szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MIT kutatócsoportja olyan, körülbelül háromszáz ember által beszélt amazóniai nyelvet talált, amelyben nincsenek határozott számnevek. Az északnyugat-brazíliai piraha törzs tagjai nem számolnak, számukra csak a "valamennyi", a "több", a "kevesebb" számít kezelhető mennyiségjelölőnek.


A kutatást vezető Edward Gibson professzor szerint a számolást a tudományos társadalom eddig az emberi kognitív képességek alapvető részének tekintette. Ehhez képest a már korábban felfedezett piraha törzs nyelvében nincsenek határozott számnevek, és bár képesek megtanulni a számolás absztrakt képességét, ennek gyakorlatilag semmilyen értéke nincsen kultúrájukban, soha nem is használták.

Gibson úgy véli, ezek szerint a határozott számnevek az emberi kultúra fejlődése során alakultak ki, nem tekinthetőek a nyelv alapvető részének.

Maga a kutatás egy 2004-es tanulmányon alapszik, amelyben az olvasható: a piraha törzs az "egy", "kettő" és "sok" szavakkal számol; az MIT kutatói ezt a vizsgálatot kívánták reprodukálni. Tíz tárgyat adtak a pirahák kezébe, és a tárgyakat egymás után elvéve előlük arra kérték őket, hogy mondják ki, mennyi objektum van előttük.

A kísérlet akkor okozott meglepetést, amikor kiderült: a szót, amiről azt hitték, hogy "kettő"-t jelent, öt-hat tárgy jelenlétében használták, amiről pedig úgy gondolták, hogy "egy"-et jelent, azt 1-4 tárgy esetében. Gibson szerint ez azt jelenti, hogy ezek a szavak csak relatív mennyiségeket jelölnek, nem lehet velük pontos számosságot megadni.

A kutatók még arra figyeltek fel, hogy a pirahák egészen addig tudták tárgyak csoportjait összehasonlítani, amíg nem kellett emlékezni rájuk, ellenkező esetben már csak hasonlító becsléseket tudtak végezni. Gibson ezzel kapcsolatban azt nyilakozta: a nyelv olyan kognitív technológia, amely segít az embereknek a memóriát igénylő feladatok elvégzésében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Népligetben mindig több volt, de talán nem marad mostohagyerek

A Népligetben mindig több volt, de talán nem marad mostohagyerek

Szlovákia újabb tömeges tesztelésre készül

Szlovákia újabb tömeges tesztelésre készül

Letartóztattak egy fegyveres férfit, akinél hamisított belépő volt Biden beiktatására

Letartóztattak egy fegyveres férfit, akinél hamisított belépő volt Biden beiktatására