szerző:
techline.hu

De mi a teendő, ha bajuszt akarunk növeszteni, viszont nem vagyunk benne biztosak, hogy jól állna?

De mi a teendő, ha bajuszt akarunk növeszteni, viszont nem vagyunk benne biztosak, hogy jól állna? Sőt, mi van, ha még a fazonját sem tudjuk eldönteni? Nos, ha nincs rá pár napunk (hetünk), hogy mindezt a valóságban lássuk, akkor marad a jó öreg Photoshop. Készítsünk tehát bajuszt!

Először is szükségünk lesz egy „frissen borotvált” fotóra, mi most a remek és ingyenes sxc.hu-ról választottunk egyet – persze a dolog akkor érdekes, ha a saját portrénkat manipuláljuk, esetünkben ez nem megoldható, mivel jelen tutorial szerzője pillanatnyilag erősen szakállas…

Frissen borotváltan - nem sokáig...

Ha megvan a fotó, töltsük be, majd készítsünk egy új layer-t (réteget) az alapkép fölött: CTRL+SHIFT+N. Nevezzük az új réteget „bajusz”-nak. Állítsunk be egy közepes szürke színt (például a sztenderdnek számító 868686-ot, de választhatunk egy szürkét ránézésre is a palettáról).  Válasszuk a brush (ecset) eszközt a palettáról, majd bátran fessünk egy hatalmas bajuszt a képre. Nagyjából olyat, amilyenre a véglegeset szeretnénk: ha pici, vékony, „spanyolos” arcszőrzetet akarunk, akkor vékonyat rajzoljunk, ha dús bajuszra van szükségünk, akkor vastagabb ecsetet használjunk. Mi a példában a jó öreg, magyaros, „ahogy a jóisten megteremtette-megnőtt-magától” stílusú klasszikust választottuk. 

Erős, sűrű bajusz lesz - majd ha kész lesz...

A szürkével a képre maszatolt bajuszszerűség természetesen nagyon csúnya, és távolról sem emlékeztet semmilyen arcszőrzetre. Szerencsére gyorsan segíthetünk ezen. Válasszuk a filter (szűrők) menüpontból a noise (zaj, vagy zajszűrő) opciót, és adjunk egy kis zajt a képhez, mondjuk 30%-ot. Figyeljünk, hogy a zaj típusa az opciós ablakban uniform (egységes) legyen, valamint szín sem kell bele, legyen tehát bepipálva a monochromatic (monkróm) opció is.

Egy kis zaj szükséges...

Ha megvan a zaj, válasszuk az ellipszis kijelölés eszközt a palettáról (Elliptical Marquee, magyar Photoshopban „ovális kiválasztó”), és jelöljük vele körbe a bajuszt. Most válasszuk ismét a filter (szűrők) menüt, ezen belül pedig a radial blur-t (radiális életlenítés). A metódus legyen „zoom”, a minőség (quality) pedig a lehető legjobb (best). Adjunk meg egy 40 és 60 közötti értéket, majd alkalmazzuk a szűrőt. Most a réteg palettán a „bajusz” elnevezésű réteg típusát állítsuk normal-ról (normál) multiply-re (átfedés).

Készen is vagyunk!

Készen is vagyunk, a bajusz fazonját igazíthatjuk egy kicsit, eltávolítva az eraser (törlő-ecset, radír, varázsradír, a magyarítás verziójától függően) eszközzel a felesleget.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csonka Andrásnak rengeteg kreatív energiája van így húsvét elején

Csonka Andrásnak rengeteg kreatív energiája van így húsvét elején

3500 éves sírhelyet tártak fel Egyiptomban, előkerült egy múmia is

3500 éves sírhelyet tártak fel Egyiptomban, előkerült egy múmia is

Emberek haltak meg a szélviharban az Egyesült Államokban

Emberek haltak meg a szélviharban az Egyesült Államokban

Erre mindenképp figyeljen, ha céges folyószámlahitele van

Erre mindenképp figyeljen, ha céges folyószámlahitele van

Átalakítja műsorrendjét az RTL

Átalakítja műsorrendjét az RTL

A teljes Mueller-jelentést követelik a demokraták

A teljes Mueller-jelentést követelik a demokraták