. Ezt természetesen bővíthetjük tetszés szerint, és kiválaszthatjuk a biztonsági másolatokat jelző kiterjesztések közül is, hogy melyeket szeretnénk bevonni a törlendő fájlok közé.
Az utolsó ablakban megadhatjuk, mely mappákat használjuk átmeneti fájlok tárolására, amelyeket szintén szeretnénk kitakarítani. Itt is vannak alapértelmezett mappák, de mi magunk is hozzáadhatunk ilyeneket a listához.
Ha mindezzel megvagyunk, nincs más dolgunk, mint a Scan gombra kattintani, és várni a keresés eredményét.
A keresés végeztével az összegyűjtött fájlokat listába gyűjti a rendszer, így utoljára még végignézhetjük őket, s elkerülhetjük, hogy a fontos állományaink ne vesszenek oda.
A program az ablak alsó részén azt is mutatja, hogy mennyivel több szabad helyünk lesz a merevlemezen a fájlok törlésével. Ha biztosak vagyunk a dolgunkban, kattintsunk a Delete gombra.

Adjunk a töredezettségnek!
A merevlemez töredezettsége szintén a Windows lassulásához vezethet, azonban ezt nem ússzuk meg, hiszen használat közben ez bizony bekövetkezik, akármit csinálunk. A fájlok részei ide-oda kerülnek a merevlemezen, tiszta káosz.
A Windows XP-nek persze van saját tördezettségmentesítője, de ez nem optimalizál túlzottan jól, ráadásul lassú is.

Ingyenes alternatívaként javasoljuk az Auslogics Disk Defragot, amely gyorsan dolgozik, és igyekszik optimalizálni az adatok elrendezését a programok minél gyorsabb működése érdekében. Ezzel gyorsíthatjuk az alkalmazások indulását, a rendszer működését.
Egyébként ez a program is népes család tagja. Egyik testvére a szintén ingyenes Auslogics Registry Defrag, amely a merevlemez helyett a Registryt töredezettségmentesíti.

Az említett programok használatával viszonylag biztonságos körülmények között tehetjük rendbe Windowsunkat. Viszonylag, mivel a Registry piszkálása és a fájlok törlése sohasem veszélytelen művelet. Járjunk el körültekintően, és rendszerünk újratelepítés nélkül is új erőre kaphat!


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány közzétette, kik kapnak bértámogatást a lezárások miatt

A kormány közzétette, kik kapnak bértámogatást a lezárások miatt

Két hónap után menesztettek egy egészségügyi főtisztviselőt

Két hónap után menesztettek egy egészségügyi főtisztviselőt

Szlovákia bekérette a pozsonyi magyar nagykövetet

Szlovákia bekérette a pozsonyi magyar nagykövetet