szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Quick Look nagyon meggyorsítja a munkát, hiszen anélkül nézhetünk meg vele egy...

A Quick Look nagyon meggyorsítja a munkát, hiszen anélkül nézhetünk meg vele egy képet, dokumentumot vagy más fájlt, hogy elindítanánk az eredetileg hozzárendelt programot. Ez például egy PSD fájl megtekintésekor nagy előny, hiszen sem a Photoshopra, sem a Preview-ra nincs szükség a kép megnyitásához. De ugyanez igaz a videók, PDF fájlok, Excel táblázatok megnyitásakor is. Rengeteg időt spórolhatunk, ha ezek megtekintésekor nem a szükséges alkalmazást indítjuk el, hanem a Quick Lookra támaszkodunk (persze csak akkor, ha nincs szükségünk szerkesztési lehetőségre). Ráadásul míg a Windows erre a mai napig képtelen, addig a Leopard a Quick Looknak köszönhetően akkor is megnyit olvasásra egy Excel táblát vagy Word dokumentumot, ha nincs telepített Office csomag a gépen. Lássuk, miként használhatjuk ki e remek kis alkalmazás lehetőségeit.

Gyors elérés
A Leopard “betekintő funkcióját” szinte bárhol elérjük. Csak kattintsunk egyszer egy fájlra a Finderben, vagy az Asztalon, és nyomjuk meg a Space (vagy a Command + Y) billentyűt. Ha a Quick Look ismeri az adott formátumot, azonnal megnyitja azt. Az ablakos nézet mellett egy kattintással teljes képernyőn is megtekinthetjük az így megnyitott dokumentumot, képet.

Nézőképek egy pillanat alatt

A megoldás több fájl esetében is működik, nem csak egyforma, hanem akár különböző fájltípusok esetén is. Ha például egy mappában kijelölünk minden képfájlt (Command + A), majd megnyomjuk a Space gombot, a Quick Look megmutatja az első képet. Egyetlen kattintással Slideshow-t indíthatunk, vagy szabadon lépkedhetünk a kijelölt képek között, sőt, nézőképes táblázatot is kérhetünk a képekről, az egyszerűbb áttekintéshez. Ugyanez működik akkor is, ha képet, videót, dokumentumot vegyesen jelölünk ki és nyitunk meg a Quick Lookkal.

Kényelmi funkciók gyors elérése
A Quick Look szinte minden fontos funkcióját elérjük egyetlen mozdulattal. Ha például több fájlt nyitunk meg, az index képeket a Command + Enter kombinációval jeleníthetjük meg.
A képek esetében nagyítási lehetőség is van, ehhez tartsuk nyomva az Alt billentyűt, s amikor a kurzor nagyítóra vált, az egérrel kattintva zoomolhatunk a kép tetszőleges területére. Az Alt + Shift nyomva tartásával pedig távolíthatunk is, ha kell.
Ha a Finderben jelölünk ki egy, vagy több fájlt és lenyomva tartjuk az Alt billentyűt, a Finder eszközsávján a Quick Look ikon Slideshow módra vált, így rögtön teljes képernyőn nézhetjük meg a kijelölt anyagokat ha rákattintunk. Ugyanezt a hatást gyorsabban is elérhetjük (és nem csak a Finderben, hanem az Asztalon is), ha az Alt + Command + Y kombinációt használjuk.
A Quick Look a képek esetében természetesen alkalmazkodik a Maces “alap” fotókatalógushoz, az iPhotohoz is, így ha egy képet megnyitunk a Quick Lookkal, a megjelenő ablak alján látható gomb segítségével azonnal küldhetjük az iPhotoba.
Ha egy fájlt szeretnénk megnyitni a hozzárendelt programmal, nem kell kilépnünk a Quick Lookból, mindössze nyomjuk meg a Command + O kombinációt. Hasonlóan egy kép vágólapra másolásához is elegendő megnyomni ilyenkor a Command + C billentyűket.
PDF dokumentumok megnyitásakor a Command + “+” és a Command + “-” kombinációkkal lehetőségünk van a dokumentum nagyítására/kicsinyítésére is.

PDF megnyitása egy másodperc alatt

Megtekinthető formátumok
A Quick Look alapértelmezésben sok formátumot ismer. Például megnyit mindent, amit a QuickTime is megnyitna (képfájlok, videók), megnyit DOC és XLS dokumentumokat, PDF és HTML fájlokat, betűkészleteket (fontok) stb. Ahogy az idők folyamán programokat telepítünk a gépre, a Quick Look is egyre több formátummal birkózik meg, már persze ha az adott program telepíti az ehhez szükséges plug-int is.

Akár filmekbe is belenézhetünk

Vannak azonban olyan formátumok, amelyek “Quick Lookosításáról” nekünk kell gondoskodnunk. Ha például egy tömörített fájlba szeretnénk belenézni, a Quick Look alapértelmezésben hatástalan, csak annak ikonját nagyítja fel.
Azonban ha ellátogatunk a http://macitbetter.com/BetterZip-Quick-Look-Generator oldalra és letöltjük onnan a BetterZip Quick Look Generator fedőnevű apróságot, már gond nélkül fogunk belekukkantani a ZIP, TAR, GZip, BZip2, ARJ, LZH, ISO, CHM, CAB, CPIO, RAR, 7-Zip, DEB, RPM, SIT, DiskDoubler, BinHex és MacBinary állományok tartalmába.

ZIP fájl a plug-in nélkül és a plug-innel

A plug-in telepítése egyszerű: a letöltött ZIP fájlból kicsomagolt állományok közül a BetterZipQL.qlgenerator nevűt másoljuk be a /Library/QuickLook vagy a ~/Library/QuickLook mappába. Majd indítsuk újra a Findert (ehhez az Alt + Command + Esc gombok megnyomása után a megjelenő ablakban válasszuk ki a listából a Findert és kattintsunk a Relauch gombra).
Persze nem csak a ZIP fájlokhoz kaphatunk ilyen segítséget. A http://www.qlplugins.com oldalról rengeteg plug-in tölthető le (Flash fájlokhoz, XML forrásokhoz, egyéb programozási nyelvekhez stb.). Hasonlóképpen a http://www.quicklookplugins.com is egy gyűjtőoldal, még több érdekességgel (például D64 - Commodore 64 emulátor - fájlokba is belekukkanthatunk, vagy mondjuk Entourage 2008 és QuarkXPress 7 dokumentumokba). Vannak itt ingyenes és pénzért megvásárolható modulok is, bár a többségre az ingyenesség jellemző.

Apró trükkök
A Quick Look nem csak az Asztalra kirakott vagy a Finderben megtalálható fájlokról képes gyors előnézetet adni. A Mailben, az OS X levelezőprogramjában is megtaláljuk, így a csatolt fájlokat egyetlen kattintással, egy pillanat alatt megtekinthetjük, ha a Quick Look gombra klikkelünk.
De olyan “furmányos” dolgokra is használhatjuk, mint mondjuk pillanatkép lopása egy videóból. Ehhez csak nyissunk meg vele egy filmet, majd a kívánt jelenetképet a fogd és vidd módszerrel dobjuk az OS X Asztalára (ekkor egy Movie Clipping fájlt kapunk), vagy húzzuk át azt mondjuk egy tetszőleges szövegszerkesztőbe (ekkor beszúrjuk a jelenetképet a dokumentumba).

A Quick Look tehát igazán jól sikerült újítása a Leopardnak, ha az ember használni kezdi, gyorsan hozzászokik (én például már Windowsban is gyakran Space-t nyomogatok a képek megtekintéséhez, sajnos eredménytelenül). Ha kihasználjuk a gyorsbillentyűk nyújtotta kényelmet is, akkor pedig komoly időt spórolhatunk vele a napi munka során.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Biliárdasztal- és sörpadtesztelőket venne fel egy debreceni vendéglős, hogy kinyithasson

Biliárdasztal- és sörpadtesztelőket venne fel egy debreceni vendéglős, hogy kinyithasson

Doomsday Clock: rekordközelségben maradt a világ az apokalipszishez

Doomsday Clock: rekordközelségben maradt a világ az apokalipszishez

SZFE: a közmédia vallási műsorainak szerkesztője indít dokumentumfilmes osztályt

SZFE: a közmédia vallási műsorainak szerkesztője indít dokumentumfilmes osztályt