szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újabb bemutatóját tartotta múlt hét szombaton a budapesti cyber-ötletlabor, a Kitchen Budapest. A szemlére tárt ötletek között szembetűnőek voltak a mobilos alkalmazások, illetve a számítógépes munkavégzést a fizikai erőkifejtéssel kombináló csodák.


Innovációt és kreatív nyüzsgést ígér a Kitchen Budapest, a Ráday utcai ötletinkubátor januári bemutatójával is. Míg az esemény látszólag úgy prezentálja az elmúlt pár hónap ösztöndíjas kutatónövendékeinek munkáit, hogy semmilyen koncepcióra nem fűzi fel őket, egyértelműen látható, mi mozgatja a fiatalok fantáziáját. Hangsúlyt kaptak a mobilos alkalmazások, s azok a technikai ötletek, amik erősen művészi/hangulati elemekkel párosultak. Ilyen például a Landprint, amely robotizált növényültetési, illetve fűnyírási módszerekkel alakít ki képeket a szerves felületen, vagy a kifejezetten kis felbontású hangulatlámpa, az Arbour Light, amelyet könnyen beszerezhető alkotóelemekből bárki elkészíthet – maga a rendszer természeti események hangulati elemeit kívánja visszaadni.


A bemutató egyik leghangosabb, a fiatalabb látogatókat legjobban vonzó anyaga az Animata volt – a kivetítő elé álló érdeklődő mozdulatait egy kamera érzékeli és automatikusan rávetíti egy virtuális bábra. Így ha elmegyünk a képernyő előtt, a rajta látható báb ugyanolyan sebességgel és helyzetben halad el a felépített virtuális térben. A fejlesztők szerint a szoftver színházi és táncperformanszok esetében is jól használható, valamint többféle operációs rendszeren is fut, és könnyen kapcsolható össze az ismeretebb animációs programokkal. A programmal élő szereplő nélkül is készíthetők animációk, az interneten pedig egyszerre többen is dolgozhatnak egy-egy anyagon. A tervek szerint a későbbiekben a karakterek mozgásfázisait, a kameramozgást, valamint a vizuális effekteket mobiltelefonnal is lehet majd kontrollálni.

Az elmúlt hónapok legnépszerűbb zeneimitációs játékát, a Guitar Hero-t emeli át mobilplatformra a mobileHero; ebben a telefon gombjait kell a gitárriffek (illetve a zene) ütemére időben megnyomni. Mindez továbbértelmezése a KiBu egyik korábbi projektjének, a Mobile Jam-nek, amelyben Bluetooth-os telefonokkal egyszerre többen tudtak zenét gyártani. A platform előnyeit aknázza ki a mobile who is who is, amely a közösségi oldalakat ötvözné a telefonok mobilitásával, a fiatalabb korosztály pedig az aniMobillal szórakozhat, amellyel gyorsan és könnyen készíthetnek stop-motion animációkat.

Kísérleti filmekben vagy partykon egyaránt felhasználható az Autocut, amely filmkollázsokat készít önmagától a mellékelt zene ütemére, mindezt mobilokkal rögzített videóanyagokból – a program a zenétől függően változtatja a videók sorrendjét, hosszát és helyzetét.

Szerinte izommunkával is lehet egeret mozgatni
© Kitchen Budapest

A listázott ötletek egyik leggyakorlatiasabbja a ByCall, a városi biciklistáknak szánt hordozható riasztó. Gyakorlatilag egy olyan, kétkerekűre szerelt FM-jeladóról van szó, amely folyamatos riasztójelzést bocsát ki 5-10 méter hatótávban minden rádiófrekvencián, így autók közelébe érve minden sofőr észlelheti, hogy biciklista van a közelében. Igaz, ebből egy vezető sem tudhatja, melyik irányból érkezik a bicikli, s ha nincs bekapcsolva az autórádió, az alapötlet sem működik – a jelenlegi bétaverzió egyelőre három kedvelt rádiócsatorna frekvenciájára van hangolva.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Háló

Ahol az új Google-okat kifőzik

A pesti Ráday utcában létesülő Kitchen Budapest egy "városi térrel, mobil kommunikációval és internettel foglalkozó...

hvg.hu Kult

Miből főz a Kitchen Budapest?

"Magyarországon is tulajdonképpen minden megvan ahhoz, hogy megszülessen a következő Google" - kezdte Simó György, a T-Online vezérigazgatója, de mindjárt meg is mondta, mi az, ami mégis hiányzik, hogy egy ötlet kinője magát. "Intézményeket kell teremteni" - fogalmazott. A hely, ahol mindez elhangzott, efféle intézmény kíván lenni.