szerző:
techline.hu

A digitális tévéadások vételéhez egy úgynevezett set top boxra van...

A digitális tévéadások vételéhez egy úgynevezett set top boxra van szükség. Ebbe a dobozba érkeznek a digitalizált adások, és ennek a kimenetét tudjuk a hagyományos vagy az LCD/plazma tévére kötni. A set top box (STB) az egyszerű átalakításnál általában sokkal többet tud, így olyan kényelmi szolgáltatásokat is kínál, mint a műsorújság vagy az adások rögzítése és visszajátszása.

A UPC Digitális tévé szolgáltatását ezúttal egy Thomson STB-vel próbáltuk ki – ez a készülék egy 160 Gbájtos merevlemezt is tartalmaz a műsorok felvételére.

Az első és nagyon fontos tudnivaló, hogy a digitális tévé és a HD tévé nem ugyanaz. A digitális  tévé annyit jelent, hogy a tévéadások digitális formában érkeznek a set top boxig, így semmit sem romlik a minőség. Az persze más kérdés, hogy vannak olyan adások, amelyek minősége már eredetileg sem tökéletes, ezek az adások a digitális tévén sem lesznek jobbak. Szerencsére azonban az adások döntő többsége már digitális technikával készül, így a pillanatnyilag elérhető közel nyolcvan adásból mindössze 5-6 olyan van, amelyen a digitális sugárzás sem javít. A hagyományos adásoknál tehát annyi a digitális tévézés előnye, hogy nem romlik a minőség. A HD tévé esetében azonban az eddigieknél jóval nagyobb a megjelenített képpontok száma, így eddig nem látott minőségű képet kapunk. A HD adásokat a hagyományos, csöves tévékészülékek nem képesek megjeleníteni, HD Ready vagy Full HD LCD illetve plazma tévék kellenek hozzá. A jelenlegi adásválasztékban mindössze 2-3 HD műsor van, tehát csupán ezeknél lehet pillanatnyilag kihasználni, ha valakinek HD tévéje van.

Műsor közben is megnézhetjük az adás adatait

A jó minőségű jel érdekében a lakásba bejövő tévékábelre elsőként a set top box-ot kell kötni, majd ebből lehet továbbvezetni az antennakábelt a tévékészülékhez, a videó/DVD felvevőhöz. Így ezek az eszközök továbbra is megkapják az analóg tévéadások jelét, ezeket ugyanúgy használhatjuk, mint eddig. A  set top boxból egy scart vagy HDMI csatlakozón keresztül tudjuk a képet a tévénkre varázsolni. Itt kell megjegyezni, hogy ez ugyanolyan, mintha egy műholdvevőt, DVD- vagy videolejátszót kötnénk a tévére, tehát a scart vagy HDMI csatlakozón mindig csak egy adás képe jut el a tévéhez. Léteznek olyan kiegészítő csatlakozók, amelyekkel ezt a jelet meg lehet osztani több tévékészülék között, azonban ilyen esetben minden tévén ugyanaz, a set top boxon kiválasztott adás jelenik meg. Mivel a lakásunkba érkező tévékábelen a digitális mellett továbbra is „jön” az analóg adás, ezért ezt használva a család minden tévéjén más-más műsort foghatunk, igaz, nem digitális minőségben.

A műsorújságból választhatunk nézni- és felvenni valót

A digitális műsorszórásnál  lehetővé válik, hogy ugyanahhoz az adáshoz több hangsávot  és feliratot  is csatoljanak. Ez már most is több műsornál elérhető, a filmcsatornák legtöbbje eredeti és magyar szinkronnal sugározza a filmeket, sőt időnként DD 5.1 hangsávot is találhatunk. A set top box ezt a többcsatornás hangot  sztereóra alakítja, hogy a tévékészüléken is hallgathassuk, azonban igazi térhatást akkor érhetünk el, ha a digitális hangkimenetet a házimozi erősítőnkhöz kapcsoljuk.
A többnyelvű feliratot egyébként nemcsak a filmeknél találtunk, hanem néhány dokumentumfilm- és hírcsatornánál is.

A digitális adások eléréséhez többféle set top boxot választhatunk. Ezek alapvetően abban különböznek, hogy van-e bennük merevlemez és alkalmasak-e HD adások vételére. A próbához egy Thomson berendezést használtunk, ami nem tudja a HD adásokat fogni, de van benne winchester. A készülék csatlakoztatása rendkívül egyszerű, csak bele kell dugni a lakásba bejövő  antennakábelt, az antenna kimenetet és a scart kimenetet pedig a tévéhez kell kell kötni. Ezután már csak a bekapcsolás marad. Annak ellenére, hogy a set top box üzembe helyezése igazán egyszerű, ezt elvégzik helyettünk a szakemberek, akik többek között azt is ellenőrzik, elég jó minőségű jel érkezik-e a lakásunkba a tökéletes digitális tévézéshez. Az első bekapcsolás után pár percbe telik, amíg „magához tér” a set top box, azaz megkeresi a csatornákat és tárolja a működéséhez szükséges adatokat. A készülék minden olyan adást megtalál, ami jelenleg digitálisan elérhető, de csak azokat nézhetjük, amelyek benne vannak az általunk előfizetett csomagban. Azonosításunkat a készülékbe helyezett kártya végzi.

Egyes adásoknál több hangsáv és felirat közül választhatunk

A Thomson STB hátulján van még egy scart kimenet, ezen keresztül például egy DVD- vagy videofelvevőt tudunk  csatlakoztatni. Így tökéletes minőségben lehet külső eszközzel is rögzíteni a műsorokat. Ezen felül van még egy USB és egy Ethernet csatlakozó is. Ezek jelenleg nem használhatók, de a szolgáltató tájékoztatása szerint már folynak a fejlesztések, hogy ezeken keresztül külső médiumokat vagy az otthoni hálózatunkat is el lehessen érni.

Visszatekerhetjük a legizgalmasabb jeleneteket

A digitális adásokkal együtt sok kiegészítő információt kapunk az egyes csatornákról. Így például megtudhatjuk az éppen nézett műsor címét, rövid tartalmát, kezdési és befejezési időpontját. Egy idővonalon láthatjuk is, hogy mennyi telt már el a műsorból. Szintén ezen az információs képernyőn jelenik meg, ha van több hangsáv vagy felirat, és innen tudjuk kiválasztani, amelyiket hallgatni, illetve olvasni szeretnénk.  Ezeket az adatokat nemcsak az aktuális műsorról tudhatjuk meg, hanem az elektronikus műsorújságból az összes csatorna valamennyi műsoráról, akár 8 napra előre.

A merevlemezes set top boxokal akár 60 órányi műsort is rögzíthetünk

A merevlemezzel kiegészített set top boxoknál egyetlen gombnyomással lehet rögzíteni az adásokat, vagy a műsorújságból kijelölhetjük, mikor és mit vegyen fel a készülék. A 160 Gbájtos lemezre 30-60 órányi műsor fér el. További kényelmi szolgáltatás, hogy a készülék mindig rögzíti az éppen nézett csatorna műsorát, így azt bármikor megállíthatjuk, vissza- vagy előre tekerhetjük. Az automatikus rögzítés maximum 150 percet őriz meg a nézett műsorból, de csak addig, amíg nem kapcsolunk át egy másik csatornára. Az automatikus rögzítéssel egy időben kérhetünk egy másik csatornáról előre beállított felvételt is. A készülék már felvétel közben is le tud játszani egy műsort, ami azt jelenti, hogy időeltolással is nézhetünk egy műsort. Ezt a szolgáltatást úgy tudjuk nagyon jól kihasználni, ha például beállítjuk egy filmnek a felvételét, majd a valódi kezdési időpont után egy fél órával kezdjük el lejátszani és nézni. Amikor azután reklám szakítja meg a filmet, egyszerűen csak áttekerjük azt.

Interaktív tartalmakat, játékokat is elérhetünk

A digitális tévézésről még nagyon sok mindent lehetne írni, de mindennél többen mond egy gyakorlati bemutató. A következő videón bemutatjuk olvasóinknak a legfontosabb digitális szolgáltatásokat. A videón látható adások eredeti képe tökéletes volt, az esetleges minőségromlást a webes tömörítés okozza.


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

Tévézzen a neten keresztül!

Nem egy olyan honlap létezik az interneten, amely azzal kecsegtet, hogy ingyen vagy legalábbis...

“A néppártiak többsége felfogta, hogy a Fidesz támadása a Néppártot gyengíti”

“A néppártiak többsége felfogta, hogy a Fidesz támadása a Néppártot gyengíti”

Heisler András: Nyugi, beszélgessünk, mielőtt szobrot állítunk

Heisler András: Nyugi, beszélgessünk, mielőtt szobrot állítunk

Megszűnik az eva, a héten küldik erről a leveleket

Megszűnik az eva, a héten küldik erről a leveleket

Két lábon járó parkolóórák zavarták meg Karácsony Gergely sajtótájékoztatóját

Két lábon járó parkolóórák zavarták meg Karácsony Gergely sajtótájékoztatóját

Tudósok megvizsgáltak 579 óvodást, és azt mondják, rosszul járhat, aki nem népszerű

Tudósok megvizsgáltak 579 óvodást, és azt mondják, rosszul járhat, aki nem népszerű

Ez történt: felrobbant a titkos orosz vírusraktár épülete

Ez történt: felrobbant a titkos orosz vírusraktár épülete