szerző:
techline.hu

Ian MurphyA világ első embere, akit számítógépes bűncselekmény miatt...


Ian Murphy

A világ első embere, akit számítógépes bűncselekmény miatt tartóztattak le – gyakorlatilag az első hacker a világon, aki lebukott és persze ezáltal ismertté vált. Bár a Kevin Mitnick hisztéria hozta köztudatba a „hacker” szót és jelenséget, a törvényhozás és az állami szervek szemében Murphy volt az aki elindította a hacker-lavinát.

A „Sneakers” című filmet is az ő története inspirálta. A 70-es évek végén "Captain Zap", azaz Ian Murphy betört az AT&T telefonszolgáltató központi gépeire – és átállította az órát ! Ez igy elsőre nem hangzik komolynak, viszont az AT&T ügyfelei a számlájukon érdekes dolgokat tapasztaltak: volt akinek a nappali hívásai az éjszakai kedvezményes tarifa alapján lettek leszámlázva, mások pedig kedvezményes hívásaikra horribilis összegű számlát kaptak – hiába vártak este tízig a vidéki rokonok felhívásával…Az AT&T gyakorlatilag elvesztette a fonalat – legalábbis az idő mérésének tekintetében. A Reagan kormányzat ekkor döntött úgy, hogy lépni kell az ügyben: Murphy letartóztatásától számít a számítógépes betörés és manipulálás igazi büncselekmények, ami szabadságvesztéssel is sújtható. Napjainkban Ian (mint sok más „kiöregedett” hacker) saját biztonságtechnikai cégének (IAM Secure Data Systems)  vezetésével tölti napjait. Murphy 5000 dolláros napidíjért dolgozik (plusz a költségek), megbízásos alapon kiderített már gyilkosságot, dolgozott a légi-terrorizmus ellen, illetve bankok felkérésére teszteli a biztonsági rendszert. Ez utóbbit legtöbbször telefonszerelőnek öltözve teszi: elballag a bankba és általában pár perc alatt feltöri a szervert. Majd közli a hibákat és a rendszer gyenge pontjait. És persze megírja a számlát… Részletes írásunk Murphyről itt található.

Eric Steven Raymond

A mai hackerek „dédapja”, saját magáról csak annyit mond: „Egy ember, aki nagykanállal habzsolja az életet…” Ericet roppant idegesíti, hogy a hackereket néha bűnözőként titulálják és gonosznak képzelik.

Az ő elképzelése szerint: „hackers build things, crackers break them” azaz a hackerek építenek, a crackerek pedig rombolnak Hogy segítse a közvéleményt a „felzárkózásban” megírta máig is legendás műveit: a Hacker's Dictionary és a How to Become a Hacker-t. Mindkét írás ingyenes és szabadon terjeszthető formában kering az interneten – utóbbiból származik a hacker kultúra szlogenje, amely így hangzik: „The world is full of fascinating problems waiting to be solved !” – durván fordítva: a világ telis-tele van érdekes problémákkal, amelyek megoldásra várnak. Eric a nyílt forráskódú szoftverek legnagyobb híve - lelkesen harcol a „Windows-Linux háborúban”.

Vladimir Levin

A St. Petersburg egyetem végzőse, egy matematikai zseni. A legtöbbször csak „Russian hacker gang” néven emlegetett hacker-csapat alapítója és vezére – a csapat leghíresebb mutatványa a Citibank gépeinek feltörése volt.

Ahogy Levin fogalmaz: „Kiköpettünk a Citibankkal 10 millió dollárt…” 1995-ben tartóztatta le az Interpol a Heathrow repülőtéren. A börtönbüntetés mellett a csapat által okozott kár rá eső részének megfizetésére is közetelezték. Levin betörése után a Citibank áttért az ún. Dynamic Encryption Card rendszerre – ez egy olyan, kimagaslóan megbízható biztonsági eljárás amit a világon először a Citibank alkalmazott. Vladimirt a hatóságok „különösen veszélyes” kategóriába sorolják, olyannyira, hogy a letartóztatásakor kirendelt „védőügyvéd” is egy FBI ügynök volt.

Kevin Poulsen

Másnéven „Dark Dante”. 1990-ben Poulsen a Los Angelesben sugárzó KIIS-FM rádióállomás összes telefonvonala felett átvette az irányítást, annak érdekében, hogy biztosan ő legyen a nyertes egy játékban. A 102. telefonáló lett volna a nyertes, Poulsen azonban rajta ült a vonalakon, így viszonylag könyen elautózott a fődíjjal, egy Porsche 944-el.

Következő alkalommal az FBI számítógépeibe hatolt be, és beépülő ügynökök listáját illetve az FBI üzleti érdekeltégeit  tanulmányozgatta. Vesztére: három év börtönbüntetést, és további három év számítógépektől való eltiltást kapott. Jelenleg a Security Focus-nál dolgozik, mint szabadúszó újságíró. Köztudottan nagy nőcsábász - vagánysága és nagyvilági stílusa miatt sok hacker példaképe.

John Draper

A lista nem lehet teljes a vietnami veterán Captain Crunch nélkül. Hackerek generációi csodálják és követik a mai „phreaker” tevékenység alapítóját.

A 70-es években, egy zabpelyhes dobozban talált ajándék-síppal bonyolította az első ingyenes telefonhívást – akaratlanul is létrehozva ezzel a „phone-phreak” irányzatot. (a síp 2600Hz-en szólalt meg). John ezek után kifejlesztette a „Blue-Box” eljárást, amit máig használnak ingyen telefonálgatásra a phreakerek. Kevesen tudják, de a damilra vagy cérnaszálra kötött aprópénz telefonfülkékben való használatát is ő találta ki gyermekkorában.  Napjainkban ShopIt nevű biztonsági cégét vezeti, illetve szabadidejében egy Crunchbox nevű tűzfal-szoftvert fejleszt. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

A világ első hackere

Hackerekről hallva, a legtöbb embernek a filmek jutnak az eszébe (például a Komputerkémek vagy mondjuk a Kardhal), a...

Az IKEA poénkodott egy jót Harry hercegék távozásán

Az IKEA poénkodott egy jót Harry hercegék távozásán

Pénzesőt zúdított az UEFA a legnagyobb európai fociklubokra

Pénzesőt zúdított az UEFA a legnagyobb európai fociklubokra

Hatszázmilliárdos beruházásba fog a Nestlé a környezetvédelemért

Hatszázmilliárdos beruházásba fog a Nestlé a környezetvédelemért

A rezsicsökkentés és Paks került a kormány klímastratégiájának középpontjába

A rezsicsökkentés és Paks került a kormány klímastratégiájának középpontjába

Hirtelen kirúgták a Grammy-akadémia elnökét – tíz nap múlva díjátadó

Hirtelen kirúgták a Grammy-akadémia elnökét – tíz nap múlva díjátadó

Eddig ismeretlen felvétel került elő David Bowie-ról (videó)

Eddig ismeretlen felvétel került elő David Bowie-ról (videó)